Počivalšek že napoveduje dopolnitev ukrepov za blaženje posledic koronavirusa

Kandidat za gospodarskega ministra Zdravko Počivalšek se na parlamentarnem odboru predstavlja pred poslanci.
Fotografija: Zdravko Počivalšek se je včeraj zaradi vročine in slabega počutja testiral na koronavirus. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek se je včeraj zaradi vročine in slabega počutja testiral na koronavirus. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Ljubljana – Parlamentarni odbor je z desetimi glasovi za in dvema proti kandidatu za gospodarskega ministra Zdravku Počivalšku prižgal zeleno luč. Počivalšek je na svoji tretji predstavitvi pred poslanci uvodoma povedal, da je imel sinoči vročino, zato se je dal včeraj testirati na koronavirus v Celju. Rezultat je bil negativen.

Počivalšek je za začetek navedel nekaj makroekonomskih kazalnikov, ki kažejo, da so se ti v zadnjih dveh letih občutno izboljšali, a opozoril, da v nov mandat vstopa v veliko bolj nepredvidljivih okoliščinah, zaradi ohlajanja gospodarstva, brexita in posledic širjenja koronavirusa. Poudaril je, da je Urad za makroekonomske analize in razvoj danes spremenil rast BDP za letos, ki jo je zmanjšal za polovico. Še v jesenski napovedi je Umar napovedoval triodstotno rast BDP.
 

Ukrepi tudi za espeje in mala podjetja


Počivalšek je dejal, da so za omejitev negativnih posledic širjenja koronavirusa že pripravili nekatere ukrepe, ki jih bo danes sprejela vlada, a je hkrati že napovedal, da bo te ukrepe glede na eskalacijo težav treba dopolniti. Pri tem je izpostavil predvsem težave samostojnih podjetnikov in malih podjetij.



Med ukrepi, ki so za zdaj težki milijardo evrov, je izpostavil že napovedan zakon o čakanju delavcev na domu, kreditne linije SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada, pomoč podjetjem v težavah. Dodatno pa Počivalšek napoveduje še ukrepe za turizem in igralništvo, ki sta trenutno zelo prizadeta, ukrepe za delo od doma in čakanje zaradi karantene. »Naš cilj je, da ohranimo delovna mesta,« je dejal.

Zdravko Počivalšek FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zdravko Počivalšek FOTO: Voranc Vogel/Delo


»V gospodarstvu želim biti tisti, ki prižiga luči, in ne tisti, ki jih ugaša,« je dejal kandidat za ministra in dodal, da se bo še naprej zavzemal za sodelovanje in socialni dialog, brez katerega po njegovih besedah ni mogoče doseči sprememb.
 

Ključni cilji


Počivalšek je navedel pet ključnih ciljev. Prvi je trajnostni razvoj, ki naj bi prinesel ravnovesje med družbo in gospodarstvom. Drugi cilj je konkurenčno poslovno okolje. Povedal je, da podjetja potrebujejo predvidljivo in spodbudno poslovno okolje. Dodal je, da je naše okolje za vlagatelje manj privlačno kot v konkurenčnih državah, zato si bo prizadeval, da se bo še izboljšalo. Delno so to dosegli že z zakonom o spodbujanju naložb. Počivalšek je pojasnil, da so na njegovem ministrstvu pripravili seznam 1081 degradiranih območij, kamor bodo namenili naložbe za njihovo revitalizacijo. Njegov cilj je, da bi dodano vrednost na zaposlenega do leta 2025 povečali na 60.000 evrov.

Tretji cilj je ravnovesje med socialno državo in gospodarstvom, četrti pa decentralizacija. Počivalšek je povedal, da želijo okrepiti program vlaganj v regiji, za kar je predvidenih 480 milijonov evrov. Dejal je, da bodo pozornost namenili tudi programu obmejnih problemskih območij, za kar naj bi bilo na voljo 180 milijonov evrov.



Peti cilj je birokratizacija. Počivalšek je večkrat poudaril, da je slovensko okolje prenormirano, zato se bo zavzemal za njegovo poenostavitev.


Sanacija planinskih koč


Počivalšek je napovedal tudi nadaljnje spodbude za razvoj turizma, ki bi po njegovih besedah moral biti butičen, zelen in petzvezdičen ter za katerga so namenili 160 milijonov evrov sistemskih virov. V povezavi s tem je napovedal prenovo zakona o gostinstvu zlasti glede delovnega časa, razvoj vodilnih turističnih destinacij in energetsko sanacijo planinskih koč, za kar bo namenjenih 8,9 milijona evrov.

Glede Mercatorja je Počivalšek dejal, da bodo podprli vsako prestrukturiranje družbe, ki bo omogočilo, da bo ta ostala partner slovenskim dobaviteljem. Ponovil je, da imajo ti z Mercatorjem za 500 milijonov evrov poslov.

Komentarji: