Počivavškova sindikalna skupina decembra na protestni shod

Če do 4. decembra z vlado ne sklenejo stavkovnega sporazuma, bodo delo prekinili člani 16 sindikatov.
Fotografija: Sindikalista Jakob Počivavšek in Branimir Štrukelj vse težje čakata na pogajanja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Sindikalista Jakob Počivavšek in Branimir Štrukelj vse težje čakata na pogajanja. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – Sindikati javnega sektorja so novi vladi pod taktirko Marjana Šarca pustili sto dni miru, danes pa napovedali stavko, če do 4. decembra z njo ne sklenejo stavkovnega sporazuma. Kot je znano, bi ta že prejšnji četrtek morala sprejeti pogajalska izhodišča in za mizo povabiti sindikalno stran, vendar se to ni zgodilo.



V drugi pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek, so zato sinoči sklenili, da začnejo priprave na splošno stavko. Odprli jo bodo s protestnim shodom in pričakujejo, da se ji bodo pridružili tudi sindikati, ki januarja niso stavkali z njimi. Podrobnosti o trajanju in načinu izvedbe bodo javnosti sporočili naknadno.

Sindikati so s prejšnjo vlado uskladili številne svoje zahteve, a je sklenitev dogovora preprečil odstop premiera Mira Cerarja.



Še vedno pričakujejo, da se bodo pogajanja nadaljevala tam, kjer so se marca končala. Poudarjajo še, da podpirajo vladni marčni predlog za povišanje uvrstitev dveh nazivov na delovnem mestu učitelja za dodatni plačni razred in hkrati zahtevajo, da v enakem znesku poveča plače tudi vsem drugim primerljivim delovnim mestom v javnem sektorju.

»Vsakršen drugačen pristop bi pomenil nadaljnje rušenje enotnega plačnega sistema, takšno ravnanje pa bi bilo v nasprotju s prvo stavkovno zahtevo sindikatov koordinacije, s katero je zahtevala in še zahteva ohranitev enotnega plačnega sistema,« so zapisali.



Z ministrstva za javno upravo so v odgovor že podali izjavo: »Vlada intenzivno pripravlja pogajalska izhodišča v želji, da se pogajanja čim prej začnejo. Napoved splošne stavke vlada razume kot legitimno sindikalno aktivnost, vendar pa si obenem vlada zelo prizadeva, da bi odprta vprašanja vladna in sindikalna stran reševali v dialogu in ob iskanju kompromisa, vsekakor pa za pogajalsko mizo, na kar se sama intenzivno pripravlja. Sprejem pogajalskih izhodišč nekaj dni kasneje pomeni zgolj to, da bodo izhodišča še bolj strokovno pripravljena, pogajanja o stavkovnih zahtevah pa bodo lahko potekala še hitreje in z ustrezno dinamiko.«
 

Komentarji: