Pod drobnogledom krediti Pajenkove bratu Ročniku

Policija sumi, da je bilo s kaznivimi dejanji pridobljenih 17 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Objavljeno
15. november 2016 09.25
Posodobljeno
15. november 2016 09.30
tre-PROBANKA
Nejc Gole
Nejc Gole

Ljubljana − Kriminalisti preiskujejo nekdanjo upravo Probanke zaradi spornega kreditiranja štirih družb, s čimer so oškodovali banko za 17 milijonov evrov. Dokaze so iskali tudi v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je pravna naslednica Probanke.

Probanka je leta 2013 končala v nadzorovani likvidaciji, država pa jo je dokapitalizirala s 176 milijoni evrov. Probanka je bila letos skupaj s Factor banko pripojena k DUTB, zaradi česar ta od države zahteva dodatnih 50 milijonov evrov dokapitalizacije. K bančni luknji, ki jo pokrivajo davkoplačevalci, so prispevali slabi krediti, ki jih je podeljevala uprava Probanke z Romano Pajenk na čelu.

Takšno kreditiranje preiskuje policija. Kriminalisti nacionalnega preiskovalnega urada so opravili šest preiskav poslovnih prostorov na območjih policijskih uprav Maribor, Ljubljana in ‎Celje, kjer so iskali dokaze za utemeljitev več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti s področja bančne kriminalitete, so sporočili s policije. V DUTB so nam potrdili, da je pri njih potekala policijska preiskava glede poslov nekdanje uprave Probanke pod vodstvom Romane Pajenk.

Romana Pajenk Foto: Tadej Regent/Delo

Po doslej ugotovljenih informacijah so osumljeni bančniki iz banke s sedežem v Mariboru med letoma 2008 in 2010 v nasprotju s predpisi in dobro bančno prakso štirim gospodarskim družbam odobrili več kreditov, čeprav so vedeli, da jih družbe ne bodo sposobne vrniti, krediti pa tudi niso bili ustrezno zavarovani, so sporočili iz policije.

Sporno naj bi bilo kreditiranje Zlate Monete II in Medaljona ter celjskega Klasja ter Pekarn Ptuj. Gre za podjetja, ki so povezana s Pajenkovo in njenim bratom Tomažem Ročnikom. V policiji so še dodali, da je bila s kaznivimi dejanji pridobljena protipravna premoženjska korist v višini 17 milijonov evrov.

Neformalne strukture, ki so delovale zunaj pravil

V Probanki so obstajale neformalne strukture, ki so predvsem na področju kreditiranja in obvladovanja tveganj delovale zunaj pravil, je poudaril Imre Balogh, glavni izvršni direktor DUTB, sicer pa nekdanji predsednik izredne uprave Probanke. Ta je tako aprila pričal pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki raziskuje sporne posle nekdanje Probankine uprave.

Nekdanji vodja službe notranjega revidiranja v Probanki Zlatko Šiško je pred komisijo pričal, da njegova služba ni pregledovala poslov nekaterih največjih komitentov, denimo družb Tomaža Ročnika. Te posle so namreč pregledovali Banka Slovenije in zunanji revizorji. Prav tako so šele po začetku nadzorovane likvidacije pregledali poslovanje s podjetji Profectus, Medaljon in Zlata moneta II, prek katerih so lastništvo Probanke obvladovali nekdanji menedžerji.

Pajenk: Delala sem pošteno

Romana Pajenk pa je pred komisijo zatrdila, da o poslih njenega brata in kreditih, ki jih je najemal v Probanki, ne ve ničesar: »Delala sem pošteno in to lahko dokažem.« Ročnik je bil komitent Probanke, je dodala.

»Pri njem sem se izločila iz vseh odločanj, ne poznam vseh njegovih podjetij, le podjetje Presta in Klasje, ne njihovega poslovanja,« je zatrdila in pojasnila, da je namesto nje glasoval Peter Lobnik: »Pisno je imel mandat, da glasuje v svojem imenu.« Tudi o svojem podpisu na aneksih pogodb o podaljšanju kreditov Ročniku ni vedela ničesar.

»Verjetno je bil v kakšnem kupu papirja ta dokument. Kot menedžer imaš velikokrat velike kupe papirja za podpisati,« je obrazložila.