Pod Vršičem rekord, na cestah zapore in gneča

Kranjska Gora si od obiska obeta večjo prepoznavnost v Rusiji. Strogi varnostni ukrepi tudi na cestah.

Objavljeno
20. julij 2016 19.08
Zastoj pred koncem gorenjske avtoceste pri Vrbi
Blaž Račič
Blaž Račič

Kranjska Gora – Ob stoti obletnici postavitve Ruske kapelice pod Vršičem se v Kranjski Gori pripravljajo na najpomembnejšega gosta v novejši zgodovini – ruskega predsednika Vladimirja Putina. Zaradi obiska se nemalo težav obeta v prometu, saj bosta poleg Vršiča in ceste med Jesenicami in Kranjsko Goro občano zaprta tudi karavanški predor in gorenjska avtocesta.

Zaradi posebnih varnostnih ukrepov program prireditve še ni dokončno določen, a kot pravi predsednik Društva Slovenija-Rusija Saša Geržina priprave na 25. praznovanje pod Vršičem potekajo običajno. Pobudniki dogodka, ki je namenjen srečevanju predstavnikov dveh slovanskih držav, zbliževanju kultur in dveh krščanskih veroizpovedi, bodo po četrt stoletja nazadnje dočakali obisk na najvišji ravni. Pri Ruski kapelici pričakujejo skoraj 3000 udeležencev, kar je dvakrat več kot običajno. To je za organizatorje zahteven zalogaj, pravi Geržina. Vse akreditirane udeležence bodo v Kranjski Gori varnostno pregledali in jih z avtobusi pripeljali na prireditveni prostor. V vladem uradu za komuniciranje pravijo, da bo program prireditve dokončno pripravljen prihodnji teden, že zdaj pa je znano, da bo predsednik Putin po slovesnosti pri Ruski kapelici na ljubljanskih Žalah odkril spomenik ruskim žrtvam pri nas.

»V času prireditve bomo verjetno zaprti,« je povedal Vojko Dolež iz Mihovega doma neposredno pod kapelico. Pravi, da je na cesti mimo koče v preteklih dneh opazil več vojaških vozil, pred slovesnostjo pa pričakujejo še prihod osebja, ki bo skrbelo za varnost na prizorišču.

Pri Ruski kapelici letos pričakujejo do približno 3000 udeležencev, to je kar dvakrat več kot običajno. Foto: Boštjan Fon/Slovenske novice

Prepoznavnost

V spomin na približno 300 vojnih ujetnikov, ki jih je med gradnjo ceste leta 1916 zasul snežni plaz, bodo v središču Kranjske Gore postavili razstavo fotografij zaledja soške fronte, kot napovedujejo, pa bodo okroglo obletnico in visoki obisk zaznamovali še z drugimi dogodki.

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je dejal, da bodo zapora cest in strogi varnostni ukrepi lahko vplivali na dnevni obisk turistov, a si po drugi strani obetajo večjo prepoznavnost v Rusiji. V Hit Alpinei, največjem turističnem podjetju v Kranjski Gori, so povedali, da je neposredne učinke slovesnosti pri Ruski kapelici težko izmeriti, a direktor Fedja Pobegajlo je prepričan, da bo dogodek na 140 milijonskem ruskem trgu gotovo opažen. »Verjamem, da ima srečanje težo, ki vpliva tudi na posel, a je učinke težko izmeriti«, je dejal Pobegajlo. Pravi, da so hoteli že zdaj polni tudi brez prireditve pod Vršičem, saj je poletna sezona na vrhuncu. Tudi Matjaž Podlipnik iz Turizma Kranjska Gora je prepričan, da je dogodek v promocijskem smislu odlična priložnost, čeprav bo zaradi cestnih zapor in strožjih varnostnih ukrepov obisk dnevnih gostov manjši.

Na zapore bodo opozarjali že v Salzburgu

V Darsu pravijo, da še ne morejo napovedati, kdaj in za koliko časa bodo zaprli karavanški predor in v kakšnem obsegu bo zaprta gorenjska avtocesta, saj še nimajo programa prireditve. Marjan Koler je dejal, da je zadnja julijska sobota že sicer prometno zelo obremenjena, in tako bo tudi letos, saj se začenjajo tudi počitnice na Bavarskem in v Italiji. Po njegovem mnenju bodo o zaporah obveščali že na avtocesti v Salzburgu, a obvoz čez Šentilj in naprej proti Gruškovju ne bosta mogla v celoti rešiti prometnih zastojev, zato poziva voznike, naj upoštevajo navodila.

Tudi na Letališču Jožeta Pučnika še niso dobili nobenih varnostnih navodil in še ne vedo, ali bodo morali katerega od letov preusmeriti, je dejala Brigita Zorec. Pravi, da glede na izkušnje ob podobnih dogodkih iz preteklosti pričakujejo, da bodo prihodi oziroma odhodi nekaterih letal zamaknjeni, potniki pa bodo morali upoštevati še, da bo dostop do letališča otežen.