Podgrad napoveduje upor

Nogometaši igrišča ne dajo, župan odgovarja, da jim ga nihče noče vzeti.

Objavljeno
23. maj 2013 13.48
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

»Če bo župan na naše igrišče poslal gradbene stroje, bomo svoje igrišče zavarovali tudi s fizično silo,« napoveduje predsednik Nogometnega kluba Plama Hektor Šepič. Župan pa odgovarja, da podaljšanje igrišča ni problem, le vrstni red gradnje je še stvar dogovora.

Ilirskobistriškemu županu Emilu Rojcu prebivalci Podgrada in okoliških vasi očitajo, da ignorira potrebe in želje. Najbolj užaljeni in jezni, ker hoče župan vrtec graditi na njihovem nogometnem igrišču, ne da bi ga najprej podaljšali za del, ki bi bil pozidan, so v Nogometnem klubu Plama Podgrad. »Igrišče smo sami z udarniškim delom, gradili več kot 30 let. Če bo treba, bomo pripeljali kamione, lopate in krampe. To bo pravi kmečki upor!« napoveduje predsednik Hektor Šepič.

Jezijo se tudi v treh tamkajšnjih krajevnih skupnostih in osnovni šoli Podgrad. Na podlagi že prej določenega vrstnega reda novogradenj in večjih obnov ilirskobistriških osnovnih šol je bilo financiranje novogradnje šole in vrtca v Podgradu načrtovano za obdobje 2011-2014, pojasnjuje ravnatelj šole Milan Dekleva, občina pa bi morala zagotoviti 3,4 milijona evrov.

Minula leta je bilo že veliko govora o javno-zasebnem partnerstvu in gradnji s podelitvijo stavbne pravice. Iskali so nadomestne lokacije šole za čas gradnje, nared je bil projekt gradnje in nato tudi spremenjen, tako da je zdaj pridobljeno že drugo gradbeno dovoljenje. Za vse to, vključno s projekti za obnovo začasnih prostorov, je občina že porabila kup denarja, ocenjuje Dekleva. »Toda v proračunu že lani, pa tudi v osnutku proračuna za letošnje leto so se v načrtu naložb čudežno pojavili projekti gradnje vrtca Kuteževo, telovadnice na Pregarjah in vrtca v Ilirski Bistrici, očitno županovi politični projekti. Potem, ko smo morali čakati, da se je obnovilo vse druge šole, smo spet izpadli. Župan nas sprašuje, kako naj bi porabili 100.000 evrov, predvidenih v proračunu za 2013, že pred tem pa je objavil razpis za izvajalca za začetek gradnje prve faze, torej vrtca.«

Odprto pismo, ki so ga podpisali predstavniki šole, krajevnih skupnosti, nogometnega kluba, gasilci in razna društva, bo župan Emil Rojc prejel danes, za Delo pa je včeraj pojasnil: »Nič ne morem začeti graditi niti nimam nobenega interesa, dokler proračun ne bo sprejet. Občinski svet je obravnaval varianate, kako bo šola stala in kaj bo z igriščem, sprejel pa je tudi sklep, da se igrišče podaljša. Občina je dolžna urediti igrišče v času gradnje šole, vrstni red gradnje pa je še stvar dogovora, ki ga še nismo sprejeli. Ni res, da sem šolo vrgel iz proračuna. Do zdaj ni mogla biti predmet proračuna, ker so občinski svetniki zavrnili gradnjo s podelitvijo stavbne pravice.«

Občinski proračun za leto 2013 bodo občinski svetniki sprejeli predvidoma danes na devetem nadaljevanju proračunske seje.