Podjetniki potrebujejo sodelovanje

50. MOS v Celju odprli z optimizmom nadaljnje rasti in z željo po ureditvi političnih vprašanj s Hrvaško.

Objavljeno
12. september 2017 14.45
Brane Piano
Brane Piano
Celje − Predsednik vlade Miro Cerar je dopoldne na celjskem sejmišču odprl največji poslovni sejem v tem delu Evrope, ker je prvič v 50-letni zgodovini MOS oziroma Mednarodni obrtni sejem letos dobil tudi državo partnerico, Republiko Hrvaško, pa niti odprtje ni moglo miniti brez omembe odnosov med Slovenijo in Hrvaško. Ti, kakor je poudarila tudi podpredsednica hrvaške vlade Martina Dalić, so na gospodarskem področju izvrstni, na političnem pa so malo bolj zapleteni. Cerar je s tem soglašal in izrazil zadovoljstvo zaradi sejemskega partnerstva hrvaške in družbe Celjski sejem, žal pa je na drugih področjih med državama premalo zaupanja, da bi lahko »dokončali politična vprašanja, kakor na primer vprašanje meje«.

Letošnji MOS, ki bo odprt do nedelje, so organizatorji pregledneje ustrojili po petih vsebinskih sklopih: gradnja in obnova doma, kamping in karavaning, turizem in prehrana, oprema in materiali za obrt in industrijo, poslovne storitve in poslovne priložnosti v tujini ter izdelki široke potrošnje. Na sejmu se tokrat predstavlja 1478 razstavljavcev iz 30 držav.

Posebej obsežno predstavitev svojega delovanja in svojih članov letos na MOS ponuja Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Njen predsednik Branko Meh je ob odprtju poudaril, da je v obrti in malih podjetjih zaposlenih večina delavcev in da od vlade do prihodnjih volitev pričakuje, da bo bolj prisluhnila predlogom zbornice, ki bi bili koristni za vse in za celotno gospodarstvo.

Na sejmišču se bo vse dneve posebej predstavljalo in ponujalo informacije ter posredovalo pri povezovanju tudi ministrstvo za gospodarstvo, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pa je napovedal, da bo na sejmišču navzoč vsak dan.

50. MOS po običaju spremlja vrsta strokovnih posvetov, srečanj za stike med podjetniki in predstavitev domačih in tujih obrtnih in gospodarskih združenj.