Podoba dvorane Portoval znana, graditelj še ne

Komisijo je izmed 37 predlogov najbolj navdušila idejna rešitev biroja Sadar in Vuga, ni pa še znana vrednost naložbe.

Objavljeno
04. julij 2011 21.44
Posodobljeno
05. julij 2011 07.30
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Novo mesto – V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu je od včeraj pa do 15. julija na ogled razstava elaboratov arhitekturnega natečaja za novo novomeško mestno večnamensko dvorano Portoval.

Dobili so 37 predlogov, kar je za natečaje izjemna številka. Komisijo je najbolj navdušila idejna rešitev biroja Sadar in Vuga, ki je sodeloval tudi pri načrtu za ljubljanski športni center Stožice. Po mnenju komisije zmagoviti elaborat najbolje, najbolj funkcionalno in celovito rešuje umestitev dvorane v športnorekreacijski park Portoval zahodno od stadiona, ki z nezazeljeno vhodno ploščadjo omogoča organizacijo različnih prireditev, z zazelenitvijo na drugi strani pa bo lepo vključena v območje, ki se nadaljuje v gozd.

Vendar je z idejno rešitvijo odpravljena šele prva in lažja ovira na poti do nove mestne dvorane, ki jo Novo mesto potrebuje že za sodelovanje uspešnih športnih klubov v evropskih ligah in večje prireditve na drugih področjih, vsekakor pa za evropsko prvenstvo v košarki v letu 2013.

Koliko bo naložba stala, še ni znano (ocene so od deset do 19 milijonov evrov), niti to, kdo bo dvorano gradil. Novomeška občina bo zanjo zagotovila zemljišče, za njeno gradnjo in spremljajoče parkirne hiše ter pokritih tribun stadiona pa pričakuje zasebnega partnerja. Razpis zanj se bo končal z javnim odpiranjem ponudb 18. julija.

Ali že imajo kakšno prijavo, nam na novomeški občini niso hoteli zaupati, so pa povedali, da je kar nekaj zanimanja. Krke kljub pričakovanjem med prijavitelji skoraj zagotovo ne bo, saj je predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič že večkrat povedal, da bodo še naprej podpirali novomeški šport in druge dejavnosti, infrastruktura pa je stvar drugih.