Podrtih dreves toliko, da jih ne štejejo več

Največ škode je bilo na Ptuju, v Zagorju, Rogaški Slatini, Rogatcu ….
Fotografija: Neurje in poplave na Ptuju. FOTO: Sašo Bizjak/Večer
Odpri galerijo
Neurje in poplave na Ptuju. FOTO: Sašo Bizjak/Večer

Neurje je v ponedeljek popoldne težave povzročalo na jugovzhodu Slovenije na območju občin Kočevje, Ribnica, Borovnica in Brezovica, kjer je veter odkrival strehe in podiral drevesa, voda pa je zalivala objekte. Posredujejo gasilci in vzdrževalci cest, poroča uprava za zaščito in reševanje. Zvečer so predvsem na jugozahodu države divjale močnejše nevihte.
      
Padavine bodo ponoči oslabele in do jutra večinoma tudi ponehale. Na zahodu se bo deloma razjasnilo. Jutranje temperature bodo od 12 do 17, ob morju 19 stopinj Celzija.

V torek zjutraj in dopoldne bo na Primorskem še deloma jasno, drugje pa pretežno oblačno, nastajale bodo krajevne plohe. Popoldne se bo povsod pooblačilo, plohe in tudi posamezne nevihte bodo pogostejše. Na Primorskem se bodo nevihte nadaljevale tudi v noč. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24, na Primorskem okoli 27 stopinj.

V sredo zjutraj bodo padavine ponehale, dopoldne se bo povsod razjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. V četrtek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Razmeroma sveže bo. V petek bo spet bolj spremenljivo s plohami in popoldne tudi nevihtami.


Neurja tudi v nedeljo


Slovenijo so v nedeljo zajela neurja, po (ne)prespani noči pa je čas za ocenjevanje škode. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je neurje prizadelo 46 občin, posredovati so morali več kot stokrat.



Največ škode je bilo na Ptuju, v Zagorju, Rogaški Slatini, Rogatcu … Na Ptuju je v zgolj pol ure padlo 52 litrov dežja na kvadratni meter, sunki vetra so presegali sto kilometrov na uro. V Zagorju ob Savi je denimo poplavilo več hiš, osnovno šolo, dom starejših občanov in trgovski center. Škoda je tudi v Kopru, saj je veter poškodoval gradbeni oder ob nedokončanem kompleksu Solis pri novem bazenu. Obstajala je nevarnost, da se podre na pločnik in cesto, zato so začasno zaprli odsek Piranske ceste in ceste Zore Perello Godina, trenutno pa je en pas že prevozen.



»Ptuj z okolico je prizadelo neurje s točo, močnim dežjem in vetrom. Sodelovalo je več kot 190 gasilcev iz več kot 20 gasilskih društev OGZ Ptuj in tudi iz sosednjih gasilskih zvez,« so zapisali na facebooku pri Prostovoljnem gasilskem društvu Ptuj.

Neurje in poplave na Ptuju. FOTO: Sašo Bizjak/Večer
Neurje in poplave na Ptuju. FOTO: Sašo Bizjak/Večer


Neurje je na Ptuju odkrivalo strehe. foto: PGD Ptuj
Neurje je na Ptuju odkrivalo strehe. foto: PGD Ptuj


»Vsem sodelujočim enotam in tudi občanom, ki so pomagali pri odpravljanju posledic neurja, se zahvaljujemo za vso pomoč in opravljeno delo. Še posebej smo veseli, da se pri izredno zahtevnem delu ni poškodoval noben gasilec. Še vedno pa prosimo občane, da če lahko sami s svojimi tehničnimi in drugimi sredstvi obvladajo situacijo, ne kličejo na številko 112, ki je ob takih dogodkih izredno obremenjena,« so še pripisali in poudarili, da bodo tudi danes odpravljali posledice neurja. 



Tudi danes bo obilo padavin. Foto Arso
Tudi danes bo obilo padavin. Foto Arso




Neurje in poplave na Ptuju. FOTO: Sašo Bizjak/Večer
Neurje in poplave na Ptuju. FOTO: Sašo Bizjak/Večer


Oglasila se je tudi županja Ptuja Nuška Gajšek. »Stanje se umirja, a še zdaleč ni konec. Ekipe bodo na terenu še dolgo v noč. Pomagalo je več kot 190 gasilcev iz 20 društev, ljudje so prijavili več kot sto situacij, podrtih dreves pa niti več ne štejemo,« je zapisala na facebooku. »Hvala vsem, ki ste se že samoorganizirali in urejate okolico. Naprošam vse, ki zmorete, da pomagate pometati listje s pločnikov in parkirišč v ulicah pri blokih.«

Neurje na Ptuju. Foto Maribor Info
Neurje na Ptuju. Foto Maribor Info

 

Rešili tudi invalida


Po podatkih Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) je bilo sicer samo na območju Mestne občine Ptuj aktiviranih 212 gasilcev iz 22 prostovoljnih gasilskih društev, na pomoč so priskočili tudi komunalni delavci in občani. Doslej so gasilci prekrili 40 odkritih streh, iz 72 objektov in zalitih podvozov izčrpali meteorne vode, razrezali in odstranili 21 podrtih dreves, štirikrat so posredovali pri nagnjenih ali podrtih električnih drogovih.

Iz poplavljenega objekta so gasilci rešili invalida, pomagali v avtomobilu ukleščeni osebi (nanj se je podrlo drevo), popivnali nevarne snovi, pogasili požar v skladišču, izčrpali vodo iz elektro postaje, zajezili izlivanje iz ribnika in iz zalitega podvoza izvlekli avtomobil ...

Neurje je na Ptuju odkrivalo strehe. FOTO: PGD Ptuj
Neurje je na Ptuju odkrivalo strehe. FOTO: PGD Ptuj


Po poročanju STA je neurje pokazalo zobe tudi na drugih območjih po državi, med drugim na Dolenjskem in v Beli krajini. Podrta drevesa so tako ovirala promet na cestah v občinah Novo mesto, Metlika, Dolenjske toplice in Straža. Veter je odkril tudi streho poslopij prostovoljnih gasilskih društev Krško in Brestanica.
 

Župan Občine Rogatec: Pri nas je katastrofa


V občini Rogatec je po oceni župana Martina Mikoliča škoda po nedeljski ujmi ogromna. »Tudi najstarejši ljudje ne pomnijo česa takšnega, kar se je včeraj dogajalo na območju Občine Rogatec. To je bila katastrofa,« je za STA dejal župan.

Med drugim je poplavilo občinsko stavbo in muzej na prostem, klopi na območju parkirišča za avtodome je odneslo tudi do 300 metrov stran. K sreči ni poplavilo vrtca in šole ter športne dvorane, je pa zalilo igrišče z umetno travo, tako da je samo na tem igrišču za okoli 300.000 evrov škode, saj ni več uporabno, je povedal župan.

Komentarji: