»Poglej, naši prijateljčki!«

S projektom Prijateljstvo želijo izboljšati odnose med mlajšimi in starejšimi učenci.

Objavljeno
27. junij 2017 19.48
Lara Pirnar, Rebeka Nagode, 7. b, OŠ 8 talcev Logatec
Lara Pirnar, Rebeka Nagode, 7. b, OŠ 8 talcev Logatec
Logatec – Projekt Prijateljstvo na naši šoli poteka že od leta 2004 z uvedbo devetletne osnovne šole. Pobudo zanj je dala gospa Frančiška Šega. S tem projektom dosegamo večjo strpnost starejših učencev do mlajših, manj nasilja, toleranco med generacijami in spodbujanje pomoči.

Prvošolci na prvi šolski dan s svojimi starši pridejo v športno dvorano ter po kratkem kulturnem programu počakajo, da po imenu pokličejo vsakogar posebej. Medtem pa se šestošolci z rumenimi rutkami v rokah pripravljajo na njihov sprejem. Ko napoči čas, odidejo k prvošolcu, mu dodelijo rutko in povedo nekaj spodbudnih besed ob začetku šolanja.

Šestošolci prvošolce nato pospremijo v razred, tam pa se poslovijo do naslednjega srečanja. Ko sva bili na mestu prvošolcev medve, so se nama najini prijateljčki zdeli zelo veliki in odrasli, ko pa sva kot šestošolki prvošolcem podarili rutke, so se nama zdeli majhni. Takrat med seboj prvič stkemo prijateljske vezi, ki se poglabljajo vsako novo šolsko leto. Ponavadi imaš enega ali dva prijatelja, midve pa jih imava kar pet, saj je najina generacija manj številčna od generacije naših prijateljev.

Za utrjevanje prijateljskih vezi vsako leto okrog šole sklenemo krog prijateljstva: vsakdo za roko prime svojega prijateljčka, obkrožimo šolo in nato prehodimo nekaj krogov okoli šole. Poleg tega si vsako leto na različne načine voščimo novo leto, izvedemo skupno branje v februarju in skupaj pripravimo počastitev pomembnih dni.

V vseh letih so učenci izvajali zelo raznovrstne aktivnosti, od skupnih izvedb šolskih ur, izdelovanja izdelkov iz gline, odpadnih materialov, papirja, skupnih nastopov in obiskov različnih prireditev do pošiljanja pisem in voščil, različnih delavnic in igranja družabnih iger.

V četrtem razredu se proti koncu šolskega leta od prijateljev poslovimo, saj devetošolci zapuščajo osnovno šolo. Pogosto se poslovijo s plesom. Enega od plesov, ki ga devetošolci zaplešejo na valeti, naučijo tudi četrtošolce na zadnjem srečanju. Tako se v sproščenem vzdušju poslovimo, spomini pa ostajajo tudi na fotografijah. Takrat tudi drug drugemu naredimo darilo, vendar najlepše spomine nosimo v svojih srcih. Petošolci ostanejo brez prijateljev, da se pripravijo za novo, njim zaupano nalogo prihodnje leto. Zato že nestrpno pričakujejo šesti razred, ko bodo oni postali vzor novim prvošolcem.

Ta projekt se na naši šoli ohranja že vrsto let in upamo, da se bo ohranjal še naprej. Če vam je projekt všeč in če želite tkati prijateljske vezi med mlajšimi in starejšimi generacijami ter tako preprečiti nasilje, ga lahko uvedete tudi na vaši šoli. Iz lastnih izkušenj lahko poveva, da res pomaga pri dobrih medsebojnih odnosih učencev na šoli.