Pogodbena kazen za Grafista?

Na ministrstvu za javno upravo napovedujejo, da bodo podjetju obračunali pogodbeno kazen za zamudo pri predaji koprskega objekta.
Fotografija: Ante Guberac, predstavnik Grafista, pričakuje uporabno dovoljenje za novo koprsko upravno središče konec tega tedna. Foto Nataša Čepar
Odpri galerijo
Ante Guberac, predstavnik Grafista, pričakuje uporabno dovoljenje za novo koprsko upravno središče konec tega tedna. Foto Nataša Čepar

»Skladno s pogodbo mu bo obračunana pogodbena kazen za zamudo pri predaji objekta,« so na poizvedovanje Radia Koper glede novega upravnega centra v Kopru, ki ga je zgradilo podjetje Grafist, odgovorili na ministrstvu za javno upravo.

Gre za enega od stolpičev prihodnjega kompleksa Solis, ob vhodu v koprsko mestno središče, kamor se bodo selili koprski davčni urad, upravna enota, izpostave geodetske uprave, finančne uprave, uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, zdravstveni inšpektorat, inšpektorat za okolje in prostor, inšpektorat za infrastrukturo, direkcija za infrastrukturo in informatiki ministrstva za javno upravo.



Koliko naj bi znašala pogodbena kazen, so na ministrstvu odgovorili, da  je določena na 0,2 odstotka od letne višine plačanega lizinga, kar pomeni med 2.200 in 2.500 evrov na dan - odvisno od obrestne mere in amortizacije načrta. »Menim, da bi bila pogodbena kazen neupravičena,« pa pravi Ante Guberac, predstavnik Grafista. 00jasnil je, da bi po pogodbi morali objekt zgraditi do konca julija letos, a so rok podaljšali do 30. septembra, čemur so botrovali objektivni razlogi kot so deževje in določene spremembe.

To, da se je zapletalo s pridobivanjem dovoljenj, pa naj bi bila kriva koprska upravna enota, ki je dokumentacijo najprej posredovala ministrstvu za okolje in prostor, ta pa nazaj na upravno enoto, kar je povzročilo zamudo. Obenem so ob tehničnem pregledu ugotovili nekaj napak, ki jih je moralo podjetje odpraviti.

»Trenutno glede na pogodbo zamujamo deset dni, a nameravamo dokazati, da ni bila naša krivda,« napove Guberac. Novo koprsko upravno središče je po pogodbi sicer ovrednoteno na 18,33 milijona evrov. Guberac je še omenil, da pričakuje uporabno dovoljenje konec tega tedna.

Komentarji: