Pogoj SMC za oblikovanje skupne liste za evropske volitve je enakopravnost v pogajalskih izhodiščih

»To ne sme biti niti blok gospoda Šarca, niti Cerarja niti gospe Bratušek,« je poudaril Miro Cerar.
Fotografija: Miro Cerar FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar FOTO: Tadej Regent/Delo

Predsednik SMC Miro Cerar je glede prihajajočih evropskih volitev maja letos poudaril, da Evropa potrebuje slovenske liberalce in pozdravil idejo o povezovanju slovenskih liberalnih strank v enoten blok. Pogoj stranke za oblikovanje skupne liste strank pa je enakopravnost v pogajalskih izhodiščih, je povedal po današnji seji izvršnega odbora SMC.

V SMC po besedah Cerarja verjamejo, da bi bilo povezovanje liberalnih strank v enoten blok dobro, o tem pa so se pripravljeni zelo resno pogovarjati.

»V SMC si želimo sodelovanja, želimo si povezovanja v dobro svobodomiselnega liberalnega bloka, ki zagovarja temeljne demokratične evropske vrednote. Predvsem pa smo proti vsem levim in desnim populizmom, torej skrajnim, radikalnim stališčem,« je dejal Cerar.

Pogoj za oblikovanje skupne liste pa je enakopravnost v pogajanjih vseh strank, je poudaril. »To ne sme biti niti blok gospoda Šarca, niti Cerarja niti gospe Bratušek«, temveč mora biti skupen liberalni blok, ki zagovarja temeljne evropske demokratične vrednote, je dejal.

»Poudarjam, da si predstavljam skupni dogovor le na podlagi enakopravnega partnerskega odnosa. To pričakujem tudi od Šarca in Bratuškove - da bomo v primeru pogovorov to vsi korektno upoštevali,« je še dejal Cerar.

Po njegovih besedah je sicer treba upoštevati, da je vsaka stranka na zadnjih državnozborskih volitvah prejela drugačno podporo volivcev, čemur se je treba prilagoditi. Kljub temu je treba imeti »v izhodišču sorazmeren pristop, ki upošteva enakopraven položaj pogajalcev, pa tudi neko politično realnost, ki je sorazmerna teži zadnjih volitev«, je dejal.

Povedal je še, da so v stranki obravnavali morebitne kandidate. Kot je razkril, sta evropska komisarka Violeta Bulc in nekdanji minister za infrastrukturo Peter Gašperšič zagotovo »dva zelo pomembna člana SMC in se lahko pojavita tudi na kandidatni listi«. Ob tem je pojasnil, da morajo pred tem najprej sprejeti odločitev o skupni listi s sorodnimi strankami.

Izrazil je še upanje, da se bodo predsedniki strank na to temo čim prej sestali, da pa med strankami na drugih ravneh že nekaj časa potekajo pogovori.

Komentarji: