Poklon simbolu slovenstva na Triglavu

Slovenci smo bili že od nekdaj močno navezani na gorski svet, nič nenavadnega, da so bila narodnostna trenja posebej izrazita v gorah.

Objavljeno
07. avgust 2015 15.40
Triglav
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA

Triglav − Ob 120. obletnici postavitve Aljaževega stolpa je bila dopoldne na vrhu Triglava slovesnost, na kateri je predsednik PZS Bojan Rotovnik izpostavil izjemno vlogo narodnozavednih Slovencev v drugi polovici 19. stoletja.

Med njimi je izstopal Jakob Aljaž, ki je »s svojimi domoljubnimi dejanji pred 120 leti poskrbel, da smo najvišji vrh Slovenije označili s simbolom, ki pa je že kmalu postal prepoznaven simbol Slovencev, kar je tudi ostal vse do današnjih dni. Jakob Aljaž je uglasbil tudi slovensko planinsko himno Oj, Triglav, moj dom, ki je na vrhu Triglava v izvedbi citrarja Tomaža Plahutnika in baritonista Marka Kobala odmevala tako kot pred 120 leti, ko jo je zapel Aljaž. Slovenci smo bili kot narod že od nekdaj močno navezani na gorski svet, zato ni nenavadno, da so bila narodnostna trenja v drugi polovici 19. stoletja še posebej izrazita v slovenskih gorah. Narodnozavednim Slovencem, ki so bili tudi veliki entuziasti, se lahko zahvalimo, da smo »obdržali slovensko lice slovenskih gora«.

Na Dovjem bodo popoldne položili venec na grob Jakoba Aljaža, potekala pa bo tudi maša v njegov spomin. Pred Slovenskim planinskim muzejem bo ob 18. uri še slavnostna akademija z odprtjem razstave Aljažev stolp − Ta pleh ima dušo! in likovnih del udeležencev slikarske kolonije Vrata 2015.

Prireditve v počastitev zgodovinskega dogodka organizira Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z občino Kranjska Gora, Triglavskim narodnim parkom, Slovenskim planinskim muzejem, Planinskim društvom Dovje - Mojstrana in Planinskim društvom Ljubljana Matica. Današnja dogodka potekata pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja.