Pokopane vse žrtve iz Hude Jame

Ob zaključku je mariborski nadškof Alojzij Cvikl danes v navzočnosti predstavnikov države in svojcev opravil še blagoslov.
Objavljeno
26. oktober 2017 12.55
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Maribor − Pristojne službe in izvajalci so v teh dneh zaključili urejanje vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami, vseh 1416 najdenih žrtev pa pokopali v Spominski park Dobrava pri Mariboru. Ob zaključku je mariborski nadškof Alojzij Cvikl danes v navzočnosti predstavnikov države in svojcev opravil še blagoslov, so sporočili z ministrstva za delo.

Vojno grobišče Barbara rov v Hudi Jami je bilo odkrito 3. marca 2009. Izkopavanje posmrtnih ostankov so spremljali številni zapleti, v določenem obdobju je delo povsem zastalo, a je bilo po osmih letih vendarle končano.

Vse od odkritja so potekale razprave in usklajevanja med različnimi državnimi organi, komisijo vlade za reševanje prikritih grobišč, strokovnjaki, lokalnimi skupnostmi in civilnimi združenji o primernem mestu za dostojen pokop.

Septembra 2015 je bilo sklenjeno, da bodo žrtve pokopane zunaj rudnika. Predvsem v krogu predstavnikov države je prevladalo stališče, da je najprimernejša lokacija v pokopnem polju na območju Spominskega parka Dobrava pri Mariboru, v neposredni bližini kostnice in spomenika, postavljenega žrtvam povojnih pobojev.

Slovenski škofje so sprva nasprotovali pokopu na Dobravi in so želeli, da bi žrtve iz Hude Jame pokopali v Teharjah. A je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki mu je pojasnil razloge, zakaj pokop na Teharjah ni mogoč, te vzel na znanje in kot rešitev sprejel dejstvo, da bodo posmrtni ostanki pokopani v Spominskem parku Dobrava.

Marca 2016 je ministrstvo za delo objavilo javni razpis za izbor najugodnejšega izvajalca za izkop in pokop posmrtnih ostankov. Pripravljalna dela za ureditev grobišča so se začela avgusta 2016. 3. oktobra lani so začeli prenos prvih posmrtnih ostankov iz začasne kostnice v Hudi Jami, pokop pa zaključili 27. oktobra, ko je na Dobravi potekala tudi žalna slovesnost.

Dela so nadaljevali z izkopom žrtev, ki so se še vedno nahajala v rudniškem jašku, z njihovim prenosom in pokopom v spominskem parku Dobrava. Skladno s pravili forenzične stroke so bili shranjeni tudi vzorci za morebitno naknadno analizo DNK.

Po navedbah ministrstva je iz preliminarnih podatkov, ki jim jih je posredoval izvajalec prekopa in pokopa, razvidno, da je bilo v Barbara rovu pri prvem izkopu leta 2009 najdenih 769 žrtev, v letu 2016 pa 647, skupaj torej 1416 žrtev. Od tega žensk ni bilo več kot 21, prav tako nobena žrtev ni bila mlajša od 17 let. Iz poročila je razvidno, da gre glede na najdena in ohranjena oblačila verjetno večinoma za pripadnike oboroženih sil Neodvisne države Hrvaške, med žrtvami pa so lahko tudi Slovenci, so zapisali na ministrstvu.