Pokrajinski muzej Koper za osem mesecev zapira vrata

Zaradi počasnosti pri delitvi denarja EU bo muzej večino poletja zaprt, po 32 letih ga bodo obnavljali.

Objavljeno
06. januar 2015 16.01
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Pokrajinski muzej Koper je na silvestrovo organiziral zadnje vodenje za skupine, preden so ga z novim letom zaradi obnovitvenih del zaprli za predvidoma osem mesecev. »To bo največja prenova po 32 letih, in to s pomočjo evropskih in občinskih sredstev. Preseliti bomo morali celotno zbirko iz osrednje muzejske palače, razstavni prostori v drugih delih mesta pa bodo odprti,« pravi direktor Luka Juri.

»Odločitev za dodelitev sredstev operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov našemu projektu je bila sprejeta že lani spomladi, toda državni organi so šele oktobra sprejeli potrebne sklepe. Delavci Planinvesta so pripravljalna dela za prenovo začeli mesec kasneje. Zaradi počasnega dodeljevanje sredstev smo izgubili celotno jesen za dela, zato se bo zaprtje muzeja zavleklo pozno v poletje. Izvajalci imajo predvidoma pol leta dela, toda mi bomo morali umakniti skoraj vse zbirke, jih preseliti v depoje in jih po prenovi znova namestiti, kar bo trajalo predvidoma dodatna dva meseca. Tako bomo velik del poletja, ko imamo veliko turistov, zaprti. Sami ustvarimo z vstopnicami približno 30.000 evrov prihodkov, zaprtje pa nam bo po predvidevanju povzročilo polovičen izpad,« je dejal direktor muzeja.

Muzeju primanjkuje depojev

Zadnjič so muzejsko palačo Belgramoni Tacco v Kidričevi ulici v Kopru temeljito obnovili leta 1983. Zdaj bodo obnovili spodnje desno krilo, kjer bodo nove sanitarije, dostopna pot za invalide, garderoba in muzejska trgovina. Povsem bodo prenovili tudi pročelje spomeniško zaščitene palače in zamenjali vsa okna, ki so zaradi nestandardnih okenskih odprtin izdelana po naročilu.

Vitraže bodo zaščitili s steklom tako, da bodo stari ostali. Obnovili bodo vse tlake in parkete ter namestili naparave za gretje in hlajenje. V pritlični veži bodo uredili še en vetrolov, da bo ostal odprt pogled na muzejski lapidarij. Prenovili bodo tudi kamnito stopnišče in piano nobile.

»Ker smo v sklopu obnove pridobili nov depo zunaj palače, bomo en prostor v palači lahko izpraznili in pridobili dodaten razstavni prostor za prikaz zgodovine Kopra, pod stopniščem pa še hodnik, kjer bodo razstavljene antične kamnite plošče in kamni,« je pojasnil Luka Juri, ki poudarja, da bodo del dejavnosti zunaj muzejske palače izvajali naprej. Odprta ostaja etnološka zbirka na Gramscijevem trgu, muzejska galerija, galerija sodobne umetnosti in še tretji razstavni prostor v Kidričevi ulici, nedaleč od osrednje muzejske palače.

Kljub prenovi in novim prostorom muzej tare stiska zaradi pomanjkanja depojev, vendar direktor Juri upa, da bodo do njih prišli z izpolnitvijo obljube, ki jo je v zvezi s tem pred časom dala uprava Luke Koper.