Poleg Karla Erjavca v boj za vrh tudi ministrica Aleksandra Pivec

Ministrica za kmetijstvo iz kvote Desusa Aleksandra Pivec je za STA potrdila, da je podala soglasje h kandidaturi za predsednico Desusa.

Objavljeno
14. november 2019 10.45
Posodobljeno
14. november 2019 15.27
Na januarskem kongresu bo izzvala dolgoletnega predsednika Desusa Karla Erjavca, ki je ponovno kandidaturo že napovedal. FOTO: Leon Vidic/Delo
Štiri mesece zatem, ko je prvak Desusa Karl Erjavec samozavestno naznanil, da se bo znova potegoval za mandat predsednika in da svojega naslednika ne vidi, je dobil protikandidatko – 47-letno ambiciozno Ptujčanko, kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec. Del strankarske javnosti, v kateri doslej Pivčeva niti ni bila posebej aktivna, jo je h kandidaturi nagovarjal že skoraj od napovedi po predčasnem volilnem kongresu, ki bo januarja.

»Naj kandidira, a mislim, da tudi njo čaka zanimivo obdobje, glede na to, kaj ji napovedujejo v SDS,« nam je pred kratkim odgovoril Erjavec in s temi besedami napovedal ostro kampanjo za predsedniško mesto. Pivčeva se je v zadnjem mesecu v javnosti namreč pojavila zaradi nepravilnosti pri projektu SRIPT, pri katerem je sodelovala. Zaradi nepravilnosti pa so razrešili direktorico Turistično-gostinske zbornice Slovenije Klavdijo Perger, kar je pritegnilo tudi pozornost poslancev SDS. Po mnenju poslancev največje opozicijske stranke bi zato morali opraviti razpravo o njenem delu pri omenjenem in tudi drugih projektih.

Karl Erjavec je ocenil, da moraš biti kot politik povsem čist: »Mi stari politiki, ki smo v politiki že petnajst let ali več, s tem nimamo problemov, sicer bi nas že davno odnesli. Taki, ki pridejo na novo, ministri in ministrice, in so v prejšnjem življenju delovali na robu ... morda je to sprejemljivo za družbo, v politiki pa ne več.«

Danes pa se je prvak Desusa bolj zadržano, in sicer da je Desus demokratična stranka in ima vsak član ali članica možnost, da kandidira. »Kongres je bil sklican z namenom, da se dopolni program stranke in preveri zaupanje vsem nosilcem funkcij v stranki. Kongres bo odgovoril na vsa ta vprašanja,« je navedel Erjavec, ki pa posameznih kandidatur ne bo komentiral.


Predčasni volilni, programski in statutarni kongres stranke bo 17. januarja, rok za evidentiranje kandidatov za funkcije se izteče v petek.


Pivčeva sicer meni, da lahko ponudi drugačen pristop k vodenju stranke od dolgoletnega predsednika Desusa, ki mu mnogi očitajo predvsem »lastne promocije«. Zaradi Erjavčevega vodenja, ki da je vse manj demokratično, je na septembrski seji izvršnega odbora in sveta Desusa med drugim kot podpredsednik odstopil tudi Tomaž Gantar.

V pisni izjavi za STA je Aleksandra Pivec pojasnila, da ni bila njena prvotna namera, da se na kongresu Desusa pojavi kot kandidatka za predsednico stranke, a se je po tehtnem premisleku vseeno odločila za ta korak. »Soglasje h kandidaturi sem podala iz spoštovanja do velikega zaupanja in podpore, ki so mi ju v zadnjih tednih in dneh izkazali posamezni člani in članice, pa tudi teritorialne organizacije naše stranke,« je navedla.