Poletje na Gorenjskem: Polne postelje obetajo rekordno sezono

Ob večjem obisku priložnost za izboljšanje ponudbe, rast cen nastanitev in zagotavljanje dolgoročne uspešnosti.

Objavljeno
30. julij 2017 19.34
Motiv z Bleda, Slovenija 14.julija 2017. [turizem,turisti,starejši,upokojenci,mladi,popotniki,generacije,nahrbtniki,Blejsko jezero,jezera,voda,lesene klopi,počitek,počitnice,izleti,sprostitev,prosti čas,narava,Blejski grad,Bled,Slovenija]
Blaž Račič
Blaž Račič

Bled – Poletna turistična sezona na Gorenjskem bo spet rekordna, saj so turistični kraji dobro obiskani, tako da je na Bledu, v Bohinju in Kranjski Gori na voljo le malo prostih postelj. Podoben obisk in polno zasedenost zmogljivosti pričakujejo tudi avgusta.

»Bolje ne bi moglo biti,« je na vprašanje o turističnem obisku dejal Blaž Veber, direktor Turizma Kranjska Gora. »Že od konca zimske sezone sta obisk in zasedenost nastanitvenih zmogljivosti nad pričakovanji, poleti pa Kranjska Gora poka po šivih. Prejšnji konec tedna je bilo prosto posteljo skoraj nemogoče dobiti. Cene nastanitev so se ob rasti povpraševanja nekoliko dvignile.« Od lanskega poletja, ko so po prenovi spet odprli kamp Špik, je tudi ta zelo dobro zaseden.

Po slabši zimski sezoni, ko je bilo v Bohinju za 16 odstotkov manj prenočitev kot lani, se je že aprila začela kazati povsem drugačna slika, saj so imeli glede na lani skoraj še enkrat toliko gostov, maja in junija pa so našteli za deset do 15 odstotkov več prenočitev. Po besedah Klemna Langusa, direktorja Turizma Bohinj, so bile ta mesec nastanitvene zmogljivosti skoraj povsem zasedene, prav tako pričakujejo, da bodo razprodane avgusta, ko je v Bohinju običajno vrhunec obiska. »Prostora za rast v juliju in avgustu skorajda ni več,« pravi Langus in dodaja, da je »zdaj treba izboljšati ponudbo v kraju, višji ravni ponudbe pa lahko sledi cenovna politika«.

Kako podaljšati bivanje

Veliko pričakujejo od novega lastnika nekoč propadajočega hotela Bellevue, podjetja Pokljuka, ki je v posredni lasti ljubljanske nadškofije in je na nedavni dražbi kupilo še hostel Pod Voglom. Novi lastnik objektov ima kredibilnost, pravi župan Franc Kramar in upa, da bodo prihodnje leto lahko goste sprejeli v prenovljenih nastanitvah.

Lani so v Bohinju turisti povprečno bivali tri dni. Ta doba se bistveno ne more spremeniti zaradi številnih planinskih koč, v katerih planinci prespijo eno noč in le izjemoma ostanejo dlje, pravi Langus, ki pa ob tem opaža, da nekateri obiskovalci v Bohinju ostanejo tudi deset in celo 14 dni. Zato se sprašuje, ali se morda s tem že ne kaže nov trend pri preživljanju prostih počitniških dni in bi se trajanje počitnic v enem kraju lahko podaljšalo.

V Bohinju je dobra tretjina slovenskih gostov, številni turisti prihajajo iz držav srednje Evrope. Med temi po obisku najhitreje raste češki trg, pomembni gostje so še Madžari, pa tudi Nemci, Italijani, Belgijci, Nizozemci, našteva Langus.

Pomembno je vlaganje

Do konca maja so v Kranjski Gori imeli za osem odstotkov večji obisk kot lani. Med tujci je največ Italijanov, Britancev in Nemcev, letos pa opažajo precej več gostov iz Južne Koreje, pravi Veber. Ti se v Slovenijo radi vračajo, dodaja direktor in ugotavlja, da med prvim obiskom najprej obiščejo Ljubljano, Postojnsko jamo, Bled ter obalo s Piranom in Portorožem. Veseli ga, da jih turistične agencije z Daljnega vzhoda vključujejo v svoje programe. »Za drugi obisk Slovenije Južni Korejci izberejo še druge kraje, med katerimi je tudi Kranjska Gora, kjer jih privlačijo narava, urejene pohodniške in kolesarske poti. Zato ostanejo več dni.«

Kot v zvezi s tem pravi Uroš Ambrožič, direktor kampa Šobec, kjer imajo po prenovi letos »super sezono«, je čas bivanja gostov pri njih najbolj odvisen od vremena. »Če je vreme ugodno, lahko njihovo bivanje podaljšamo le z dodatno ponudbo, kot so pohodniške ture, kolesarski izleti, rafting in animacijski programi. Tudi vsaka prenova izboljša počutje gostov. Kolikor bomo vlagali v izboljšanje ponudbe, toliko več bomo dobili nazaj,« ugotavlja Ambrožič.

Tudi na Bledu so nastanitve skoraj polno zasedene, pravi Matjaž Berčon, v. d. direktorja Turizma Bled, v primerjavi z lansko sezono pa je letos obisk za petino večji. Med gosti poleti prevladujejo turisti s tradicionalnih srednjeevropskih trgov, manj pa je skupin iz vzhodne Azije, ki Bled obiskujejo pred poletno sezono in po njej. Do konca septembra bo na Bledu težko priti do proste postelje, na podlagi rezervacij ugotavlja Berčon.

Čeprav v omenjenih turističnih krajih pravijo, da je prosto sobo skoraj nemogoče dobiti, pa jih je prek spletnih ponudnikov še mogoče najti, vendar je teh malo, le okoli deset odstotkov. Število prenočitev je za 15 do 20 odstotkov višje tudi v Kranju in Radovljici.