Policija pred protesti omejuje gibanje v okolici parlamenta

Pred drugim množičnim protestom proti delovanju vlade Janeza Janše je policija omejila gibanje v okolici Državnega zbora in uvedla videonadzor.

Objavljeno
08. maj 2020 15.40
Posodobljeno
08. maj 2020 18.17
Pred današnjimi protesti so okoli parlamenta postavili ograje. FOTO: Blaž Samec/Delo
M. B., STA
M. B., STA
Policija bo drevi »zaradi zagotavljanja varnosti« omejila gibanje v okolici državnega zbora. Ob zaznanih pozivih na družbenih omrežjih k zbiranju vse prav tako opozarjajo, da je to na javnih krajih z vladnim odlokom prepovedano. Za zvečer so namreč znova napovedani protesti.

Na Policijski upravi Ljubljana vse morebitne udeležence večernega protesta pozivajo, naj upoštevajo navodila, ukaze in odredbe policistov in poskrbijo za lastno varnost. »Hkrati vas obveščamo, da bo območje videonadzorovano. Vse pozivamo, da otrok ne vodite seboj,« so navedli.

V več slovenskih mestih je za danes zvečer znova napovedan protest na kolesih proti ukrepom vlade zaradi epidemije koronavirusa, ki ga pod geslom Ne boste nam vzeli naše svobode pripravljajo različne iniciative.

Prejšnji petek je središče Ljubljane po podatkih policije zavzelo približno 3500 kolesarjev in pešcev, ki so z zvonjenjem izrazili nezadovoljstvo z ukrepi vlade v času epidemije covida-19. Zapeljali so se tudi mimo poslopja državnega zbora. Dogodek je potekal mirno, so pa policisti zaprli več ulic v okolici za zagotovitev varnosti vsem udeležencem v cestnem prometu.

image
Ograjeni parlament. FOTO: Blaž Samec/Delo


Spontane oblike organiziranja civilne družbe, tudi v obliki kolesarskih in drugih uličnih protestov, prav tako podpira 118 podpisnikov Foruma za demokracijo, med katerimi so znana imena z različnih področij.

»Če je ogrožena vladavina ljudstva, si jo mora izboriti nazaj,« so zapisali ob zaključku pisma, v katerem ugotavljajo, da se uresničujejo napovedi o vladajoči koaliciji, ki bo državo popeljala proti avtoritarnemu sistemu trde roke.

Izključevanje epidemiološke stroke, socialni kolaps in zmanjšana sredstva za kulturne delavce in medije, delovanje propagandističnih medijev z osebnimi kompromitacijami akademikov, intelektualcev, strokovnjakov in novinarjev, spodletele vladne depeše z blatenji na njihov račun, podrejanje struktur vojske in policije, ustavljanje financiranja projektov nevladnikov, so podpisniki med drugim navedli med dejanji, ki po njihovem dokazujejo, da Slovenija s hitrimi koraki hiti v smeri držav, ki so na črnem seznamu kršiteljic temeljnih načel varovanja demokracije, pravne države, neodvisnosti medijev in človekovih pravic.

image
Danes se bo ponovil protest na kolesih proti vladi Janeza Janše. FOTO: Blaž Samec/Delo


Podpisniki so pred tem svarili že v pismu iz sredine februarja, ki ga je tedaj podpisalo 150 oseb, pozneje pa še 4000 državljanov. Tokrat so med podpisniki denimo Milica Antić Gaber, Spomenka Hribar, Matjaž Kmecl, Ljubica Marjanovič Umek, Jože Mencinger, Vinko Möderndorfer in Boris A. Novak, Stane Pejovnik, Dragan Petrovec, Dušan Plut, Marko Polič, Peter Umek in nekdanji evropski poslanec, poslanec danes koalicijskega Desusa Ivo Vajgl.

Na proteste se je odzvala tudi politika. V opozicijski Levici so izrazili podporo protestu in pri tem izpostavili različne očitke vladi, od kadrovanja v organih nadzora in pregona, medijih in zdravstvu do netransparentnosti nabave mask in izrinjanja nevladnih organizacij iz vseh postopkov, povezanih z varovanjem okolja.

Levica je zapustila sejo, pridružuje se protestnikom

Levica ostro protestira proti dejanjem vlade Janeza Janše. »Koalicija Janeza Janše si je sama spisala poročilo o zlorabah pri nakupu zaščitne opreme, ki nič kaj presenetljivo ugotavlja, da s prsti v marmeladi ujeti akterji od ministra Počivalška do Janeza Janše niso krivi,« so zapisali v Levici. »Da se slučajno ne bi soočili s sankcijami svojih kriminalnih dejanj, so že ugrabili policijo, kriminalistično službo in Nacionalni preiskovalni urad (NPU),« so še dodali. 

V Levici menijo, da je vlada pripravljena uporabiti vsa sredstva, da pred kazenskim pregonom zaščiti člane vlade. Kot je Levica zapisala v sporočilu medijem, je vlada danes na odboru za gospodarstvo, ki obravnava vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme, predlagala sklep, »za katerega je Zakonodajno-pravna služba v svojem mnenju zapisala, da zanj “ni pravne podlage ne v Ustavi, ne v zakonu in tudi ne v Poslovniku”.« V Levici menijo, da gre za še en dokaz, da vlade Janeza Janša ne zanimajo zakoni. Poslanke in poslanci Levice so sporočili, da »v tej farsi ne bodo sodelovali,« zato so sejo, »na kateri vlada glasuje o poročilu vlade o nedolžnosti vlade,« obstruirali in jo protestno zapustili. »Pridružujemo se protestnikom pred Državnim zborom, ki protestirajo proti ropanju državnega proračuna  in udaru na demokracijo,« so zapisali. 


Medtem so iz SAB sporočili, da se vodstvo stranke in poslanci protestov ne bodo niti udeležili niti ne bodo pozivali k udeležbi, saj menijo, da je naloga politikov ta, da se problemi rešujejo z dialogom in v državnem zboru. Podobnega mnenja je tudi vodja LMŠ Marjan Šarec, ki je v četrtek sporočil, da se LMŠ protestov ne bo udeležila, se pa proti vladi bori znotraj državnega zbora.