Policija preiskuje več sumljivih smrti zaradi smejalnega plina na šempetrski urgenci

Gre za sume povzročitve splošne nevarnosti, potem ko je sredi marca zaradi dušikovega oksidula, ki je pritekel iz cevi za kisik, umrl bolnik. 

Objavljeno
19. april 2016 13.53
Posodobljeno
19. april 2016 13.53
ima+bolnišnica
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana – Potem ko je v šempetrskem urgentnem centru zaradi napake v napeljavi plinov umrl bolnik, policija zdaj preiskuje možnost, da je šlo za povzročitev splošne nevarnosti. Sumijo, da je zaradi napake umrlo več ljudi.

V predkazenskem postopku policija preiskuje še kazniva dejanja, ki bi lahko bila storjena v času priprav in dogovarjanj na gradnjo urgentnega centra: sklepanje pogodb, izvedbo del, zlasti na strojnih inštalacijah, izvedbo nadzora nad deli, izdaje dovoljenj in prevzem objekta. 

Marino Pangos, vodja sektorja kriminalistične policije novogoriške policijske uprave, je včeraj potrdil, da preiskujejo kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, zaradi katere je umrlo več ljudi. Zagrožena kazen za storilce je zapor do osem let. 

Ob tragični smrti Edvarda Gregorčiča, med drugim raznašalca Dela in Slovenskih novic, ki se je sredi marca v reanimacijski sobi urgentnega centra znašel zaradi hude telesne poškodbe pri delu, so preiskovalci v predkazenskem postopku ugotovili, da je sumljivih smrti morda še več.

Po dogodku se je omenjalo, da so morda še trije pacienti umrli v nenavadnih okoliščinah. Odkar obratuje prenovljena urgenca, so med oživljanjem v tej reanimacijski sobi obravnavali devet bolnikov, štirje so umrli. Po tragičnem dogodku v urgentnem centru v šempetrski bolnišnici se je začelo prelaganje odgovornosti

»Medicinskih napak ni bilo«

Gregorič je umrl zaradi napačno zvezanih cevi s plini; kisik in dušikov oksidul (smejalni plin) sta bila zamenjana. Preiskavo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, ki so mu predlagali zaslišanje več prič. Ta že potekajo, preiskava pa bi lahko zaradi zapletenosti oziroma prepletanja medicinske, tehnične in poslovne stroke trajala še nekaj mesecev.

Prim. Nataša Fikfak, dr. med., direktorica zavoda Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica, je za Delo povedala, da so takoj po smrti omenjenega pacienta že sami posumili, da bi lahko šlo za tehnično napako. 

Kljub temu so naslednjega dne »formirali interno nadzorno komisijo, ki je v zadnjem smrtnem primeru predvčerajšnjim sklenila svoje delo in ugotovila, da z vidika medicinske stroke napak v tem primeru ni bilo.«

Za vse druge primere pacientov, ki jih oživljali v tem prostoru, prav tako že poteka interni nadzor nad strokovnim delom medicinskega osebja, vendar ta še ni končan, je dejala.

»Želimo preveriti prav vse podrobnosti in se res v celoti prepričati, v kar vsekakor verjamemo, da medicinskih napak ni bilo,« še zagotavlja in dodaja, da v bolnišnici niso strokovnjaki za tehnične vidike delovanja naprav in da ob prevzemu urgence nihče niti pomislili ni, da bi lahko na povsem novih napravah bilo kaj narobe.

Naj spomnimo, da je šempetrska bolnišnica v ospredju medijskega poročanja zaradi napake v napeljavi medicinskih plinov na novozgrajeni urgenci, zaradi česar je med oživljanjem umrl vsaj en bolnik.