Policija le nadaljuje aktivnosti v zvezi s prijavo poskusa vplivanja na vodstvo ljubljanskega UKC

Po neuradnih podatkih je v UKC v zvezi z izbiro vzdrževalca informacijske opreme klical Janez Zemljarič, ki je bil prvi direktor ljubljanskega kliničnega centra, in to v obdobju 1968–1973. 

Objavljeno
25. marec 2019 13.43
Posodobljeno
25. marec 2019 21.17
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
STA
STA
Na ljubljanski policijski upravi so v zvezi s prijavo poskusa vplivanja na vodstvo UKC Ljubljana pri izbiri vzdrževalca opreme sprva pojasnili, da niso potrdili razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, nato pa so naknadno dejali, da izvajajo še dodatne aktivnosti za preveritev obstoja uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

»Izvajamo še dodatne aktivnosti za preveritev obstoja uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Po vseh zbranih ugotovitvah bomo obvestili pristojno državno tožilstvo v Ljubljani.«

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so v petek potrdili, da so policiji in Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) prijavili poskus vplivanja na vodstvo UKC pri izbiri vzdrževalca opreme, ki so ga iskali z javnim razpisom. S klicem je želel vplivati »nekdanji visoki funkcionar« UKC, so navedli.

V UKC so pojasnili, »da je eden od članov vodstva UKC Ljubljana prejel klic, povezan z javnim razpisom, ki je bil tedaj v teku. Klical je nekdanji visoki funkcionar UKC Ljubljana, ki je poskušal vplivati na odločitev o izbiri izvajalca pri vzdrževanju opreme. Zaposlenega v UKC Ljubljana je poskušal prepričati, da cenejši ponudnik ni primeren za našo organizacijo, in je hvalil konkurenčno (dražje) podjetje.«

Po neuradnih podatkih je v UKC v zvezi z izbiro vzdrževalca informacijske opreme klical Janez Zemljarič, ki je bil prvi direktor ljubljanskega kliničnega centra, in to v obdobju 1968–1973. Zemljarič se je na očitke odzval za POP TV. Sprva je poudaril, da je star že 90 let, in je ostro zanikal, da bi klical kogarkoli v UKC, čez nekaj trenutkov pa se je popravil in dejal, da se ne spomni, ali je res koga tja klical.

Ko so ga na POP TV seznanili s prijavo na KPK in policijo, pa je povedal, da je pred nekaj tedni tja klical, se pa ne spomni koga ali zakaj, zagotovo pa ne z namenom, da bi vplival na izbiro kateregakoli podjetja na razpisu.

Generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder je v izjavi za medije ob robu današnjega zaslišanja pred odborom DZ za zdravstvo o njegovi ministrski kandidaturi dejal, da Zemljariča osebno ne pozna in da z njim nikoli ni bil v stiku.

V zvezi s primerom so na Policijski upravi (PU) Ljubljana danes odgovorili, da so prejeli informacijo UKC Ljubljana, na podlagi katere so preverjali obstoj morebitnih razlogov za sum uradno pregonljivih kaznivih dejanj. »Razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja niso bili potrjeni, tako da PU Ljubljana predkazenskega postopka ne vodi,« so sporočili.

Tudi na KPK so potrdili, da so prejeli prijavo, ki se nanaša na poskus vplivanja na vodstvo UKC pri izbiri vzdrževalca informacijske opreme. »Prijava je trenutno v fazi predhodnega preizkusa, zato vam drugih informacij v zvezi s prijavo še ne moremo podati,« so še pojasnili.