Policisti bi paralizator uporabljali namesto metle

Policija želi biti učinkovita, a treba se je vprašati, ali so njene želje po novih pooblastilih tudi potrebne.

Objavljeno
20. julij 2016 15.25
Sonja Merljak, Sandra Hanžič
Sonja Merljak, Sandra Hanžič

Ljubljana – Policija želi nova pooblastila. Še več. Predlog zakona, ki naj bi ga prihodnji teden obravnavali v vladi, se po mnenju strokovnjakov bere, kot bi ga policija napisala sama. Nič nenavadnega, saj si ga je res pisala sama. V demokratičnih družbah načeloma ni tako.

O spremembi zakona se je v javnosti začelo govoriti spomladi in že takrat so se strokovnjaki spraševali, čemu je potrebna. Nova sistemska zakonodaja je bila namreč sprejeta pred tremi leti. Nato je nekaj mesecev vladalo zatišje. Prekinila ga je informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, ki je ta teden posvarila pred prehitrim in ne dovolj premišljenim sprejemanjem novih policijskih pooblastil v predlogu zakona o nalogah in pooblastilih policije. Tega naj bi vlada obravnavala prihodnji teden.

Predlagatelju zakona, to je ministrstvo za notranje zadeve, je posredovala številne pripombe, ki pa jih ta večinoma ni sprejel. Tudi to ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi v tem primeru šlo za predlog zakona, ki posega v temeljne človekove pravice.

Prezahteven za usklajevanje

Na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da bodo na vsa vprašanja odgovarjali, ko bodo določili predlog zakona. To se bo zgodilo, ko se bodo uskladili z vsemi vpletenimi; do zdaj so sicer opravili več krogov posvetovanj in, kot je poudarila Vesna Mitrić iz službe za odnose z javnostjo, s predlogom ne hitijo.

Kljub temu bo ta kmalu dokončan in predložen vladi. Pri tako zahtevnih zakonih po njenih besedah ni mogoče pričakovati popolne uskladitve vseh vprašanj, a vseeno vse pripombe preučujejo in jih s predlagatelji poskušajo uskladiti, kolikor je to mogoče.

Da predlog zakona nevarno posega v polje temeljnih človekovih pravic in zasebnosti, opozarja tudi dr. Miroslav Žaberl, docent s fakultete za varnostne vede. Nekdanji generalni direktor direktorata za policijo in druge varnostne naloge in strokovnjak s področja policijskih pooblastil je bil tudi vodja delovne skupine za pripravo prejšnjega zakona, a njegove besede ne zvenijo zgolj kot tožba užaljenega strokovnjaka.

»Zdi se mi, da so bile spremembe pripravljene kot skupek želja posameznih organizacijskih enot policije. In ta je seveda zainteresirana, da ima čim večji nabor represivnih pooblastil, ker želi biti učinkovita. To je legitimno. Vendar se je treba vprašati, ali je vse tudi res potrebno.«

Da predlog zakona nevarno posega v polje temeljnih človekovih pravic in zasebnosti, opozarja tudi dr. Miroslav Žaberl, docent s fakultete za varnostne vede. Foto: Igor Zaplatil

Varnost na zavidljivi ravni

Žaberl je že spomladi v Pravni praksi zapisal, da si moramo najprej postaviti vprašanje, ali se v lastni državi počutimo varne, ko se sprašujemo, ali ima policija premalo, dovolj ali preveč pooblastil.

»Občutek varnosti pomeni, da se počutimo varne pred morebitnimi varnostnimi grožnjami zunanjih dejavnikov kakor tudi pred lastno državo, torej pred preglobokimi posegi represivnih organov – policije, ki bi lahko ob pretirani moči zlorabljala svoja pooblastila. Ugotovimo lahko, da sta trenutna ocena in občutek varnosti naših državljanov, kljub zadnjim dogodkom v svetu, na zavidljivi ravni. To pomeni, da policija svoje delo in naloge s sedanjim naborom pooblastil opravi korektno in učinkovito.«

Policija očitno meni drugače. Če bodo spremembe začele veljati, bodo policisti lahko uporabljali tudi električne paralizatorje.

Predlagatelji pravijo, da bi z njihovo pomočjo lahko ravnali varneje in bili bolj uspešni, to pa dokazujejo s primerom, ko sta policista poskušala pomagati duševnemu bolniku, ki se je z nožem hudo telesno poškodoval. Vsakič ko sta se mu približala, da bi preprečila nadaljnje poškodbe, je proti njima zamahnil z nožem. Plinski razpršilec ni učinkoval. Ker nista imela drugega prisilnega sredstva, sta mu nož najprej poskušala zbiti z ročajem metle, obvladala pa sta ga šele tako, da sta vanj vrgla dva stola in nato še mizo, s katero sta ga zadela in je nož izpustil. Nato sta ga s telesno silo obvladala in mu zagotovila zdravniško pomoč.

Ali pomanjkanje ustreznih pooblastil v sedanjih varnostnih razmerah policiji torej res onemogoča, da bi učinkovito izvajala naloge? »V določenem delu je to res, na drugih področjih pa policija ni bila dovolj prepričljiva. Zaradi marsikaterega od teh pooblastil bo represija večja, kar pa bodo laiki mogoče spregledali,« opozarja Žaberl.