Zaradi stavke policistov dolge kolone na Obrežju in Gruškovju

Na obeh straneh državne meje temeljito pregledujejo tovorna vozila, zato nastaja daljša kolona.
Fotografija: Kolona tovornjakov zaradi stavke policistov na mejnem prehodu Gruškovje. FOTO: Tadej Regent/delo
Odpri galerijo
Kolona tovornjakov zaradi stavke policistov na mejnem prehodu Gruškovje. FOTO: Tadej Regent/delo

Policisti z današnjim dnem zaostrujejo svoje stavkovne aktivnosti, in sicer tako, da na mednarodnih mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje temeljiteje pregledujejo tovorna vozila. Na obeh straneh državne meje tako že nastaja daljša kolona tovornih vozil, je danes povedal policijski sindikalist Radivoj Uroševič.

Od petka, ko sta Policijski sindikat Slovenije ter Sindikat policistov Slovenije napovedala zaostritev stavke, niso prejeli niti vabila niti konkretnega vladnega besedila oziroma protipredloga na svoje stavkovne zahteve, je na današnji novinarski konferenci na mejnem prehodu Obrežje pojasnil Uroševič, ki vodi Policijski sindikat Slovenije. Stavko tako nadaljujejo in bodo s podobnimi zaostritvami nadaljevali tudi drugje in pri drugih oblikah policijskega dela, je napovedal.

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Z zaostrenimi sindikalnimi aktivnostmi na Obrežju in Gruškovju so začeli davi ob 8. uri in bodo s tem nadaljevali, vse dokler bo stavkovna straža menila, da s tem ne obremenjujejo preveč stavkajočih policistov in drugih državljanov, ki prestopajo državno mejo.
 

Odziv z vladne strani pričakujejo še ta teden


Uroševič je ocenil, da pri pogajanjih z vladno pogajalsko skupino do zdaj niso dosegli še ničesar. Uspelo jim je le raztolmačiti svoje stavkovne zahteve vladni pogajalski skupini. Ob tem je Uroševič pripomnil, da »te sicer razumejo vsi, razen očitno vladne pogajalske skupine«, ki še vedno ne najde konkretnih rešitev in odgovorov na zahteve policistov.

»Ob današnji zaostritvi stavke in aktivnostih članov policijskih sindikatov, ki so stekle na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje, vodstvo policije poziva pogajalce na obeh straneh, da z največjo mero konstruktivnosti pristopijo k nadaljevanju pogajanj, s ciljem čimprejšnjega oblikovanja sprejemljivega kompromisnega predloga, da bo delo v policiji lahko spet nemoteno steklo,« so policisti danes zapisali v sporočilu za javnost.

Kolona tovornjakov zaradi stavke policistov na mejnem prehodu Gruškovje. FOTO: Tadej Regent/delo
Kolona tovornjakov zaradi stavke policistov na mejnem prehodu Gruškovje. FOTO: Tadej Regent/delo


V policijskih sindikatih odziv z vladne strani pričakujejo še ta teden.

Generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije Sebastjan Korošec je glede danes uvedenih stavkovnih ukrepov pojasnil, da policisti na meji temeljiteje in počasneje kot običajno pregledujejo tovorna vozila. Na vprašanje, kako bi lahko stopnjevali pritisk, pa je pojasnil, da je »nabor ukrepov« velik in »vse je možno«.

Vladi s to zaostritvijo sporočajo, naj se usede z njimi in »neha saditi rožice«. Korošec je pri tem poudaril, da si policisti želijo, da bi zadeve čim prej rešili in da se stavka konča. Vodstvo policije podpira policiste, v odzivu na današnje zaostrovanje stavkovnih aktivnosti pa so poudarili, da veliko zaslugo za to, da ljudje živijo v varnem okolju nosijo prav policisti.  

»Slovenija se lahko pohvali z visoko stopnjo varnosti, kar je vrednota, ki jo moramo kot družba skrbno negovati in zaradi katere ne smemo dopustiti, da bi se razmere zaradi nerešenih vprašanj poslabšale,« so zapisali v odzivu. Le z vzpostavijo ustreznega plačila tega poklica bo mogoče tudi v bodoče zagotavljati varnost z zadostnim številom policistov, z ljudmi, ki bodo z veseljem opravljali svoj poklic in od tega lahko tudi dostojno živeli, so še navedli na policiji.

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo


Kot so v izjavi za javnost zapisali po četrtkovi odločitvi stavkovnega odbora policijskih sindikatov, so pogajanja z vladno pogajalsko skupino zastala. Vladi sporočajo, da se ne bodo več igrali slepih miši ter da imajo dovolj arogance in praznih besed.

Preberite še:

Komentarji: