Pomoč ob rojstvu otroka se zvišuje na 500 evrov

Višja nadomestila in starševski dodatek bodo veljali že za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2020.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Parlamentarni odbor za delo je pripravil dopolnjeni predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. S predlagano novelo se dviguje najnižje izplačilo materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila na 547,32 evra bruto oziroma 402,18 evra neto, kar je enako kot osnovni znesek minimalnega dohodka. Na to višino se dviguje tudi starševski dodatek za starše, kadar niso upravičeni do materinskega, očetovskega oziroma starševskega nadomestila, ker niso bili zavarovani za starševsko varstvo v zadnjih treh letih vsaj 12 mesecev. Najpogosteje so to študentke in študenti.

Nataša Sukič iz Levice je opozorila, da je dejanski prag revščine 613 evrov, kratkoročni minimalni življenjski stroški pa mesečno znašajo 442 evrov. Torej nobeden od teh zneskov v predlogu ni dosežen, je dejala. Po dopolnilu odbora, ki so ga sprejeli na podlagi dopolnila Levice, bo najnižje izplačilo nadomestila vezano na osnovni znesek minimalnega dohodka in ne bo določen nominalno. Glede na sprejeto dopolnilo Levice pa bo enako veljalo tudi za omenjeni starševski dodatek.

Odbor je sprejel tudi dopolnilo Levice, da višja nadomestila in starševski dodatek ne bodo veljali šele za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2022, ampak že za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2020.

Družinska politika je v Sloveniji naravnana večinoma socialno, saj se veže na dohodke družine, je dejala Iva Dimic iz NSi. Otroški dodatek bi moral biti po njenih besedah univerzalen. Zasledovati je treba otrokove koristi, je pozvala. Njihovo dopolnilo, po katerem bi pomoč ob rojstvu znašala 500 evrov, in ne le 280 evrov, pa je odbor sprejel.

S predlogom, ki ga je predstavila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, se očetom ob rojstvu dvojčkov ali več hkrati živorojenih otrok očetovski dopust podaljša za dodatnih deset dni za vsakega otroka. Očetovski dopust se podaljša za dodatnih deset dni za vsakega naslednjega otroka tudi ob posvojitvi dvojčkov ali več otrok hkrati.

Pravica do starševskega dopusta se po predlogu uvaja tudi za rejnike, kadar je v rejniško družino nameščen otrok, starejši od 11 mesecev in še ni končal prvega razreda osnovne šole. Rejnik je upravičen do 30 dni starševskega dopusta.

Komentarji: