Pomurje okreva, a ima še vedno največjo brezposelnost

Za prestrukturiranje gospodarstva bi na gospodarski zbornici podaljšali razvojni zakon do leta 2017.

Objavljeno
14. september 2015 21.56
Jože Pojbič, Dejan Karba, dopisništvo
Jože Pojbič, Dejan Karba, dopisništvo
Murska Sobota – Gospodarska moč regije se je lani pomembno okrepila, a registrirana brezposelnost je z 19,7 odstotka še vedno za polovico nad slovenskim povprečjem in temu neprijetnemu dejstvu vladna ekipa Mira Cerarja ne bo mogla izogniti med dvodnevnim obiskom Pomurja, ki ga začenja danes. V regionalni gospodarski zbornici opozarjajo, da je treba za prestrukturiranje gospodarstva nujno podaljšati izvajanje pomurskega razvojnega zakona do leta 2017.

Vzrok za optimizem so podatki o pomurskem gospodarstvu, ki so se leta 2014 po doseženem dnu spet začeli izboljševati. Lani je tako ustvarilo 20,9 milijona evrov neto čistega dobička. »Gospodarska moč se je lani občutno okrepila. Podjetja so povečala tako neto prihodek kot neto dodano vrednost in neto čisti dobiček. To kaže na okrevanje pomurskega gospodarstva. Stabilnost regiji dajejo predvsem izvozno usmerjena podjetja, saj se je izvoz leta 2014 povečal za 16 odstotkov in dosegel rekordnih 665 milijonov evrov, v prvi polovici leta 2015 pa je na ravni prejšnjega leta,« razmere pojasnjuje direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah.

Vendar pri tem opozarja, da je še vedno veliko delovnih mest, ki ne dosegajo niti 20.000 evrov letne dodane vrednosti na zaposlenega in ustvarjajo izgube. Gospodarstvo torej potrebuje prestrukturiranje, tudi s pomočjo pomurskega razvojnega zakona, za katerega Pomurci pričakujejo, da ga bo parlament podaljšal do leta 2017, saj je ostalo neporabljenih še deset milijonov evrov. Poleg razvojnega zakona bodo pomurski gospodarstveniki ministre in premiera opozorili še na izvajanje regijskega razvojnega programa 2014–2020, dodatne obremenitve podjetij s takso za obnovljive vire energije in spremenjen način zaračunavanja koncesnin za geotermalno vodo.

Socialno najšibkejša regija

Izboljšujejo se tudi razmere na trgu delovne sile v regiji, pravi direktorica murskosoboške enote zavoda za zaposlovanje Cvetka Sreš. Vendar je stopnja registrirane brezposelnosti letos kljub temu najvišja v zadnjih osmih letih, povprečni čas brezposelnosti je s 36,6 meseca daleč najdaljši v državi, med brezposelnimi pa je velik delež invalidov, dolgotrajno brezposelnih in starejših.

Župan najrazvitejše pomurske občine Lendava Anton Balažek pravi, da so obiski vlade po regijah pozitivno sprejeti, a je prepričan, da bi morali ministri večkrat priti v Pomurje. To po njegovem velja predvsem za predstavnike ministrstva za socialne zadeve in enake možnosti, saj gre za najšibkejšo regijo na področju sociale. Pravi, da bo to sporočilo zagotovo prenesel komu iz vladne ekipe.

Murskosoboški župan Aleksander Jevšek je povedal, da z ministrsko ekipo dobro sodeluje, pri tem pa »smo ponavadi mi tisti, ki se vozimo v Ljubljano na sestanke«. Čeprav bo jutri skupaj s predsednikom vlade Mirom Cerarjem namenu predal 14,6 milijona evrov vredni cestni podvoz pod železniško progo, ki je bil poldrugo leto največja gradbena naložba v Pomurju, opozarja na še nedokončano soboško vzhodno obvoznico. Dejal je, da k dokončanju projekta kličejo roki za črpanje evropskih sredstev, polega tega je zanj že nekaj časa zbrana vsa dokumentacija: »Investicija države, s pomočjo katere bo Murska Sobota dobila 2,7 kilometra dolgo prometnico, se bo res morala kmalu začeti,« opozarja Jevšek. Časa za gradnjo je samo še do konca leta, za 11,8 milijonov evrov vredno naložbo pa bo EU zagotovila devet milijonov evrov. Jevšek pričakuje napredek tudi v izobraževanju in evropskih razpisih. »Regija je glede izobraževanja na repu, kar zagotovo ni dobro za perspektivo mladih, šepa pa tudi na področju evropskih razpisov. Pri obeh težavah pričakujemo izdatnejšo pomoč države.«