Pomorski center s pogledom na morje

V stavbi bi se jim pridružile še druge državne službe, povezane z morjem.

Objavljeno
23. april 2015 20.40
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – V Upravi RS za pomorstvo (URSP) nameravajo prihodnje leto začeti graditi nove prostore pomorskega nadzornega centra, a zadnjo besedo bodo imeli na ministrstvu, kjer zamisel načelno podpirajo. »Smiselno bi bilo, da se nam pridružijo še pomorska policija, civilna zaščita, Arso, Služba za varovanje morja, carina in morda ribiški inšpektor. To bi bila za državo najcenejša rešitev,« pravi direktor Uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec.

Sedanja stavba URSP v Kopru je premajhna, nefunkcionalna in dotrajana. Nadomestno rešitev iščejo že vsaj deset let. »Približno štiri milijone evrov je v državnem proračunu zagotovljenih že vrsto let in ta denar prenašamo iz leta v leto. Če želimo vzpostaviti službo, kot zahtevajo evropski predpisi, moramo v druge prostore,« je dejal Jadran Klinec. Nekaj časa so načrtovali selitev v nekdanjo kovinarsko šolo v Kopru nad Luko, vendar se je izkazalo, da objekt ni primeren. Od preostalih možnosti se zdi najprimernejši eden od dveh hangarjev koprske marine.

Racionalno združevanje

»Probleme in možne rešitve smo predstavili ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču, ki nas je podprl, vendar se morajo še medresorsko uskladiti in dobiti soglasje ministrstva za finance. Uprava za pomorstvo ima 43 zaposlenih, pridružili bi nam še osem uslužbencev Službe za varstvo obalnega morja (Svom). Oboji bi potrebovali približno 1500 kvadratnih metrov prostora. Toda za državo bi bilo veliko racionalneje, če bi v isto stavbo preselila še druge državne službe, povezane z morjem. Vse preostale službe bi potrebovale še približno 1300 do 1500 kvadratnih metrov prostorov. Če bodo ministrstva potrdila projekt, bomo objavili razpis in iskali najboljšo ponudbo,« je včeraj povedal Klinec.

Hangar v koprski marini bi porušili in zgradili pomorski nadzorni center v treh etažah. Dobre plati lokacije so, da ima odličen pregled nad Luko Koper, da je v neposredni bližini potniškega terminala in da je mogoče pred stavbo urediti manjši privez za sedem ali osem državnih plovil (pomorska policija, URSP in Arso). Tu bi nastal nov carinski pomol, zdajšnjega pa bi sprostili za turistične barke. »Prevozniki bi imeli novo ponudbo, mesto bi dobilo novo priložnost. Država bi lahko prodala sedanje prostore in stavbe. Za naše prostore v dveh stavbah bi lahko iztržili 600.000 evrov. Takšna rešitev je zmagovalna za vse udeležence,« je prepričan Klinec. »Če druge državne službe ne bi videle smisla v takšni potezi, se bomo za selitev morali odločiti sami. V tem primeru bomo gradili manj ali pa bodo poleg naših prostorov zgradili poslovne lokale za druge, komercialne vsebine. Naše službe ne morejo več čakati,« pravi direktor uprave za pomorstvo.

Minister podpira zamisel

Z ministrstva za infrastrukturo so nam potrdili, da minister podpira zamisel o namestitvi državnih služb z dejavnostjo na morju pod isto streho. »Potrebna bodo usklajevanja z občino in drugimi državnimi organi glede priprave finančne konstrukcije,« so odgovorili z ministrstva. Predstavnik lastnika Marine Koper Ante Guberac o poslu ni hotel govoriti, ker da bodo počakali na razpis in pogoje in se šele potem odločili, ali se bodo prijavili s ponudbo. »Če se država kmalu ne bo odločila za to možnost, bomo zagotovo poskrbeli, da bomo tu zgradili nov objekt z novimi prostori in vsebinami. Prostorski načrt dopušča dvonadstropno stavbo,« je še dejal Ante Guberac.