Pomurskemu vodovodu kaže vedno bolje

V Pomurju že pripravljeni projekti za dopolnitev dogovora o razvoju regij

Objavljeno
05. december 2017 17.03
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Pomurje je vedno bližje dokončni rešitvi oskrbe z zdravo pitno vodo tudi za tiste prebivalce, ki so  v prvi fazi gradnje treh podsistemov pomurskega vodovoda ostali na suhem. Vlada je namreč v drugem pozivu za dopolnitev dogovorov o razvoju regij dopustila možnost, da Pomurci dobijo denar za dokončanje oziroma nadgradnjo vodovoda tam, kjer ga še nimajo in sedaj Pomurci že pripravljajo prijave, ki jih bo treba oddati čez dober mesec.

Tiste občine, ki so bile solidarno pripravljene počakati na drugo fazo gradnje zato, ker bi sicer v prvi fazi prekoračili dovoljeno višino sofinanciranja iz evropskih kohezijskih skladov, bi sicer skoraj ostale brez javnega vodovoda, ker je okoljsko ministrstvo sprva vztrajalo pri tem, da imajo na področju vlaganja v vodni sektor absolutno prednost kanalizacijski sistemi in čistilne naprave. To so na MOP utemeljevali s pisnim opominom Evropske komisije zaradi slovenskega neizpolnjevanja zavez s tega področja. A so pozneje priznali, da je Pomurje zaradi nedokončanega vodovodnega sistema, zaradi katerega nima možnosti priklopa na javni vodovodni sistem okrog 11.000 ljudi,  v posebnem položaju in so sedaj to tudi vključili v drugi poziv. 

V tem pozivu bo po dosedanjih dogovorih za Pomurje na voljo okrog 47 milijonov evrov v treh prednostnih naložbah: 7,2 milijona evrov bi lahko dobili za področje vzpodbujanja podjetništva oziroma za opremljanje industrijskih con, dobrih pet milijonov naj bi šlo za vzpodbujanje multimodalne urbane mobilnosti oziroma za vzpostavljanje omrežja kolesarskih poti za dnevne kolesarske migracije na delo in v šole, največ, 34,6 milijona evrov pa naj bi bilo namenjeno za vlaganja v vodni sektor, v pomurskem primeru predvsem v nadgradnjo podsistemov B in C pomurskega vodovoda. Največji kos te vodne pogače, kar 27,8 milijona evrov, je v projektih, ki jih pripravljajo v Pomurju, namenjen dokončanju vodovoda v občini Rogašovci. Tam so namreč v prvi fazi izpustili gradnjo vodovoda v polovici občine oziroma do kar okrog 500 gospodinjstev in tamkajžnji župan Edvard Mihalič je že opozarjal, da utegne država sama kršiti ustavno pravico teh ljudi do zdrave pitne vode, če bi vtrajala pri prednostnih naložbah v kanalizacijske sisteme. Del denarja naj bi šel tudi za dokončanje nekaterih delov sistema C v Gornji Radgoni, Apačah in Svetem Juriju ob Ščavnici. 

Kljub temu, da so se župani pomurskih občin poenotili o tem, da je za regijo absolutna prednost dokončanje vodovoda, pa nekaj občin namerava kandidirati tudi z devetimi projekti gradnje kanalizacijskih sistemov, zato je na včerajšnji seji Sveta pomurske razvojne regije Rogaševski župan Mihalič izrazil strah, da utegnejo kanalizacijski projekti izriniti vodovodne, če ne bo dovolj denarja za oboje.