Ponedeljek prinaša visoke temperature

Vremenoslovci napovedujejo, da bi lahko temperature narasle tudi do 36 stopinj Celzija.

Objavljeno
12. avgust 2019 06.52
Posodobljeno
12. avgust 2019 08.14
FOTO: Uroš Hočevar/Delo
STA
STA
Današnji ponedeljek bo znova postregel z visokimi temperaturami. Vremenoslovci napovedujejo, da bi te lahko narasle do 36 stopinj Celzija. Vročinski val se nadaljuje tudi na sosednjem Hrvaškem, kjer pričakujejo tudi do 39 stopinj Celzija.

Vremenska napoved agencije za okolje za danes napoveduje vroče in sončno vreme. Popoldne bo na zahodu naraščala koprenasta oblačnost, ponekod bo zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 36 stopinj Celzija.Starejšim, otrokom in bolnikom s kroničnimi obolenji Nacionalni inštitut za javno zdravje v vročini priporoča, naj se zadržujejo v senci, fizično aktivnost omejijo na jutranje in večerne termine ter pijejo dovolj tekočine.

Zelo visoke temperature v Sloveniji sicer ne bodo trajale dolgo, že torek bo namreč prinesel oblake in padavine, žal tudi nevihte. Za osvežitev bosta dodatno poskrbela severovzhodnik in na Primorskem burja.

image
Opozorilo za vročino. FOTO: Arso


Zato pa so zaradi izredno visokih temperatur v teh dneh že razglasili rdeči alarm na Hrvaškem. Danes izredno visoke temperature pričakujejo tako v zagrebški regiji kot ob celotni obali. Najviše, do 39 stopinj Celzija, naj bi se po podatkih hrvaške državne hidrometeorološke službe živo srebro povzpelo v Kninski regiji.

Marsikod drugod po Evropi se zaradi dlje trajajočega vročega in suhega vremena borijo z obsežnimi požari. Več vasi in kampov so morali konec tedna zaradi ognjenih zubljev evakuirati v Grčiji, velik požar je izbruhnil tudi na priljubljenem letoviškem španskem otoku Gran Canaria.