Štajerski in Pomurju grozi toča

Konec tedna bo vreme še naprej bolj aprilsko.
Fotografija: Fotografija je arhivska. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Fotografija je arhivska. FOTO: Tadej Regent/Delo

Ljubljana – Konec tedna prinaša nestanovitno vreme, ki bo bolj kot na mesec maj spominjalo na april. Na Štajerskem in v Pomurju bodo zvečer in v prvem delu noči nastajale nevihte z močnejšimi nalivi, ki lahko vztrajajo dalj časa. Predvsem zvečer ni izključen niti pojav toče, napovedujejo meteorologi. Kot so zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso), lahko ob tem narastejo hudourniški vodotoki.

V okolici Ptuja in na severovzhodu nastajajo nevihtne celice z izrazitejšimi odboji, ki se obnavljajo. Nevihtna linija pa se počasi pomika proti zahodu, so opozorili na Arsu.

Ob zelo intenzivnih padavinah bodo v naslednjih urah ponovno močneje narasli hudourniški vodotoki s povirji na Pohorju, zahodnem delu Slovenskih Goric ter Halozah. Pri tem so možna razlivanja hudournikov na izpostavljenih delih, v manjšem obsegu pa se lahko razlije tudi reka Dravinja in tudi druge manjše reke na tem območju. Ponoči pa so možni hitri porasti in razlivanja tudi v drugih krajih v vzhodni in severovzhodni Sloveniji. V Pomurju obstaja verjetnost zastajanja zaledne vode, so še opozorili na Arsu.

Močen dež je sicer že čez dan povzročili nekaj nevšečnosti. Že dopoldne je v Rogaški Slatini meteorna voda zalila kletne prostore garažne hiše, knjižnice ter trgovine. S čiščenjem jaškov za meteorno vodo in črpanjem vode iz kletnih prostorov pa so imeli gasilci kar nekaj dela še ponekod na Štajerskem.

V Ljubljani je zaradi zamašenih prepustov voda zalila hodnik, garderobo in kopalnico osnovne šole v Dečkovi ulici. Zaradi udara strele je zagorelo ostrešje stanovanjske hiše v Železnikarjevi ulici v Ljubljani. Gasilci so požar ostrešja površin okoli 50 kvadratnih metrov pogasili ter prekrili streho z folijo in platnom.

Po napovedih Arsa bodo padavine do jutra sicer večinoma oslabele, oblačnost se bo počasi trgala. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16 stopinj Celzija. V soboto bo spremenljivo do pretežno oblačno. Še se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma nevihte, ki bodo bolj pogoste popoldne. Ponekod bo pihal severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 26 stopinj Celzija.

Komentarji: