Ponekod v osrednji Sloveniji znova toča

Po podatkih Agencije RS za okolje so od Gorenjske proti jugu-jugovzhodu nastale tri nevihtne celice.

Objavljeno
21. junij 2019 16.23
Posodobljeno
21. junij 2019 18.37
FOTO: Tadej Regent/Delo
V. U.
V. U.
Po včerajšnjem neurju, ki je povzročilo precejšnjo škodo predvsem v občinah Domžale in Trzin – ob zasebnih objektih je meteorna voda zalila tudi več javnih, tudi zdravstvene in šolske ustanove –, je po podatkih Oddelka za hidrološke napovedi Urada za meteorologijo in hidrologijo Agencije RS za okolje ponekod tudi danes velika verjetnost toče.

Kot je sporočila Uprava RS za zaščito in reševanje, so od Gorenjske proti jugu-jugovzhodu nastale tri nevihtne celice z veliko verjetnostjo toče. Pričakujejo, da bo nastala še kakšna. Zagrmelo je tudi nad Ljubljano.

Kot dodajajo, so celice stacionarne ali pa se zelo počasi pomikajo proti vzhodu. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki.

O težavah z meteorno vodo in intervencijah gasilcev že poročajo iz Gorenjske. Nekaj po 14. uri so gasilci PGD Podbrezje iz gostinskega objekta na Podbrezjah izčrpali meteorno vodo. Tudi v Zasipu v občini Bled so gasilci tamkajšnjega PGD nekaj po 15. uri meteorno vodo črpali tako iz gostinskega kot stanovanjskega objekta.

Opozorilo Prometno-informacijskega centra za državne ceste:


Ponekod po državi močno neurje ovira promet, zato v centru pozivajo k previdni vožnji. Voznike znova tudi pozivajo, naj se ne ustavljajo v tunelih in pod nadvozi.


image
FOTO: Arso


Kako kaže? Predvsem v notranjosti Slovenije bodo krajevne nevihte, ki se bodo na severovzhodu lahko nadaljevale tudi v noč. Možne so posamezne močne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 31 stopinj Celzija.

Arso je za soboto in nedeljo izdal oranžno opozorilo. Jutri bo sicer spremenljivo oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. Ob morju bo oblačnosti in padavin manj. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 od 27, na Goriškem in ob morju okoli 29 stopinj Celzija.