Krek: Zaostritev ukrepov, če se situacija na Hrvaškem ne bo umirila

V članku povzemamo relavantne informacije o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Po dve okužbi so odkrili v občinah Ljubljana, Koper, Pivka in Straža. FOTO: Vojko Basic/Cropix
Odpri galerijo
Po dve okužbi so odkrili v občinah Ljubljana, Koper, Pivka in Straža. FOTO: Vojko Basic/Cropix



19.18 V Sloveniji v petek potrdili 14 okužb z novim koronavirusom

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v oddaji 24 ur pojasnil, da je bilo osem od včeraj potrjenih okužb iz že znanih skupin okuženih. Dve okuženi osebi sta prišli iz BiH, tri iz Srbije, za eno osebo pa še niso našli izvora. »Vsi, ki so bili na novo odkriti, so pod nadzorom epidemiološke službe, ki so jim odredili izolacijo, osebam, ki so bile z njimi v stiku, pa 14-dnevno karanteno« je zagotovil. Dodal je, da je trenutna epidemiološka situacija resna tudi v sosednji Hrvaški in če se ne bo umirila, bo treba zaostriti ukrepe.

Okužbe v Sloveniji so sicer precej razpršene po celotni državi, kar je, kot je pojasnil Krek, predvsem posledica dejstva, da je večina okužb vnešenih iz držav iz t. i. rdečega seznama in ni posledica širjenja znotraj države.

18.45 Na donatorski konferenci dodatnih 6,15 milijarde evrov za cepivo

Na virtualni donatorski konferenci, ki je danes potekala v organizaciji Evropske komisije in mednarodne organizacije Global Citizen, so zbrali dodatnih 6,15 milijarde evrov za pomoč pri razvoju in zagotavljanju enakovrednega dostopa do cepiva proti novemu koronavirusu, je ob koncu konference sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Ta znesek vključuje 4,9 milijarde evrov, ki sta jih obljubila Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska komisija, ter 485 milijonov evrov, ki so jih obljubile države članice EU. Skupaj je tako v okviru mednarodnega donatorskega maratona, ki ga je 4. maja v sodelovanju z mednarodnimi partnerji začela komisija, za razvoj in distribucijo cepiva proti koronavirusu obljubljenih 15,9 milijarde evrov.

17.09 Merklova zaradi koronavirusa svari Nemce pred nepremišljenim ravnanjem

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes posvarila državljane pred nepremišljenim ravnanjem in jih opozorila, naj ne ignorirajo nevarnosti, ki jo še vedno predstavlja novi koronavirus. Pandemije ni konec in razmere v državi ostajajo resne, je podarila. V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili 687 primerov okužb. Umrlo je šest bolnikov s covidom-19. »Nevarnost, ki jo predstavlja novi koronavirus, je še vedno resna,« je v videonagovoru dejala Merklova. »Na to bi lahko kdo hitro pozabil, saj je Nemčija doslej v krizi delovala dobro. A to ne pomeni, da nevarnosti ni več,« je opozorila in opomnila na več regionalnih izbruhov koronavirusa v zadnjih dneh.

Samo politiki ne bodo mogli preprečiti širjenja virusa, je dejala kanclerka in vse pozvala k odgovornemu ravnanju. »Na to moramo gledati kot na našo skupno obveznost in razumeti, da z upoštevanjem pravil o socialni razdalji, obraznih maskah in higieni rok vsak od nas prispeva k skupni prihodnosti,« je dejala.

16.22 V BiH v zadnjih 24 urah 172 novih okužb

V BiH so v minulih 24 urah potrdili 172 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka pandemije. Umrla sta dva bolnika s covidom-19. V Severni Makedoniji so danes našteli 150 novih okužb, kar je nekoliko manj kot v petek. Umrlo je devet bolnikom s covidom-19. V Federaciji BiH so po podatkih tamkajšnjega inštituta za javno zdravje v zadnjih 24 urah potrdili 101 novo okužbo, v Republiki srbski pa 71.

Največje dnevno povečanje v Federaciji BiH so zabeležili v Stolcu blizu Mostarja, kjer so se prav vsi okužili v tovarni za predelavo rib. Skupaj so v Federaciji BiH doslej testirali 52.748 ljudi, okužbo pa potrdili pri 1920 ljudeh. Okrevalo je 1022 ljudi, 845 pa je še aktivno okuženih. V zadnjih 24 urah je umrl en bolnik s covidom-19, skupaj doslej 53.

16.21 Še dva tenisača pozitivna na covid-19

Hrvaški in bosanski tenisač, Matej Šabanov in Tomislav Brkić, sta bila pozitivna na covid-19, so sporočili organizatorji prvenstva vzhodne Evrope. Tega v Beogradu organizira nekdanji srbski tenisač Janko Tipsarević, na njem pa sta doslej sodelovala tudi slovenska igralca, Aljaž Bedene in Blaž Rola.

Bedene bi se moral z Brkićem pomeriti v prvem delu tekmovanja, 17. junija. Ljubljančan pa je po porazu in zmagi, 16. in 17. junija, v Beogradu odpovedal nadaljnje sodelovanje na turnirju, potem ko je obnovil poškodbo ramena. Zaradi tega se je odpovedal tudi obračunu z Brkićem, ki je bil po zadnjem delu moškega turnirja ta teden pozitiven na novi koronavirus po vrnitvi v domovino.

Testirali so 878 ljudi, nihče ni umrl. Hospitaliziranih je osem oseb, od tega je ena na intenzivni negi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Testirali so 878 ljudi, nihče ni umrl. Hospitaliziranih je osem oseb, od tega je ena na intenzivni negi. FOTO: Jure Eržen/Delo


15.35 V Srbiji med okuženimi tudi obrambni minister in predsednica parlamenta

V Srbiji so od petka do danes ob 5933 testiranjih potrdili 227 novih okužb z novim koronavirusom. Umrla sta dva bolnika s covidom-19, skupaj doslej 257, v oskrbi z ventilatorji pa je 32 oseb. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi pri obrambnem ministru Aleksandru Vulinu in predsednici parlamenta Maji Gojković. V Srbiji v zadnjih dneh vsak dan poročajo o več kot sto novih okužbah. Med okuženimi sta tudi Vulin in Gojkovićeva, ki je hospitalizirana in je deležna ustrezne terapije, so po poročanju Tanjuga potrdili v njenem kabinetu. Gojkovićeva ima pljučnico, vendar se kljub okužbi počuti dobro.

Vulina so testirali potem, ko je bil eden od državnih sekretarjev na ministrstvu hospitaliziran zaradi covida-19. Test je bil pozitiven, vendar pa Vulin po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug nima simptomov in se počuti dobro, tako da v samoizolaciji še naprej redno opravlja naloge obrambnega ministra.

13.40 Velika Britanija bo ukinila obvezno karanteno za potnike iz varnih držav

Po pritiskih letalskih družb in turističnega sektorja so britanske oblasti v petek sklenile, da bo Združeno kraljestvo s 6. julijem odpravilo obvezno 14-dnevno karanteno za obiskovalce, ki prihajajo iz držav z nizkim tveganjem okužbe z novim koronavirusom. Vlada bo seznam držav objavila prihodnji teden. Za napoved sprostitve ukrepov se je vlada v Londonu odločila po posvetu z več državami, med drugim s Francijo, Grčijo in Španijo.

13.15 Na Hrvaškem potrdili najmanj 85 novih okužb

Na Hrvaškem so danes potrdili vsaj 85 novih okužb s koronavirusom, poroča portal 24sata.hr. V Zagrebu so v zadnjih 24 urah ob 399 izvedenih testih potrdili 39 novih okužb. Trenutno je v hrvaški prestolnici 138 aktivno okuženih, je sporočil zagrebški štab civilne zaščite. 16 na novo okuženih naj bi se okužilo v nočnih klubih, dva pa v telovadnici, je pojasnila namestnica štaba civilne zaščite Sandra Šikić. V Zagrebu je sicer trenutno 838 ljudi v samoizolaciji.

V Istri so danes potrdili eno novo okužbo z novim koronavirusom. Gre za osebo, ki je prispela iz Švedske in je bila od srede v samoizolaciji, saj je bila v stiku z osebo, pri kateri so okužbo potrdili pred dvema dnevoma, je po poročanju Hine sporočil štab za civilno zaščito istrske županije. Obe okuženi osebi sta hospitalizirani v bolnišnici v Pulju. Po poročanju Novega lista so dve okužbi potrdili na otoku Krk, in sicer eno v mestu Klimno v občini Dobrinj, drugo pa v Baški. V izolaciji je sedem oseb, ki so bile v stiku z okuženima.

Iz zadarske županije medtem poročajo, da danes niso zabeležili novih okužb, v samoizolaciji pa je 221 ljudi. V petek so ob 86 izvedenih testih potrdili eno okužbo, od začetka epidemije pa so v zadarski županiji potrdili 96 okužb, od tega pet pri tujih državljanih. Na območju splitsko-dalmatinske županije so potrdili sedem novih okužb. Izvedli so 136 testov. Štirje okuženi so iz Splita, po eden pa iz Otoka, Makarske in Solin. V osiješko-baranjski županiji so potrdili 29 novih okužb, od tega 23 v Đakovu, izvedli pa so 246 testiranj.

Portal 24sata.hr poroča tudi, da so v preteklem dnevu v Bosni in Hecegovini, kjer število okuženih skorajda vsak dan narašča, potrdili 172 novih primerov. 

12.00 Kacin: Opozorila stroke moramo dosledno upoštevati

Petkovi pozitivni brisi potrjujejo, da ljudje preslabo upoštevajo socialno razdaljo 1,5 metra, je na družbenem omrežju twitter zapisal vladni govorec Jelko Kacin. Socialna razdalja je po njegovih besedah ključna za soočanje z virusom. »Sekundarne okužbe naj zdrznejo vsakogar, opozorila stroke moramo dosledno upoštevati,« je pozval.



11.35 Na Češkem največji dnevni porast okužb s koronavirusom po 11. aprilu

Na Češkem so v petek zabeležili 168 novih primerov okužbe s koronavirusom. Gre za največji dnevni porast okužb od 11. aprila. Število novih okužb na Češkem sicer v zadnjih dneh precej niha, saj država izvaja ciljno testiranje v lokalnih žariščih okužb. Doslej so sicer na Češkem zabeležili 11.038 primerov okužb z novim koronavirusom in 349 smrti bolnikov s covidom-19.

10.10 V Sloveniji 14 novih okužb

V Sloveniji so v petek odkrili 14 novih okužb. Testirali so 878 ljudi, nihče ni umrl. Hospitaliziranih je osem oseb, od tega je ena na intenzivni negi. Iz bolnišnice v petek niso odpustili nobenega bolnika s covidom-19, medtem ko so jih doslej odpustili 297. V petek so nove primere okužb z novim koronavirusom potrdili v različnih koncih države, po dve v Straži, Kopru, Pivki in Ljubljani, po eno pa v Kočevju, Sežani, Hrastniku, Medvodah in Velenju, okužen je tudi tuji državljan.



10.00 Nekdanji argentinski selektor okužen z novim koronavirusom

Nekdanji nogometni selektor Carlos Bilardo, ki je Argentino leta 1986 popeljal do naslova svetovnega prvaka, je okužen z novim koronavirusom, poročajo lokalni mediji. Dvainosemdesetletni Bilardo, ki trpi za nevrodegenerativno boleznijo, živi v domu upokojencev v okrožju Almagro v Buenos Airesu, kjer je bilo še deset drugih oseb pozitivnih na covid-19.

9.05 V Indiji več kot pol milijona okuženih z novim koronavirusom

V Indiji so v zadnjem dnevu potrdili več kot 18.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, število vseh okuženih pa je tako preseglo pol milijona, so danes potrdile tamkajšnje zdravstvene oblasti. Število okuženih v Indiji bi se po napovedih epidemiologov do konca julija lahko povzpelo na milijon, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ZDA se je v petek število okužb z novim koronavirusom povečalo za rekordnih 40.000. FOTO: Nuri Vallbona/Reuters
V ZDA se je v petek število okužb z novim koronavirusom povečalo za rekordnih 40.000. FOTO: Nuri Vallbona/Reuters


8.05 Ponekod v ZDA znova zaostrujejo ukrepe proti širjenju koronavirusa

V ZDA se je v petek število okužb z novim koronavirusom povečalo za rekordnih 40.000. Po podatkih univerze Johns Hopkins se je v ZDA doslej okužilo 2,46 milijona ljudi, za covidom-19 jih je umrlo 125.000. Zaradi naraščanja števila okužb je guverner Teksasa ponovno zaprl bare, guverner Floride pa je v barih prepovedal točenje alkohola. Guverner Teksasa Greg Abbott in guverner Floride Ron DeSantis sta bila med tistimi republikanskimi guvernerji, ki so najpočasneje uvajali ukrepe proti širjenju epidemije in jih nato tudi najhitreje odpravljali. Tako kot ameriški predsednik Donald Trump se jima nošenje mask ne zdi potrebno. Zaradi naraščanja števila okužb pa ukrepe zdaj ponovno uvajata.

7.57 Raziskava: Kitajski avtomobilski trg s pandemijo še utrdil primat

Kitajska je trenutno najpomembnejši prodajni trg za svetovno avtomobilsko industrijo in bo ob stagnaciji glavnih evropskih trgov svoj prevladujoči položaj še okrepila. Verjetnost dolgoročne dobičkonosnosti za avtomobilske proizvajalce pa obstaja samo, če bodo povsem preoblikovali svoj poslovni model, kaže raziskava družbe Deloitte.

7.45 Naraščanje okužb s koronavirusom potopilo indekse Wall Streeta

Naraščanje števila okužb s koronavirusom po jugu in zahodu ZDA je v minulem tednu potopilo osrednje borzne indekse Wall Streeta, ki so skozi teden nihali, vendar pa v petek po potrditvi največjega dnevnega števila okužb v ZDA in ponovnem uvajanju ukrepov proti pandemiji v Teksasu in drugje, doživeli globoke padce. Širši indeks Standard & Poor's 500 je v primerjavi s petkom preteklega tedna nazadoval za 88,69 točke oziroma 2,9 odstotka na 3009,05 točke, industrijski indeks Dow Jones je nazadoval za 855,91 točke oziroma 3,3 odstotka na 25.015,55 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 188,91 točke oziroma 1,9 odstotka na 9757,22 točke.

Na virtualni donatorski konferenci s koncertom svetovnih zvezdnikov, vključno s pevko Shakiro in skupino Coldplay, bo mednarodna skupnost danes poskušala zbrati še več sredstev za razvoj in distribucijo cepiva proti koronavirusu. FOTO: Yoan Valat/AFP
Na virtualni donatorski konferenci s koncertom svetovnih zvezdnikov, vključno s pevko Shakiro in skupino Coldplay, bo mednarodna skupnost danes poskušala zbrati še več sredstev za razvoj in distribucijo cepiva proti koronavirusu. FOTO: Yoan Valat/AFP


6.00 Opozorila pred sprejemanjem zakonske podlage za aplikacijo za sledenje stikom

Potem ko smo razkrili nekaj podrobnosti glede načrtovanje mobilne aplikacije za sledenje stikom, ki naj bi bila obvezna za posameznike s pametnim telefonom, ki so potrjeno pozitivni na virus sars-cov-2, in tiste, ki jim je bila odrejena karantena, za vse druge pa naj bi bila prostovoljna, so pri informacijskem pooblaščencu opozorili, da je le prostovoljna namestitev aplikacije v okviru evropskega pravnega reda lahko sprejemljiva.

Nove pravne podlage, ki bi določale obvezno rabo aplikacije, na primer za potrjeno okužene, pa morajo po navedbah informacijskega pooblaščenca spoštovati temeljne standarde varstva pravic posameznikov: morajo biti zakonite in ustavne, časovno omejene, morajo biti nujne in sorazmerne glede na zasledovani cilj, torej omejevanje epidemije covida-19, in tega ni mogoče doseči z milejšimi sredstvi.

Komentarji: