Močne nevihte z nalivi možne do jutra

Gasilci so do 18. ure posredovali na 221 intervencijah. Meteorne vode vdrle v mnoge stanovanjske in druge objekte, tudi zapor na Dobu.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen/Delo

Slovenijo so zajele padavine, ponekod tudi močni nalivi. Do večera so možne močnejše nevihte z nalivi, sunki vetra in točo, možne bodo tudi do jutranjega časa, opozarjajo na Agenciji za okolje.

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo in hidrologijo, Oddelek za meteorološke in oceanografske napovedi, je po Sloveniji nastalo več močnejših neviht. Državo je v smeri proti severo-vzhodu prešla nevihtna fronta, nevihte se zdaj znova pojavljajo na jugo-zahodu.

FOTO: Arso
FOTO: Arso


O nalivih, toči in hudournikih so čez dan poročali z več koncev osrednje, severne in vzhodne Slovenije.

Potem ko je obilno deževje (in tudi toča) povzročilo nemalo preglavic v večjem delu Slovenije, je močen dež prizadel tudi skrajnji severovzhod države, Pomurje. Obilno deževje je poplavilo več krajev tako v Prekmurju kot Prlekiji.





V Izolo je z morja prišla zavesa dežja. Kopalci so pobrali brisače in se umaknili, le starejši par se ni pustil motiti. FOTO: Matjaž Markič
V Izolo je z morja prišla zavesa dežja. Kopalci so pobrali brisače in se umaknili, le starejši par se ni pustil motiti. FOTO: Matjaž Markič

 

Veliko težav na Koroškem

 
Uprava za zaščito in reševanje je ob 18. uri sporočila, da so gasilci iz 257 prostovoljnih gasilskih društev in 13 poklicnih enot posredovali na kar 221 intervencijah. Meteorne vode so zalivale kletne, garažne in pritlične prostore stanovanjskih, gospodarskih in gostinskih objektov, knjižnice in zdravstvenega doma.

Voda je vdrla tudi v prostore zapora na Dobu. Kot nam je povedala vodja zavoda Lidija Pezdir Ristič, meteorna voda do bivalnih prostorov zapornikov ni segla, posledice neurja že sanirajo.

Močan veter je podiral drevesa na vozišča. Vozišča je tudi zalivala meteorna voda. Tako je v Laškem zalila tudi podhod, iz katerega so gasilci rešili zalito osebno vozilo. Zaradi udara strele je zagorelo v naravi v naselju Vrhpolje v občini Vipava, prav tako je strela udarila, vendar brez požara, v stanovanjski objekt v Kamniku.

Sproženi zemeljski plazovi in udari kamenja so zaprli več cest med naselji. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami preusmerili in zaščitili več objektov, očistili prepuste ter skopali več jarkov za odtok voda.

Veliko težav je bilo danes na Koroškem. V občini Prevalje je meteorna voda zalila kleti stanovanjskega bloka. Na cesto Prevalje-Leše pa sta se sprožila dva zemeljska plazova. Gasilci PGD Prevalje so s pomočjo delovnega stroja en plaz očistili, na drugem pa cesto delno odprli za intervencijska vozila. Cesta je do nadaljnjega zaprta za ostala vozila. Plaz se je sprožil tudi na cesto Breznica-Strojna.



Dopoldne se je v Podpeci v občini Črna na Koroškem čez lokalno cesto sprožil zemeljski plaz. S pomočjo delovnega stroja so ga odstranili gasilci PGD Črna na Koroškem.

V Mežici je meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo in zalila cesto, zaradi zemeljskega plazu je zaprta cesta onkraj Meže proti kmetiji Jež. Cesto so gasilci PGD Mežica delno očistili, del ceste pa je zaprt in ga bodo sanirali jutri.

Več prijav so na Centru za obveščanje, kot je razvidno z njegove spletne strani, posredovali tudi v občinah Kamnik, Domžale, Lukovica, Trzin, Ljubljana, Dol pri Ljubljani, Ivančna Gorica, Krško, Brežice in Ptuj.



Vreme jo je že dopoldan zagodlo organiratorjem tradicionalnega škofjeloškega praznika kulturne dediščine Historial. FOTO: Vojko Urbančič/Delo
Vreme jo je že dopoldan zagodlo organiratorjem tradicionalnega škofjeloškega praznika kulturne dediščine Historial. FOTO: Vojko Urbančič/Delo

 

Težave v prometu, zastoji


Zaradi nalivov se pojavljajo težave v prometu. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je bila zaradi poplavljenega vozišča zaprta cesta Arja vas–Velenje, pri Veliki Pirešici.

Na primorski avtocesti je med priključkoma Logatec in Vrhnika oviran promet zaradi prometne nesreče, in sicer proti Ljubljani.

 
Če imate fotografije, nam jih lahko pošljete:

Komentarji: