Reka Drava poplavlja na izpostavljenih območjih

Od danes popoldne do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.

Objavljeno
16. november 2019 15.00
Posodobljeno
16. november 2019 21.07
FOTO: Leon Vidic
STA
STA
Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da bodo v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi. Naraščale bodo tudi reke v zahodni in deloma osrednji in južni Sloveniji, v srednjem in spodnjem toku pa bo danes poplavljala tudi Drava. Plima lahko zvečer znova preplavi nižje ležeče dele obale.Popoldne bo večinoma oblačno, sprva bo še precej suho, proti večeru pa se bo dež od vzhoda razširil nad večji del države. Ponoči bodo padavine močnejše v zahodnih krajih, na vzhodu pa bodo prehodno ponehale. Okrepil se bo jugovzhodni veter, ob morju jugo.

Pretoki rek so veliki

Reka Drava poplavlja na izpostavljenih območjih vzdolž celotnega toka, Ljubljanica pa se na Ljubljanskem barju razliva na območjih vsakoletnih poplav. Drugod so pretoki rek veliki, v Pomurju pa srednji. Večina rek trenutno prehodno upada. Reka Drava ima na meji z Avstrijo ustaljen pretok okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo, v stari strugi dolvodno od pregrade Markovci pa okoli 850 kubičnih metrov na sekundo.


image
FOTO: Leon Vidic


V Dravogradu se pripravljajo na hudo uro

Pretok reke Drave, ki na meji s Slovenijo v Dravogradu znaša okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo naj bi opolnoči znašal že 1350 kubičnih metrov na sekundo in vztrajal ves dan, v noči na ponedeljek pa bi lahko dosegel kritično mejo 1400, morda celo 1500 kubičnih metrov na sekundo.

Alan Matijevič, vodja koroške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter regijski poveljnik civilne zaščite za Koroško je povedal, da bi v tem primeru na varno morali umakniti ljudi, ki živijo ob reki. Dravograjski gasilci že ves dan polnijo protipoplavne vreče in nameščajo protipoplavne bariere. M. K.


V nedeljo bo pretežno oblačno in na zahodu deževno, dež se bo popoldne od zahoda znova razširil proti vzhodu. Vmes bodo tudi nevihte z nalivi. Od danes popoldne do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, napoveduje Arso.V noči na nedeljo bodo najbolj narasle reke v zahodni in deloma osrednji in južni Sloveniji ter Sava v srednjem in spodnjem toku, kjer lahko pride tudi do razlivanj. Drava pa ima na meji z Avstrijo ustaljen pretok 1100 kubičnih metrov na sekundo. Danes in v nedeljo bo naraščala tudi v srednjem in spodnjem toku, kjer bo danes dosegla pretok 1300 kubičnih metrov na sekundo in poplavljala.

image
FOTO: Leon Vidic


Zvečer bo znova povišana plima, ki lahko preplavi obalo v višini 20 do 30 centimetrov. V noči na ponedeljek bo dež povsod ponehal. V ponedeljek se bo zlasti na severu in na vzhodu delno zjasnilo, bolj oblačno pa bo ostalo na Primorskem in Notranjskem, kjer bo občasno rahlo deževalo. V torek se bodo padavine na zahodu spet okrepile.