Ponoči premaknite kazalce za eno uro nazaj

Ob 3. uri bomo prešli na zimski čas, ki je usklajen s Soncem. Na poletni čas bomo znova prešli zadnjo nedeljo v marcu.

Objavljeno
24. oktober 2015 22.20
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Noč, ki je pred nami, bo za eno uro daljša − ob 3. uri bomo namreč urine kazalce prestavili za eno uro nazaj. S tem bomo prešli na zimski čas, ki je usklajen s Soncem.

V Sloveniji uro prestavljamo v skladu z evropsko direktivo, ki ureja premik ure v EU, piše Slovenska tiskovna agenicja.

Poletni čas, ki se vsako leto konča z zadnjo oktobrsko nedeljo, je bil uveden z namenom boljšega izkoriščanja dnevne svetlobe. Zagovorniki premikanja urnih kazalcev opozarjajo na prihranek energije, prav tako pa naj bi to koristilo aktivnostim, odvisnim od sončne svetlobe po delovnem času, recimo športnim in trgovskim aktivnostim.
Po drugi strani pa nasprotniki menijo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi in poslabšuje njihovo razpoloženje in zdravje. Prav tako si raziskave niso enotne o dejanski koristnosti premikanja kazalcev pri energetski varčnosti.

Poletnega časa sicer ne uporabljajo v vseh državah po svetu, tam, kjer ga, pa ure ne prestavljajo nujno na isti dan, piše STA. V nekaterih državah so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, ponekod pa ga niso nikoli uporabljali. Poletni čas je bil sicer najprej vpeljan v Nemčiji in Avstriji leta 1916, pozneje tudi drugod, vendar se je po drugi svetovni vojni večinoma ukinil. V šestdesetih in sedemdesetih letih se je zaradi energetske krize marsikje ponovno vpeljal.

V Sloveniji bomo na poletni čas znova prešli zadnjo nedeljo v marcu prihodnje leto.