Ponoči vrhunec meteorskega roja Perzeidov

Najlepše ga bodo videli najvztrajnejši, saj bo zaradi vpliva svetlobe Lune, ki je pred ščipom, najbolje viden v drugi polovici noči.

Objavljeno
12. avgust 2019 15.17
Posodobljeno
12. avgust 2019 15.36
Tako je fotograf utrinek ujel v Španiji. FOTO: Paul Hanna/Reuters
V. U.
V. U.
Vrhunec letošnjega roja Perzeidov bo danes ponoči, največ jih bo mogoče opaziti proti jutru. Po napovedih astronomov bo v povprečju 80 utrinkov na uro, a bo opazovanje motila svetla luna, saj bo že skoraj polna (ščip bo 15. avgusta). Svetloba bo tako zabrisala nekatere šibkejše utrinke.

»Glede na dejstvo, da zaradi Lune nebo ne bo temno, bodo za opazovanje letos zanimivi predvsem morebitni zelo svetli utrinki (bolidi), zato bo letošnje opazovanje kljub temu svojevrsten izziv,« so zapisali v Astronomskem društvu Orion, v katerem bodo tudi letos pripravili skupinsko opazovanje tega avgustovskega astronomskega fenomena, ki je zaradi datumske bližine goda sv. Lovrenca (ta je 10. avgusta) znan tudi kot solze sv. Lovrenca.

Poleg opazovanja meteorskega roja Perzeidov napovedujejo še »astronomski meni« z Luno, Jupitrom, Saturnom in še čim. Za opazovanje so seveda najprimernejše točke, kjer ni svetlobnega onesnaženja.Radiant roja Perzeidov leži v ozvezdju Perzeja, a lahko se pojavijo kjerkoli na nebu, zato je utrinke najbolje opazovati s prostim očesom. Meteorski dež se pojavi, ko Zemlja potuje skozi ostanke Swift-Tuttlovega kometa. Petindvajset kilometrov velik, z ledom prekrit kamen ima obhodno dobo 133 let. Mimo notranjega dela našega osončja je nazadnje potoval leta 1992, vrnil se bo leta 2126.

Ko se komet približa Soncu, se led tali in komet za seboj pusti manjše delce ledu in kamenja. V te ostanke vsako leto pripotuje Zemlja, in ko delci padejo v atmosfero, zgorijo. Nekateri večji še posebej močno zažarijo in pustijo lepo svetlobno sled. Večina delcev zgori više kot 80 kilometrov nad nami.