Popisane ulice in protestniki

Protestniki so s kredo popisali ulice in razvili plakate proti janšizmu, policija je več protestnikov popisala.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Tudi po več kot mesecu rednih protestov jeza prebivalcev nad dejanji vlade še ni minila. Tudi danes se je ob sedmih zvečer več tisoč protestnikov zbralo pred državnim zborom in kolesarilo po mestnem jedru. Protestniki so glasno zahtevali odstop vlade in predčasne volitve. V znak nasprotovanja, ker je policija prejšnji teden več protestnikom izdali kazni zaradi pisanja po tleh s kredo, so protestniki množično s kredo na ulice okoli državnega zbora in predsedniške palače napisali sporočila vladi in predsedniku. V znak posmeha nad preletom natovih vojaških letal, so protestniki proti ograjenemu parlamentu odvrgli papirnata letala popisana s sporočili. Zaradi preganjanja gesla »smrt janšizmu« so protestniki sočasno množično vzdignili transparente z napisom »Smrt janšizmu, svoboda vsem!«. Policija je popisala posameznico, ki je transparent vzdignila prehitro, celotne množice pa ni mogla. Razen popisovanja protestnikov je tudi današnji shod minil brez večjih incidentov. 


 
Kako so potekali današnji protesti, si lahko preberete spodaj: ​

20.55 Protestni shod se bliža koncu. Vrste protestnikov se vidno redčijo. 

20.40 Med protestniki je tudi žvižgač Ivan Gale, pesnica Svetlana Makarovič, aktivist in glasbenik Miha Blažič in pesnik Boris A. Novak.

20.30
Množica skandira: »Smrt janšizmu!«, »smrt fašizmu!«, »Lopovi!« in »Janez, odstopi danes!«

20.25 Protestniki so množično razvili transparente z napisi »Smrt janšizmu, svoboda vsem!«

Protestniki so množično razvili transparente proti janšizmu. Policija je nekatere popisala. FOTO: Miha Pribošič
Protestniki so množično razvili transparente proti janšizmu. Policija je nekatere popisala. FOTO: Miha Pribošič


20.20 Policija je na Trgu republike poskusila legitimirati protestnico. Množica je obkolila policijo in besno vzklikala dokler niso odšli. Skupina protestnikov skandira »Smrt fašizmu!«



20.15 Čeprav jih je bilo manj kot pred dvema tednoma, so se protestniki na kolesih in peš znova zbrali tudi v središču Murske Sobote in z zvonci na kolesih ter piščalkami izražali svoje nezadovoljstvo s trenutno vlado. Vse je znova minilo povsem mirno in brez izgredov, policistov pa je bilo manj kot na začetku protestnih petkov. J.P.

Protestirajo tudi v Murski Soboti. FOTO: Jože Pojbič
Protestirajo tudi v Murski Soboti. FOTO: Jože Pojbič


20.10 Protestniki so proti ograjenemu parlamentu vrgli papirnata letala, ironični častni prelet letal.



Protivladni protesti. FOTO: Uroš Hočevar
Protivladni protesti. FOTO: Uroš Hočevar


20.05 Policija je zaradi pisanja s kredo po tleh nekatere protestnike popisala. 



20.00 Množica protestnikov ne izgleda nič manjša kot prejšnje tedne. 

19.50 Številna sporočila s kredo so protestniki zapisali tudi predsedniku Borutu Pahorju pred predsedniško palačo. Popisani sta tudi Aškerčeva in Slovenska cesta. 

Po tem, ko je prejšnji teden policija kolesrajem izrekla globe za pisanje s kredo, so proetstnii s sporočili popisali Slovensko cesto. FOTO: Miha Pribošič
Po tem, ko je prejšnji teden policija kolesrajem izrekla globe za pisanje s kredo, so proetstnii s sporočili popisali Slovensko cesto. FOTO: Miha Pribošič


19.40 Cestišče je popisano s sporočili kot so: »Vlada pada,« »dovolj je,« »stanovanj za vse,« in podobno. Med drugim piše tudi »Ne morem dihati,« geslo protestnikov proti rasizmu v ZDA. 



19. 35 Kolesarji so se pred dramo ustavili in pričeli s kredami pisati sporočila po cestišču. Prejšnji teden je policija večim protestnikom zaradi pisanja s kredo po tleh izrekla kazni

19.30 Kolesarji se podajajo v drugi krog okoli državnega zbora. Tokrat je med njimi precej več peščev kot jih je bilo doslej. 

19.25 Udeleženec protesta je dejal, da je tu v podporo kulturnikom in da je potrebno vztrajati na protestih, četudi na videz ni učinkov. 

19.15 Kljub slabšem vremenu je Prešernova cesta ponovno nabito polna kolesarjev, vendar pa jih je morda nekoliko manj kot prejšnjikrat. 

Protivladni protesti. FOTO: Uroš Hočevar
Protivladni protesti. FOTO: Uroš Hočevar


19.10 Kolesarji so se zbrali na Slovenski cesti in se v koloni podali mimo Cankarjevega doma. Slišati je troblje in zvonce ter vzklike »​lopovi!«​, ki so postali nekakšno geslo protivladnih protestov. 

19.05 Protest na kolesih se pred stavbo državnega zbora odvija že šesti teden zapored. Zaenkrat je zelo mirno, ljudi pa zaenkrat še razmeroma malo. Sliši se igranje na harmoniko in bobnanje. Na shodih se je do sedaj redno zbiralo, po ocenah policije okoli 5000, po neuradnih ocenah pa dvakrat toliko protestnikov, ki nasprotujejo potezam vlade, zlasti domnevno koruptivnih praks pri nabavi zaščitne opreme med epidemijo in izločanju naravovarstvenih organizacij iz postopkov pridobivanja gradbenih dovoljenj. 

 

Preberite še:

Komentarji: