Ponudbo za ureditev steze v pohorskem kolesarskem parku dobili le izbranci

Če gre za naročilo pod dvajsetimi tisočaki, to ni v nasprotju z zakonom.

Objavljeno
04. september 2015 19.22
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Potem ko je zaradi stečaja Športnega centra Pohorje domala vsa poletna sezona v mariborskem kolesarskem parku šala po zlu, se je občinarjem na pragu jeseni začelo z odprtjem močno muditi. Ponudbe za pripravljalna dela so poslali na več elektronskih naslovov, čeprav najemnik zemljišč še ni znan.

Po naših podatkih je elektronska pošta iz občinskega urada za šport romala na več kot deset naslovov. V njej morebitne interesente pozivajo, naj jim v vsega dveh dneh posredujejo ponudbe za dela, saj želijo bodočemu najemniku kolesarskega parka stezo v uporabo predati v čim boljšem stanju, kar bi mu omogočilo čimprejšnje odprtje parka.

Rok za oddajo ponudb je potekel v petek ob 11. uri, občina pa je zbirala ponudbe za tri različna dela: za strojno in ročno košenje trave, za čiščenje trase, kar je vsebovalo ročno odstranjevanje kamenja in čiščenje drenaž, ter za strojno obnovo trase.

V občinski službi za odnose z javnostjo so dodatna pojasnila okrog zbiranja ponudb obljubili za ponedeljek. Odprto je zlasti vprašanje, zakaj so se odločili za neposredno vabljenje morebitnih interesentov, s čimer so ostale, ki bi se lahko prijavili na javni razpis, če bi ga občina objavila, spravili v neenakovreden položaj.

Neposredno zbiranje ponudb ni sporno

Po besedah profesorja na Katedri za javno pravo Pravne fakultete v Mariboru ter direktorja Inštituta za lokalno samoupravo in javna naročila Maribor Boštjana Brezovnika tovrstno zbiranje ponudb ni v navzkrižju z zakonom, v kolikor so na občini ocenili, da storitve ne bodo presegle zneska 20.000 evrov, kar je meja, ko je treba naročilo majhne vrednosti objaviti na portalu javnih naročil. V takšnih primerih se zakon o javnih naročilih ne uporablja, je pojasnil, ter dodal, da se na občini, s tem ko so ponudbo poslali na več naslovov, obnašajo racionalno.

Želja občine je, da bi kolesarski park zaživel konec septembra, kar pomeni, da bo odprt le dober mesec, potem se bo začele priprave na smučarsko sezono. Interesenti za najem imajo čas za prijavo do 16. septembra, javno odpiranje ponudbo bo dva dneva kasneje. O izbiri bodo ponudniki obveščeni najkasneje v tridesetih dneh po izteku roka za javno zbiranje ponudb, realno pa zagotovo bistveno prej, če želi občina park v uporabo res predati do konca tega meseca. Bodoči najemnik bo moral namreč v treh dneh podpisati še pogodbo s koncesionarjem Pohorske vzpenjače Marpromom za skupno prodajo vozovnic. Cena teh je znana že nekaj mesecev, čez teden bo stala dnevna kolesarska vozovnica 15 evrov, ob koncih tedna in praznikih pa tri evre več. Mladinske in otroške vozovnice bodo cenejše za tri oziroma za šest do sedem evrov.

Avstrijci že komaj čakajo

O tem, da odprtje še lani izredno priljubljenega parka številni kolesarji že nestrpno čakajo, ni dvoma. Med njimi je tudi veliko Avstrijcev, ki že leta množično prihajajo na Pohorje. »Pohorje je edinstveno,« pravi Jochen Löschnigg iz bližnjega Gradca, ki že komaj čaka, da se bo lahko spet zapodil po pohorski strmini.

Löschnigg je prepričan, da avstrijski kolesarji Pohorju v težavnih časih niso obrnili hrbta in se preusmerili v druge kolesarske parke. V skupini, katere član je, je kakšnih petdeset kolesarjev in, kot pravi, so celo pripravljeni zavihati rokave in priti zastonj urejat proge. Poleg tega to niso kolesarji, ki bi s seboj prinesili sendviče. »Tega ne počnemo,« pravi Löschnigg. Pod Pohorjem si privoščijo kosilo, kar le še dodatno pripomore k razvoju turizma.

Pohorju in Mariboru bo v Avstriji rade volje napravil reklamo in ju promoviral v kolesarskih krogih, poudarja pa še, da veliko prebivalcev Gradca sploh ne ve, da je možno na Pohorju tudi smučati in da bi morali Mariborčani tudi v smeri nekaj narediti. Aprila letos je Löschnigg, sicer redni kupec sezonske vozovnice, tudi pisal mariborskemu župana Andreju Fištravcu, saj ga je zanimala usoda bike parka, vendar odgovora od njega ni dobil.