Poplavljena uprava za pomorstvo suši dokumente

Delo uprave za pomorstvo je zaradi odpravljanja posledic visoke plime okrnjeno. Morje jim je zalilo tudi dokumentacijo.
Fotografija: Jadran Klinec, direktor Uprave RS za pomorstvo, računa, da se bodo v nove prostore preselili najpozneje v začetku prihodnjega leta. FOTO: Boris Šuligoj/Delo
Odpri galerijo
Jadran Klinec, direktor Uprave RS za pomorstvo, računa, da se bodo v nove prostore preselili najpozneje v začetku prihodnjega leta. FOTO: Boris Šuligoj/Delo

»Žal še ne moremo v celoti operativno delovati. Telefonska linija, ki je bila prekinjena zaradi poplave, še ni na novo vzpostavljena, nekaj imamo tudi uničene računalniške opreme, velik problem pa je tudi, da nam je voda zalila del dokumentacije,« pravi Jadran Klinec, direktor Uprave RS za pomorstvo. Uprava ima sedež na Ukmarjevem trgu v Kopru, tik ob obali, zato je bila ob hudem nalivu in plimovanju morja pred dnevi poplavljena.

Kot so pojasnili tudi na svojih spletnih staneh, za zdaj niso dosegljivi prek objavljanih telefonskih številk, pač pa lahko s strankami komunicirajo le po elektronski pošti. Glede na to, da so v stiski s prostorom, so velik del dokumentacije hranili kar na tleh, a jim jo je voda zalila. »Papirje sušimo in smo v kontaktu z arhivom, kaj naj ohranimo in kaj ne,« pojasni Klinec. Po sogovornikovih besedah so že vzpostavili vpisnik čolnov, težave pa imajo še pri izdaji listin za vpis za voditelje čolna in pooblastil za pomorščake.

Pritlične pisarne uprave za pomorstvo je zalila voda. FOTO: Boris Šuligoj/Delo
Pritlične pisarne uprave za pomorstvo je zalila voda. FOTO: Boris Šuligoj/Delo


Uprava za pomorstvo je sicer tik pred selitvijo v nove prostore, ki jih je ob Kopališkem nabrežju zgradil Grafist.  Po novem bodo imeli na 1330 kvadratnih metrih površin na voljo trikrat več prostora, kot ga imajo zdaj na treh lokacijah. Pomorska uprava je v imenu ministrstva za javno upravo nove prostore že prevzela, a morajo z gradbincem še rešiti zaplet zaradi določenih pomanjkljivosti. Klinec kljub temu računa, da se bodo preselili najpozneje v začetku prihodnjega leta. Na novi lokaciji bodo vzpostavili tudi nov center za nadzor prometa in upravljanje v kriznih situacijah na morju, v katerega so vložili 2,6 milijona evrov.

Komentarji: