Popovič hotel kaznovati mamo mladega nogometaša

Denar in maščevanje: Mojca Pečar pojasnjuje, zakaj jo je hotel Boris Popovič spraviti iz Marjetice
Fotografija: Mladinci NK OLimpija Foto arhiv Mojca Pečar
Odpri galerijo
Mladinci NK OLimpija Foto arhiv Mojca Pečar

Koper – »Čeprav se marsikomu zdi še tako neverjetno, je zgodba o pritiskih župana Borisa Popoviča name, zaradi sinovega prestopa iz FC Koper v NK Olimpija, resnična. Popovič se je na soočenju kandidatov na Pop TV lagal.« Tako nam je svojo zgodbo ponovno potrdila Izolanka Mojca Pečar, ki od konca poletja živi v Nemčiji, kamor se je preselila zaradi sinovega prestopa v nemški klub prve zvezne lige in ji zdaj županovi pritiski ne morejo več do živega.

Zgodbo, ki je razgalila enega od povodov za končni spor med županom Borisom Popovičem in njegovim tedanjim svetovalcem ter direktorjem komunalnega podjetja Marjetica Koper, Gašparjem Gašparjem Mišičem, smo februarja razkrili v Delu. Kasneje je Boris Popovič grobo obračunal z avtorjem članka in z Gašparjem Mišičem v občinskem časopisu KP-MOK, kjer je zanikal, da bi bilo kar koli o mladem nogometašu in njegovi mami res, pač pa jo je blatil z navedbami o njenem slabem delu. Popoviča so na to neprijetno epizodo spomnili v soočenju kandidatov na Pop TV, ko je obtožbam o nerazumni zahtevi po odpovedi službe odločno ugovarjal in navedbe zanikal. Zato smo poklicali Mojco Pečar v Nemčijo, kamor je odpotovala s svojim sinom, perspektivnim nogometašem, ki je tudi član mladinske nogometne reprezentance Slovenije U17. Ta nam je še enkrat jasno potrdila, da Popovič ne govori resnice.


Potek dogodkov


»Maja 2017 je koprski župan izvedel, da bi moj 15-letni sin Martin rad zapustil FC Koper in da išče priložnost za hitrejši napredek. Tako je prišel eden od županovih svetovalcev v Marjetico, kjer sem opravljala delo vodje sektorja Snaga, in mi sporočil, da bi se župan rad dobil z mano. Sestali smo se maja ali junija 2017 v prostorih FC Koper. Sestanka se je udeležil tudi tedanji vodja mladinskega pogona. Obema sem povedala, da si moj sin želi nogometnega razvoja, ki ga v Kopru ne bi mogel dobiti. Župan me je prepričeval, naj sin ostane v Kopru, in mi na koncu zagrozil, da če bo res šel, ne bo ostalo samo pri tem. Julija 2017 je Martin prestopil k Olimpiji, kmalu potem pa je direktor Marjetice Gašpar Gašpar Mišič sklical zbor delavcev, na katerem je povedal, da je sicer zadovoljen z mojim delom, ampak da mora na željo župana imenovati novega vodjo sektorja, mene pa je degradiral v pomočnico vodje. Tedaj sem napisala županu SMS, da bi se še pogovorila, vendar se ni odzval. Vsi ti pritiski so me, kljub temu da sem močna oseba, zlomili in sem bila štiri mesece na bolniški, saj sem potrebovala pomoč. Ko sem se novembra vrnila na delovno mesto, mi je direktor sporočil, da zahteva župan zame odpoved delovnega razmerja. Gašpar Mišič pa je rekel, da bo raje on zapustil Marjetico,« dogodke opisuje Mojca Pečar.

Sredi februarja je župan zahteval odstop Gašparja Mišiča. S prihodom vršilca dolžnosti, sicer tesnega Popovičevega sodelavca Janija Bačiča, so se pritiski nadaljevali: »Preselili so me v drugo pisarno, mi vzeli večino opravil in čakali na vsakem koraku, da bi našli kakšno napako pri meni. Odvetnik Franci Matoz je bil vsak drugi dan v podjetju. Napake niso mogli najti in mi zaradi medijske izpostavljenosti odpovedi niso dali. V tistem času so me zaradi tega, ker je nekdo prijavil Mišičev primer na policijo, povabili, da sem vse to povedala tudi za zapisnik koprski policiji, kot oseba, seznanjena z dejstvi.«

Martin Pečar. Foto Arhiv Mojca Pečar
Martin Pečar. Foto Arhiv Mojca Pečar

 

V Nemčijo Popovičeva roka ne seže


Februarja se ni hotela javno izpostavljati: »Predvsem zaradi sina, ki ga nisem hotela obremenjevati. Seveda sem se tudi bala, saj so bili pritiski izredno veliki in sem jih komaj prenesla. Osebno poznam še več podobnih primerov pritiskov in ustrahovanj, v katerih si ljudje preprosto ne upajo govoriti, ker poznajo županovo maščevalnost in njegovo dolgo roko. Toda zdaj so si nekateri opogumili,« pravi Pečarjeva, ki je konec letošnjega poletja sama prosila za sporazumno prekinitev delovnega razmerja. Njen sin je poleti dobil ponudbo enega od nemških klubov iz prve zvezne lige. Zato je odšla z njim v Nemčijo, kjer mu bo pomagala na nogometni poti.
Na naše vprašanje, ali morda ve, zakaj si je koprski župan privoščil tak pritisk nanjo, zaradi sinovega odhoda v Ljubljano, je odgovorila: »Ne vem, kaj je imel v mislih s sinom. Najverjetneje je hotel FC Koper skleniti pogodbo, da bi ostal pri njih. Sin do tedaj ni imel nobene pogodbe in ga pravno ni nič vezalo na Koper.«
 

Popovič vztraja, da ne ve, zakaj jo je Mišič degradiral


Natančnega podatka o tem, koliko bo moral nemški klub odšteti Olimpiji (in Kopru) za mladega izolskega nogometaša, nam ni uspelo izbrskati, zagotovo pa znesek dosega več sto tisoč evrov. Je torej Borisa Popoviča skrbela izguba možnega zaslužka (za FC Koper in katerega posrednika) ali kaj tretjega? Govorili smo z Mladenom Rudonjo, ki je dejal: »Po mojem sploh ni šlo za vprašanje denarja, ampak za županovo maščevanje, ki razume samo dve možnosti: ali si z njim, torej prijatelj, ali pa ne, torej sovražnik. Domnevam, da ga je najbolj mučilo, ker je mladi nogometaš prestopil v klub, ki ga vodi njegov 'največji sovražnik ta hip'. In takim se rad maščuje. Primer nogometaševe mame še zdaleč ni edini. Dolgo sem bil Popovičev zaveznik in sem tako obnašanje nekaj časa prenašal. Ampak kar je preveč, je pa preveč!« Tudi oba Rudonjeva sinova sta morala kot mlada nogometaša lani tik pred zaprtjem prestopnih rokov zapustiti FC Koper.

Boris Popovič vztraja, da Marjetice ne vodi on, pač pa direktor, in da ne ve, zakaj je Gašpar Mišič Mojco Pečar degradiral. Zanj je pomembno predvsem, da je ni nihče odpustil, ampak je sama predlagala sporazumno prekinitev delovnega razmerja, ker je odšla s sinom v tujino.

Preberite še:

Komentarji: