Bržan obžaluje, da se Popovič ni sprijaznil z volilnim porazom: To ni dobro za Koper

Vlogo je oddal Popovičev odvetnik Franci Matoz. Koprska volilna komisija bo odločala v četrtek popoldan.
Fotografija: Aleš Bržan je po neuradnih podatkih Popoviča premagal za sedem glasov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Aleš Bržan je po neuradnih podatkih Popoviča premagal za sedem glasov. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Koprske volitve še niso končane. Potem ko je Boris Popovič v bitki za župana proti Alešu Bržanu izgubil za vsega sedem glasov, je njegov odvetnik Franci Matoz vložil zahtevo ponovnega štetja glasovnic.

Aleš Bržan, ki je po končnih neuradnih izidih Popoviča premagal za le sedem glasov, je v prvem odzivu ob vložitvi ugovora obžaloval, da se Popovič ni sprijaznil z volilnim porazom. »To ni dobro za Koper, tudi za naše medsebojne odnose ne,« je ocenil za STA in dodal, da je za demokracijo zelo pomembno, da ljudje zaupajo v volilni izid in poštenost volitev.



Bržan z vsebino ugovora ni seznanjen in je zato ne komentira. »Naši zaupniki so zaznali neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki, ta neskladja smo prijavili volilni komisiji,« je ob tem navedel.

Če bo prišlo do ponovnega štetja glasov, bodo Bržanovi zaupniki pri njem zagotovo navzoči. »Čeprav so bile nekatere glasovnice preštete že šestkrat, nimam nič proti, če se preštejejo še sedmič. Skrbi pa nas, ker je odvetnik gospoda Popoviča že vnaprej povedal, kakšen bo izid tega štetja. Ne vemo, na podlagi česa izraža svoje prepričanje,« je še navedel Bržan.

Boris Popovič in njegov odvetnik Franci Matoz. FOTO: Jože Suhadolnik
Boris Popovič in njegov odvetnik Franci Matoz. FOTO: Jože Suhadolnik

 

»Prihaja Matoz«


Ugovor na delo volilnih organov je bilo mogoče vložiti včeraj do polnoči, o ugovoru pa bodo odločali na občinski volilni komisiji. V primeru ugovora proti delu občinske volilne komisije bi o njem odločal občinski svet ob potrjevanju mandatov.

Vložitev zahteve ponovnega štetja glasov je Matoz opravil včeraj v večernih urah, dogajanje pa so pri Popovičevi listi Koper je naš tudi posneli. Tako so novinarjem poslali dva videoposnetka, pri čemer so v prvem prikazali, kako je Popovičev odvetnik oddal ugovor, in ga poimenovali v srbohrvaščini »Matoz dolazi«, v drugem pa je Matoz tudi spregovoril – v slovenščini.

»V tem trenutku smo vložili ugovor na občinsko volilno komisijo. Z ugovorom zahtevamo ponovno štetje vseh glasovnic, tako veljavnih kot neveljavnih na vseh voliščih. Navajamo tudi določene kršitve, ki so se zgodile med volitvami. Pričakujemo, da bo občinska volilna komisija upoštevala naš ugovor, da bomo glasovnice prišteli in da bo s tem spremenjen izid,« je dejal Franci Matoz.

Boris Popovič se še ni predal. FOTO: Jože Suhadolnik
Boris Popovič se še ni predal. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Že tesen izid dovolj za ponovno štetje


Matoz je kasneje spregovoril še za STA in zatrdil, da se tako sodna praksa kot stališča nekaterih pravnikov kažejo na to, da samo dejstvo, da je izid tako tesen kot v tem primeru, utemeljuje zahtevo po ponovnem štetju. Ne glede na to pa so zaznali vrsto nepravilnosti, zaradi katerih se številke lahko spremenijo.

Obenem pričakuje, da jim bo občinska volilna komisija ugodila in izvedla ponovno štetje glasovnic v njihovi prisotnosti in prisotnosti protikandidata oz. njegovega zaupnika, s čimer bo dokončno jasen volilni rezultat.

Odvetnik je ob tem poudaril, da bodo najprej počakali na odločitev volilne komisije in šele nato se bo Popovič odločil, ali nadaljevati postopek. Po Matozovih besedah bi imeli namreč možnosti z zadevo iti še na občinski svet, kjer se potrjujejo mandati, obstaja pa tudi možnost sprožitve upravnega spora.

Komentarji: