Porodi okuženih porodnic

Babice v skafandrih, porodnice v zaščitnih maskah. Priprave na že tretji tak porod.
Fotografija: Porod okužene porodnice z novim koronavirsuom je za osebje  izjemno zahteven izziv. FOTO: Voranc Vogel/Delo 
Odpri galerijo
Porod okužene porodnice z novim koronavirsuom je za osebje  izjemno zahteven izziv. FOTO: Voranc Vogel/Delo 

Ljubljana – V petek in torek so v ljubljanski porodnišnici izvedli dva poroda, pri katerih sta bili bolnici okuženi z novim koronavirusom.  Pri obeh je porod potekal brez zapletov v smislu porodniških indikacij. Prva je že odšla domov, druga gre danes.
Novorojenčke po besedah strokovnjakov pred okužbo ščitijo protitelesa, ki jih dobijo od matere.

Porod je bolj zapleten zaradi zaščitne opreme, ki jo morajo nositi zaposleni, se pa trudijo, da proces kljub temu poteka čim bolj naravno in tako kot prej. »Morda se nas porodnica malo ustraši, ker smo opremljeni kot vesoljci,« je dejal predstojnik kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana Gorazd Kavšek. Zaščitno opremo imajo, skafandre pa so si tokrat izposodili, a upajo, da bodo kakšnega kmalu pridobili, ker je precej bolj prijazen za uporabo pri babicah.



Kavšek je dodal, da so okužbi pri porodnicah zaznali dovolj prej, da so se lahko pravočasno pripravili in vse preizkusili. Za porode obolelih s covidom-19 imajo predvidene posebne prostore. »Mislim, da bo stvar dobro funkcionirala in bodo varne tudi neokužene porodnice,« je dejal Kavšek, ki je tudi sam že prebolel covid-19. Okužil se je v službi in ni imel resnejših simptomov. V karanteni je preživel štiri tedne.

Prisotnost novega koronavirusa so v ljubljanskem kliničnem centru (UKC) dokazali pri 33 zaposlenih, večina se jih je okužila v domačem okolju.
Vsi umrli s covidom-19 v UKC Ljubljana so bili starejši od 60 let in s pridruženimi drugimi boleznimi.
 

33 hospitaliziranih


Informacije o aktualnih epidemioloških razmerah, delu porodnišnice v času epidemije in trenutnih razmerah v UKC Ljubljana so danes poleg Kavška  podali še Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.



V zadnjih dneh se je porast bolnikov s covidom-19 ustavil, se pa številka za zdaj še ne zmanjšuje, je pojasnil Poklukar. Predvidoma po velikonočnih praznikih bodo ob sedanjih trendih epidemije začeli s postopoma odpirati specialistične ambulante. Pri vseh doslej prispelih napotnicah v UKC bodo ponovno ocenili nujnost obravnavne posameznih bolnikov, je še napovedal prvi mož UKC.

Na navadnem oddelku infekcijske klinike je sicer hospitaliziranih 33 bolnikov s covidom-19, vseh 13 na intenzivnem oddelku pa je mehansko ventiliranih. Po besedah Logarjeve so nekateri že v postopku odklapljanja z umetnega predihavanja pljuč, vendar še niso v fazi, da bi jih lahko varno odklopili z ventilatorjev.

​Bolniki so še vedno hospitalizirani tudi na ortopedski kliniki, kapacitet še ne morejo začeti zmanjševati. A prostih postelj za bolnike, ki jih je treba sprejeti v bolnišnico, je dovolj, je zagotovila.

Kot je še pojasnila, je med hospitaliziranimi več moških, večina na oddelku je starih med 50 in 60 let. Na račun bolnikov iz domov za starejše pa je povprečna starost bolnikov na oddelku 68 let.
 

Komentarji: