Johnsona odpustili z intenzivne nege

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.
Fotografija: V londonski bolnišnici St Thomas' Hospital so Johnsonu zaradi covida-19 dali kisik, ni pa potreboval pomoči pri dihanju. FOTO: Isabel Infantes/AFP
Odpri galerijo
V londonski bolnišnici St Thomas' Hospital so Johnsonu zaradi covida-19 dali kisik, ni pa potreboval pomoči pri dihanju. FOTO: Isabel Infantes/AFP

21.25  Bela hiša WHO obtožila resnih napak 

Ne politizirajte virusa, je pozval generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus in posvaril pred pomnožitvijo vreč s trupli. Republikanska Bela hiša je obtožila WHO resnih napak pri odgovorih na pandemijo covida-19 ter osredotočenosti na Kitajsko. Ameriških žrtev covida-19 je bilo ob koncu Delove redakcije skoraj 15.000, toda najhujše jih še čaka. Po prepričanju predsednika Donalda Trumpa tudi zaradi Svetovne zdravstvene organizacije, ki ji je po njegovih besedah v krizi spodletelo, poleg tega se osredotoča na Kitajsko. Trump je napovedal razmislek o prispevkih svoje države agenciji ...



21.20 Finančni ministri skovali kompromis o svežnju pomoči

Finančni ministri EU so le sklenili kompomis o svežnju ukrepov za blažitev gospodarskih posledic širjenja koronavirusa. V zadnji fazi sta, ob Franciji in Nemčiji, ključno vlogo igrali Italija in Španija, ki sta se morali uskladiti z Nizozemsko.

Kot je tvitnil francoski finančni minister Bruno Le Maire, bo takoj zagotovljenih 500 milijard evrov. Pozneje naj bi bila zagnan tudi sklad za oživljanje gsopodarstva.



20.47 Johnson ni več na intenzivni negi​

Zdravstveno stanje britanskega premiera Borisa Johnsona, ki se zaradi covida-19 zdravi v bolnišnici St. Thomas, se izboljšuje. Danes zvečer so ga naposled odpustili z intenzivne nege, 55-letni Johnason pa do nadaljnega ostaja na oddelku, kjer bodo podrobno spremljali potek bolezni, je poročal ITV. Že pred tem je njegov tiskovni predstavnik dejal, da je premier dobro razpoložen. Zaradi covida-19 so Johnsonu dali kisik, ni pa potreboval pomoči pri dihanju. G. Z.

20.34 Zbirni center Barje od srede spet odprt

Prihodnjo sredo bodo ponovno odprli ljubljanski zbirni center Barje. Odpadke iz gospodinjstev bodo sprejemali med delovniki in ob sobotah od 14. do 20. ure, so še sporočili iz javnega podjetja Voka Snaga. Zaradi preprečevanja širjenja okužbe bodo uporabniki morali nositi svoje zaščitne maske in rokavice ter vzdrževati predpisano varnostno razdaljo. Po običajnem urniku bodo odprti tudi primestni zbirni centri, medtem ko tisti na Povšetovi za zdaj ostaja zaprt. M. Z.

20.26 Furlanija-Julijska krajina v boju s covidom-19 uspešnejša od drugih severnoitalijanskih regij

Rezultati kažejo, da se FJK uspešneje od drugih severnoitalijanskih avtonomnih dežel sooča z epidemijo covida-19, kar je izjemnega pomena tudi za obalne in goriške občine v Sloveniji, so sporočili z vlade. Danes sta se o pandemiji pogovarjala Janez Janša in predsednik iFJK Massimiliano Fedriga.

V novih razmerah sta ustrezno povezavo vzpostavili civilni zaščiti Slovenije in FJK, ki tradicionalno dobro sodelujeta. Sogovornika sta se dogovorila za sodelovanje in izmenjavo izkušenj zdravstvenih delavcev in raziskovalcev, kar bo pomembno tudi pri nadaljnjem spopadu z epidemijo. Poudarila sta potrebo po večji evropski solidarnosti in skupnemu pristopu v spopadu z izzivi, ki jih prinaša epidemija.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


20.06 Slovenija zaprosila za mednarodno pomoč pri zagotavljanju transporta zaščitnih sredstev​

Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da zaradi zagotavljanja sredstev za odziv na epidemijo nalezljive bolezni covid-19 zaprosi za mednarodno pomoč v obliki prevoza zaščitnih sredstev in opreme, so sporočili z ministrstva za obrambo. Za mednarodno pomoč bo zaprosila prek Nata oziroma Natovega Centra za usklajevanje pomoči ob nesrečah (EADRCC). Za izvršitev sklepa je vlada zadolžila ministrstvo za obrambo prek uprave za zaščito in reševanje. Vlada je zaradi pomanjkanja materialnih sredstev in opreme za odziv na epidemijo ocenila, da je potrebna dodatna mednarodna pomoč predvsem pri zagotavljanju transporta.

Zavod RS za blagovne rezerve je od 16. marca do 8. aprila skupaj oddal 55 naročil za dobavo zaščitne opreme v vrednosti 181 milijonov evrov brez DDV. Dobavitelji so doslej izpolnili 15 pogodb v vrednosti 3,17 milijona evrov brez DDV. Nekaj je razveljavljenih, vse pa po ocenah zavoda ne bodo mogle biti izpolnjene tudi zaradi motenih transportnih poti, kar želi vlada z mednarodno pomočjo preprečiti. STA

19.10. V Italiji ponovno rast števila žrtev covida-19

V Italiji se je spet povečalo število mrtvih zaradi koronavirusa v primerjavi z dnevom prej. Potem ko so v sredo potrdili 542 smrti, so danes zabeležili 610 smrtnih žrtev. Okuženih je 96.877 oseb, od tega je na intenzivni negi 3605 oseb, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Italiji je doslej covidu-19 podleglo 18.279 ljudi. Kljub večjemu številu mrtvih pa je število oseb na intenzivni negi že šesti dan zapored manjše, in sicer za 88 bolnikov, to pa je zelo pomembno olajšanje za zdravstvo, so sporočili iz italijanske civilne zaščite. V italijanskih bolnišnicah je sicer 28.399 bolnikov. Do sedaj pa je ozdravelo 28.470 ljudi. Z virusom se je od izbruha v februarju skupno okužilo 143.626 oseb. STA

Predvelikonočno vzdušje je letos zelo drugačno. Na fotografiji prodajalna v Rimu. FOTO: Tiziana Fabi/AFP
Predvelikonočno vzdušje je letos zelo drugačno. Na fotografiji prodajalna v Rimu. FOTO: Tiziana Fabi/AFP


19.06 Če bodo razmere dopuščale, začetek obeh matur 30. maja

Če bodo razmere dopuščale, bosta splošna in poklicna matura stekli 30. maja, je danes objavila komisija za splošno maturo. Koledar opravljanja posameznih izpitov je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija. Dijaki četrtih letnikov naj bi šolsko leto v vsakem primeru zaključili 22. maja.

Kot je razvidno iz sporočila, objavljenega na spletni strani Državnega izpitnega centra, prijavni roki za obe maturi ostajajo enaki. Tudi koledar poklicne mature ostaja enak, koledar splošne mature pa je nekoliko prilagojen. Večja sprememba je ta, da bodo dijaki esej iz materinščine, ki bi ga morali pisati 5. maja, pisali 1. junija. STA

18.56 Starejši bodo morali starost v trgovinah dokazovali z dokumentom​ 

Osebe, starejše od 65 let, bodo morale od petka ob vhodu v trgovino starost dokazovati z osebno izkaznico ali drugo listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb, je danes sklenila vlada. Ob dopolnitvi odloka, ki ureja obiskovanje trgovin, je zapisala, da med 8. in 10. uro ter zadnjo uro delovanja lahko nakupujejo samo ranljive skupine. STA

18.53 V Veliki Britaniji zaradi koronavirusa umrlo še 881 ljudi

V Veliki Britaniji je v zadnjem dnevu zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo še 881 ljudi, s čimer se je skupno število smrtnih žrtev povzpelo na 7978, je danes sporočil zunanji minister Dominic Raab, ki nadomešča premiera Borisa Johnson.

Z novim koronavirusom se je v Združenem kraljestvu doslej potrjeno okužilo 65.077 ljudi, je sporočil Raab in dodal, da epidemija v državi še ni dosegla vrhunca. Vse Britance je pozval, naj še naprej spoštujejo ukrepe za zajezitev širjenja in naj na velikonočni konec tedna ostanejo doma.

Po njegovih besedah prvi znaki kažejo, da ukrepi za zajezitev virusa delujejo, a je še prezgodaj to trditi z gotovostjo. V vsakem primeru bodo ostali v veljavi, dokler ne bo mimo vrh epidemije, je dejal po poročanju BBC.

18.44 Vlada ponovno uvaja izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev za bolnike

Vlada je na današnji dopisni seji dopolnila odlok o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19, s čimer ponovno omogoča izvajanje elektivne (nenujne) ambulantne specialistične dejavnosti, rehabilitacije in drugih nenujnih oblik zdravljenja. Pri tem za bolnike veljajo nekateri pogoji.

Kot so zapisali, bo ponovna uvedba dejavnosti, kot so ambulantna specialistka in diagnostika, rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja, veljala le za bolnike, »ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja«. STA

18.30 Turčija bo okuženim z novim koronavirusom sledila z aplikacijo

Turčija namerava z aplikacijo za pametne telefone slediti okuženim z novim koronavirusom in tistim, s katerimi so bili v stiku, da bi tako zagotovili, da ostanejo doma v samoizolaciji, so danes sporočile oblasti. Aplikacijo z namenom zajezitve novega koronavirusa razvija ministrstvo za zdravje. Po besedah turškega zdravstvenega ministra Fahrettina Koce si jo bodo morali naložiti vsi okuženi z novim koronavirusom.

Če bo posameznik odšel iz stanovanja, bo prek sporočila prejel opozorilo in tudi avtomatski klic s pozivom, naj se vrne domov. V primeru večkratne kršitve pravil bo o tem obveščena policija, ki bo sprejela »potrebne ukrepe in sankcije«, navaja urad turškega predsednika, ki pa teh ukrepov ne predstavi podrobno. STA

17.06 Donacija socialno varstvenemu zavodu Hrastovec

Podjetje Dobnik Trade iz Slovenske Bistrice je danes doniralo socialno varstvenemu zavodu Hrastovec zaščitno opremo v vrednosti več kot 10.000 evrov. V zavodu, kjer bivajo osebe s težavami v duševnem zdravju in duševnem razvoju, so že večkrat javno pozvali, da nimajo dovolj ustrezne zaščitne opreme za soočanje z novim koronavirusom.

Podjetje Dobnik Trade, ki se že 20 let ukvarja s prodajo zaščitno varovalne opreme in je od leta 2012 uradni zastopnik za češko blagovno znamko Červa, je ob tem napovedalo, da bo s trgovinami in veleprodajo zagotavljalo Sloveniji več kot dva milijona mask in ostale zaščitne opreme tedensko. Direktorica podjetja Anita Dobnik in direktorica prodaje Sandra Tramšek sta prek povezave s Červo vzpostavili poslovni odnos s kitajskim proizvajalcem zaščitne opreme brez posrednikov. STA

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


16.37 Na svetu potrjenih več kot 1,5 milijona okužb z novim koronavirusom

Na svetu so doslej potrdili več kot 1,5 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa. To pomeni, da se je samo v šestih dneh število okuženih povečalo za pol milijona, potem ko je minuli petek doseglo milijon primerov, poroča britanski BBC.

BBC na svoji spletni strani dodaja, da je dejansko število verjetno veliko višje, saj večine okuženih, ki imajo le mile simptome covida-19, ne testirajo. Na svetu je zaradi covida-19 umrlo skoraj 90.000 ljudi, več kot 337.000 bolnikov pa je okrevalo, kažejo podatki ameriške univerze. V ZDA imajo s 432.000 primeri največ potrjenih primerov okužbe, sledijo Španija, Italija in Nemčija. Največ življenj je virus zahteval v Italiji, več kot 17.000. Več kot 15.000 ljudi je umrlo v Španiji, v Franciji 10.000. STA

16.30  Samo v aprilu neuradno prek 4900 več registriranih brezposelnih

Stanje na slovenskem trgu dela se ob ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa vsak dan poslabšuje. Od 1. do 8. aprila se je število registriranih brezposelnih po neuradnih podatkih Zavoda RS za zaposlovanje zvišalo za 4922 na 82.777, pri čemer je samo v sredo poskočilo za 1030. Kot je razvidno iz objave neuradnih vmesnih številk na spletnih straneh zavoda, se število na novo prijavljenih v evidenco brezposelnih vsak dan strmo povečuje. V aprilu je tako do srede uradno brez dela na novo ostalo 6093 oseb, od tega samo v zadnjih treh dneh 3003 osebe. STA

16.18 Merklova ne pričakuje hitre vrnitve v normalno življenje

Kanclerka Angela Merkel napoveduje, da kljub dobrim trendom glede razvoja epidemije, ni pričakovati, da bi se kmalu vrnili v normalno življenje. »Dokler ne bomo imeli zdravil in cepiva, se ne bomo rokovali,« je dejala, a poudarila, da ukrepov vsaj ne bo potrebno zaostrovati, ampak se zdaj z veliko strokovnjaki pogovarjajo o možnostih njihovega rahljanja. To pa ne sme voditi v lahkomiselnost, saj bi se nato lahko hitro vrnili v prvotno stanje hitre rasti okužb. B. Z.



16.00 Nemška raziskava je pokazala, da je smrtnost pri covidu-19 0,37-odstotna

Nemška občina Heinsberg je ena od najbolj prizadetih zaradi novega koronavirusa. Virus se je tam močno razširil na pustni povorki sredi februarja. Skupina raziskovalcev je opravila reprezentativno študijo in ugotovila, da je na virus odpornih 15 odstotkov prebivalstva, smrtnost pa je 0,37-odstotna, torej bistveno nižja od dosedanjih ocen. Ali to pomeni, da je virus sars-cov-2 manj nevaren, kot so doslej ocenjevali? B. Z.



INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


15.50 Podaljšanje veljavnosti terminskih vozovnic IJPP

Dobre tri tedne po zaustavitvi javnega potniškega prometa so na ministrstvu za infrastrukturo podpisali sklep, s katerim se imetnikom mesečnih, polletnih in letnih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa (IJPP) avtomatično podaljša veljavnost, saj jih zaradi neobratovanja trenutno ne morejo koristiti. Imetnikom polletnih in letnih vozovnic bo veljavnost podaljšana najmanj za čas, ko javni linijski promet ni obratoval, imetnikom mesečnih vozovnic pa najmanj za število dni do konca veljavnosti marčne vozovnice, ki je niso mogli koristiti.

15.46 V mariborskem UKC iniciativa CovIT, namenjena vzdržnosti zdravstvenega sistema in varstvu zdravstvenih delavcev

UKC Maribor je skupaj s podjetjem Inova IT vzpostavil iniciativo CovIT, namenjeno razvoju nove in prosto dostopne platforme z dolgoročnim ciljem omogočiti vsem vključenim uporabo telemedicinske tehnologije za obvladovanje različnih bolezni, začenši z bojem proti covidu-19.

V času epidemije virusa covid-19, ko posvečamo veliko pozornosti ukrepom in situacijam posameznih družbenih skupin, ki so posledica pojava epidemije, tudi tistim z željo po čim večjem dobičku na račun trenutne krize, je UKC Maribor skupaj stopil korak dlje in pristopil k razvoju rešitve, ki bo zagotavljala vzdržnost zdravstvenega sistema ob vrhu epidemije, prav tako pa bo poskušala čim bolj varovati zdravstvene delavce pred tveganimi kontakti s kritično populacijo.

15.33 AMZS: Ljubitelji motošporta, trenirajte doma!

Kljub številnim pobudam #OstaniDoma nekateri ljubitelji motošporta tega priporočila ne upoštevajo, zaradi zaprtih prog za tekmovanja in treninge pa se je povečalo tudi število voženj v naravi, ki so največkrat v nasprotju z zakonodajo, opozarjajo v Avto-moto zvezi Slovenije. Nacionalna športna zveza za motošport in karting, ki je do nadaljnjega odpovedala dirke državnega in pokalnega prvenstva pod svojim okriljem, se zato pridružuje prizadevanjem za preprečitev širjenja okužbe s koronavirusom s pozivom: #TrenirajDoma!

Kot opozarjajo, avto-motošporti sodijo v skupino tistih, kjer obstaja večja verjetnost poškodb, ki zahtevajo zdravniško pomoč, zato je ukvarjanje z njimi v času, ko zdravnike potrebujemo za spopadanje z epidemijo, nesprejemljivo in nedopustno. »Še enkrat pozivamo vse, ki radi sedejo na motocikel, naj v tem času trenirajo doma za izboljšanje psihofizične kondicije, saj bo za vožnje in dokazovanje sposobnosti na terenu še dovolj časa in priložnosti.« Za ta namen so skupaj z nekdanjim vrhunskim motokrosistom in svetovnim pravkom Klemnom Gerčarjem pripravili prvega v nizu videonasvetov za trening doma, v prihodnjih dneh pa bodo na www.amzs.si/sport objavili še nasvete drugih voznikov oziroma trenerjev. P. Z.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


15.33 V Sloveniji doslej za 3,17 milijona evrov naročene zaščitne opreme

Zavod RS za blagovne rezerve je od 16. marca do 8. aprila skupaj oddal 55 naročil za dobavo zaščitne opreme v vrednosti 181 milijonov evrov brez DDV. Dobavitelji so doslej izpolnili 15 pogodb v vrednosti 3,17 milijona evrov brez DDV. Nekaj je razveljavljenih, vse pa ne bodo mogle biti izpolnjene tudi zaradi motenih transportnih poti.

Največji izpolnjen posel predstavlja nakup respiratorjev od podjetja Gorenje v vrednosti 1,66 milijona evrov. Med izvedenimi so posli s Tosamo za kirurške maske, zaščitne kape in prevleke za obuvala, z družbama Kimi in Krka za dezinfekcijska sredstva, z družbo Art-PE za kirurške maske in različne zaščitne rokavice, z družbami Sanolabor, Freja, Inovatio, BO2-Mega in Webo za maske oziroma rokavice, z Medicopom za kisik in z družbo Total za zaščitne kombinezone. STA

Sušenje opranih zaščitnih mask v Rimu. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP
Sušenje opranih zaščitnih mask v Rimu. FOTO: Alberto Pizzoli/AFP


15.20 Sporna depeša menda »solo akcija« Ukoma

Z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) so Svetu Evrope (SE) v torek poslali odgovor na prijave civilnodružbenih partnerjev, ki se zavzemajo za svobodo medijev in zaščito novinarjev. V depeši, z vsebino katere zunanji minister Anže Logar ni bil seznanjen, čeprav je MZZ pristojen za komunikacijo z evropskimi in mednarodnimi inštitucijami, UKOM na treh straneh oriše svoje videnje zgodovine medijev v Sloveniji in njihovo ozadje. Prav tako naj ne bi o tem vedeli nič premier Janez Janša niti koalicijski partnerji, čeprav gre za uradno stališče slovenske vlade.



15.20 V ZDA v zadjem tednu 6,6 milijona prošenj za nadomestilo za brezposelne

Desetim milijonom ameriških brezposelnih iz zadnjih dveh marčevskih tednov se je prejšnji teden pridružilo 6,6 milijona novih. Popolna ohromitev države in velikega dela gospodarstva zaradi koronavirusa pričakovano pustoši po trgu dela.



14.58 Zdravstveno stanje Borisa Johnsona se izboljšuje

Zdravstveno stanje britanskega premiera Borisa Johnsona, ki je od ponedeljka zvečer zaradi covida-19 v intenzivni negi, se izboljšuje, je danes sporočil njegov tiskovni predstavnik. »Premier je imel dobro noč in njegovo stanje se še naprej izboljšuje na intenzivni negi v bolnišnici St. Thomas. Dobro je razpoložen,« je objavil tiskovni predstavnik. Johnsonu so zaradi covida-19 dali kisik, ne potrebuje pa pomoči pri dihanju. Premier menda ni vključen v testiranja zdravil za covid-19, je poročal britanski BBC.

14.50 MZZ tudi ob bližajočih se praznikih odsvetuje vsa potovanja

Zunanje ministrstvo je pred velikonočnimi prazniki znova pozvalo državljane, naj preložijo potovanja. Pri tem so znova opozorili, da bodo slovenski in tuji državljani ob vstopu v Slovenijo napoteni v karanteno na domu ali na za to namenjeni lokaciji. Tistim s simptomi okužbe pa bodo nudili zdravstveno oskrbo, so zapisali v sporočilu za javnost. Ministrstvo je pri tem spomnilo, da so državljani lahko po 14 dneh ob izstopu iz Slovenije ponovno podvrženi karanteni. STA

14.47 Na Hrvaškem še 64 okuženih, število mrtvih doseglo število 20

Na Hrvaškem so od srede ob 14. uri do danes do 14. ure potrdili še 64 primerov bolezni covid-19, kar pomeni, da je doslej zbolelo 1407 oseb, je v Zagrebu povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. V sredo je v Zagrebu umrl moški, ki je bil 20. smrtna žrtev covida-19 na Hrvaškem, je dejal.

Na Hrvaškem je 34 oseb na ventilatorjih, še 326 obolelih pa zdravijo v bolnišnicah, medtem ko je v hišni karanteni 842 oseb, je dejal Beroš na redni dnevni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite. Kot je dodal, je po okužbi okrevalo 219 oseb. Opravili so več kot 13.600 testiranj zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom. STA

Zagrebška tržnica Dolac danes. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Zagrebška tržnica Dolac danes. FOTO: Denis Lovrović/AFP


14.43 Javni uslužbenci upravičeni do dodatka le v času dela v nevarnih pogojih

Do izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah, ki ga vsebuje kolektivna pogodba za javni sektor, so upravičeni javni uslužbenci, ki delajo v nevarnih pogojih, in sicer za čas, ko delajo v takšnih pogojih. Dodatek ne pripada tistim, ki delajo od doma, je dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Opozoril je še na možnost dodatka po interventnem zakonu. Minister je pred medije danes stopil po tistem, ko je komisija za razlago kolektivne pogodbe na pobudo ministrstva pripravila razlago glede dodatka, ki ga določa 39. člen kolektivne pogodbe. STA

14.30 Veliko zanimanje za skrajšani delovni čas v Nemčiji

Nemška podjetja so za vključitev v državno shemo skrajšanega delovnega časa do ponedeljka zaprosila za že skoraj 650.000 zaposlenih, kar na tedenski ravni predstavlja 40-odstotno rast, so sporočili iz zvezne nemške agencije za delo. Koliko zaposlenih bo na koncu vključenih v shemo, še ni mogoče reči, vodja agencije Detlef Scheele pa je prepričan, da zagotovo več kot 1,4 milijona, kolikor jih je bilo med zadnjo finančno krizo. Po podatkih agencije za delo prijave prihajajo iz vseh gospodarskih dejavnosti, največ pa jih je iz panog, ki so v času ukrepov za zajezitev širjenja virusa zaprte. Shemo izkoriščajo tudi največja nemška podjetja; Volkswagen je na ta način zaščitil 80.000 delovnih mest. STA

14.22 Romunski delavci na hmeljišča namesto v karanteno

Na pomoč slovenskim hmeljarjem bo predvidoma v soboto prišlo 193 romunskih delavcev. Avtoprevoznik Nomago naj bi se ponje odpravil danes popoldne s petimi avtobusi, za vse delavce so zagotovljene tudi zaščitne maske. Združenju hmeljarjev Slovenije je uspelo dobiti dovoljenje za prevoz delavcev čez Madžarsko. Vsi delavci bodo morali imeti pred vstopom na avtobus potrdilo, da so zdravi. Delavci ne bodo nameščeni v dvotedensko karanteno, saj hmeljarji menijo, da se s pobiranjem pridelka preveč mudi. STA

14.09 Distribucija električne energije poteka nemoteno

Slovenske družbe za distribucijo električne energije so se organizirano odzvale na krizne razmere in ključne operativne kadre v distribucijskih centrih vodenja razporedile v ločene skupine in na različne lokacije, da bi zmanjšali tveganje širjenja okužb. Organizirali so ekipe, ki delajo na terenu, ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe in rezervne ekipe, ki čakajo doma. Računi za električno energijo bodo v prihodnjih treh mesecih nekoliko nižji, odklope pa bodo izvajali v minimalnem obsegu. Nekatere druge države, na primer Portugalska, so v času krize odklope energije sicer prepovedale.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


14.01 Tretji dan brez novih okužb na severnem Primorskem

Na severnem primorskem že tretji dan zaporedoma niso potrdili nobene nove okužbe s koronavirusom. Število okuženih v regiji ostaja 20. V Novi Gorici so danes kljub temu razdelili zaščitno opremo vsem šestim gasilskim enotam, ki delujejo na celotnem severnem Primorskem, so sporočili iz pristojnega regijskega štaba civilne zaščite.

13.44 EU podpira WHO

Zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borell je v imenu EU izrazil podporo Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) v boju proti pandemiji. Odzval se je po ostri kritiki, ki jo je glede ravnanja v trenutni krizi na WHO v torek usmeril ameriški predsednik Donald Trump, ki je poskušal WHO okriviti za epidemijo, kljub temu da je sam trdil, da nevarnost ni velika, in je nujne ukrepe začel sprejemati mnogo prepozno. Njegovemu zgledu je sledil tudi slovenski premier Janez Janša, ki je, tako kot Trump, izrazil dvom, ali bo država še naprej plačevala članarino mednarodni organizaciji. 



13.30 Sindikat trgovine zahteva krizni dodatek za ogrožene delavce

Sindikat delavcev trgovine Slovenije zahteva zvišanje kriznega dodatka za najbolj ogrožene skupine delavcev na 500 evrov. Z ukrepi za razbremenitev delodajalcev tak znesek ne bi smel predstavljati težav, menijo predstavniki delavcev. Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije določa, da delodajalci vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja izplačana mesečna plača ni presegla trikratnika minimalne plače, izplačajo mesečni krizni dodatek v višini 200 evrov. Ta dodatek je oproščen plačila vseh davkov in prispevkov. V sindikatu zahtevajo, naj vsa trgovska podjetja, ki obratujejo v času krize, predvsem pa trgovine, ki se ukvarjajo z živilsko dejavnostjo, lekarne v zasebni lasti in bencinski servisi delavcem zaradi ogroženosti izplačajo višje krizne dodatke. STA

Najbolj ogroženi delavci v trgovinah si zaslužijo človeka vreden dodatek, meni sindikat. FOTO:Thomas Samson/Afp
Najbolj ogroženi delavci v trgovinah si zaslužijo človeka vreden dodatek, meni sindikat. FOTO:Thomas Samson/Afp


13.14 Odpovedano veslaško svetovno prvenstvo na Bledu

Slovenski prireditelji svetovnega prvenstva v veslanju za mladince, mlajše člane in neolimpijske discipline, ki bi moralo biti na Bledu med 16. in 23. avgustom letos, so bili v dogovoru z Mednarodno veslaško zvezo zaradi pandemije novega koronavirusa prisiljeni prireditev odpovedati. Veslaška zveza Slovenije (VZS) je odpoved olimpijskih iger sprva videla kot priložnost in ponudila, da bi na Bledu ob tekmovanjih za mladince in mlajše člane organizirali tudi člansko SP, s čimer bi organizirali glavno tekmo leta. Mednarodna veslaška zveza se je v nasprotju s slovenskimi prireditelji odločila za odpoved, saj ne verjamejo, da se bodo razmere s koronavirusom do avgusta res uredile in da bodo do takrat res v normalnem obsegu delovale letalske povezave med Evropo in svetom. STA

13.03 Porodi okuženih

V ljubljanski porodnišnici so izvedli dva poroda, pri katerih sta bili porodnici okuženi z novim koronavirusom. Pri obeh je porod potekal brez zapletov. Prva je že odšla domov, druga gre danes. Novorojenčke po besedah strokovnjakov pred okužbo ščitijo protitelesa, ki jih dobijo od matere. B. F. Ž.




12.46 Angleška banka bo priskočila na pomoč Johnsonovi vladi

Iz britanske centralne banke Bank of England so sporočili, da so pripravljeni začasno financirati ukrepe britanske vlade v spopadu z epidemijo novega koronavirusa, če jim sredstev ne bo uspelo takoj zbrati na dolžniških trgih. Tak ukrep je bil nazadnje uporabljan med finančno krizo leta 2008. Vlada premiera Borisa Johnsona se je za zaščito prizadetega gospodarstva in prebivalstva odločila za ukrepe, ki bodo terjali največjo javno porabo v zgodovini Velike Britanije, hkrati pa tudi za znižanje davkov. Vse to bo terjalo zadolževanje države v višini več deset milijard funtov, poroča tiskovna agencija Reuters.
London sveža sredstva z izdajo državnih obveznic običajno išče na finančnih trgih. Ta teden se je tako zadolžil za več kot deset milijard funtov, pri čemer so bile obrestne mere za nekatere britanske dolžniške vrednostne papirje rekordno nizke. V Bank of England so napovedali, da bodo odkupili za 200 milijard funtov državnega dolga. Vlada obljublja, da bo banko odplačala do konca leta. STA

12.31 Ukrepi prizadeli obrtnike in gostince v Mariboru 

Leonida Polajnar, direktorica mariborske obrtno-podjetniške zbornice, je v pogovoru za STA povedala, da je bilo 40 odstotkov članov zbornice že s prvim odlokom zaradi nastopa epidemije primoranih zapreti lokale in delavnice, kar je prizadelo približno četrtino vseh zaposlenih v obrti in malem podjetništvu na območju mesta in okolice. Meni, da je najhujše zlasti za gostince, saj je mariborski župan med prvimi izdal mestni odlok, s katerim so lokale zaprli že dan pred drugimi deli države. Podobno velja tudi za frizerske in kozmetične salone, prav omenjene branže pa se zelo težko spopadajo z prepovedjo poslovanja. Na območju mariborske obrtne zbornice in podravske regije v celoti je skoraj 70 odstotkov delavcev zaposlenih v mikro, malih in srednjih podjetjih. Kot pravi Polajnarjeva, jih trenutno zaradi razmer več kot polovica ne opravlja svojega dela. Nekateri so na čakanju, nekaj pa jih je pristalo tudi na zavodu za zaposlovanje. STA

12.05 Globalni porast brezposelnosti v marcu

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je danes opozorila na velik porast brezposelnosti v marcu, ko je države že udaril novi koronavirus. V večini držav, za katere so že na voljo marčni podatki, se je brezposelnost močno povišala, navaja organizacija. Na udaru so zlasti mladi. V Avstriji se je število prijavljenih brezposelnih marca povečalo za več kot dve tretjini. Na Norveškem se je število registriranih brezposelnih povečalo za petkrat. V Sloveniji podatki o registriranih brezposelnih za marec na mesečni ravni kažejo na 0,5-odstotno rast, na letni pa na 1,7-odstotno. STA

11.52 Severno Porenje - Vestfalija je zaradi prevarantov ustavila protikoronsko pomoč

Nemška zvezna dežela Severno Porenje - Vestfalija je danes zaradi prevarantov, ki so vzpostavili ponaredke uradne spletne strani, ustavila izplačevanje pomoči samozaposlenim in malim podjetjem, prizadetim v pandemiji novega koronavirusa. Spletne strani so namreč na las podobne uradni spletni strani, prek katere lahko samozaposleni in mala podjetja zaprosijo za denarno pomoč v višini od 9000 do 15.000 evrov. Vloga mora vključevati njihove osebne podatke, med drugim ime in priimek, naslov ter davčno številko in številko bančnega računa – podatke, ki bi lahko bili zlorabljeni za nezakonite namene. Prevare bo preiskala policija. STA

11.42 V Južni Koreji najmanj novih okužb od februarja

V Južni Koreji so v sredo potrdili 39 novih primerov okužbe s koronavirusom, so sporočili iz centra za nadzor in preprečevanje bolezni. To je prvič od 20. februarja, da je število novih potrjenih okužb v enem dnevu padlo pod 40. V Južni Koreji so sicer potrdili 10.423 primerov okužbe in 204 smrti. Virus je v državi močno razširila cerkev Jezusa, tempelj tabernaklja pričevanja. V Severni Koreji po zagotavljanju pristojnih oblasti primerov okužbe še niso zaznali.  STA

Južnokorejski vojaki razkužujejo letališče. FOTO: Afp
Južnokorejski vojaki razkužujejo letališče. FOTO: Afp


11.18 V Sloveniji 1124 primerov okužbe, 43 smrti

V sredo je bila okužba z novim koronavirusom v Sloveniji potrjena še pri 33 ljudeh, skupaj je okuženih 1124. Število smrtnih žrtev je naraslo za tri, umrlo je že 43 oseb. Vsi umrli v UKC Ljubljana so bili starejši od 60 let in s pridruženimi boleznimi.



10.59 Nemčija kljub virusu februarja povečala izvoz

Nemčiji se je februarja kljub začetkom epidemije povečal izvoz. Na mesečni ravni se je okrepil za več kot odstotek. Povečanje obsega izvoza je sicer nemškim podjetjem omogočilo povpraševanje držav EU. Izvoz Nemčije na Kitajsko je medtem v drugem mesecu leta glede na predhodni mesec upadel za skoraj desetino. Nemški izvoz se je februarja glede na januar povečal za 1,3 odstotka, uvoz pa je upadel za 1,6 odstotka, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij objavil nemški statistični urad Destatis. Vendar pa urad svari, da bodo statistike za marec, ki bodo znane 8. maja, nedvomno neprimerljivo slabše. STA

10.28 Donirala tudi Paloma

Družba Paloma s sedežem v Sladkem vrhu je Nacionalnemu laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Mariboru donirala 10.000 evrov. Od družbe je donacijo higienskih izdelkov prejel tudi UKC Maribor. Proizvodnja v Palomi sicer poteka nemoteno. 

10.06 Francija bo podaljšala karanteno

Francija namerava podaljšati karanteno, ki bi se po prvotnih načrtih morala končati 15. aprila, so v sredo sporočili iz urada francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Do kdaj naj bi podaljšali stroge ukrepe za zajezitev pandemije, ki veljajo od sredine marca, še ni znano. Notranje ministrstvo v Parizu je pravila v sredo še poostrilo. Od srede zvečer morajo vsi, ki vstopajo v Francijo ali njena čezmorska ozemlja, izpolniti poseben obrazec o razlogih za potovanje, ki ga morajo pokazati pristojnim oblastem ob vstopu v državo. Nova pravila veljajo tudi za dnevne delovne migrante iz sosednjih držav, za posadke letal in ladij ter za tiste, ki prevažajo blago čez francoske meje. V Franciji je virus zahteval že skoraj 11.000 življenj. STA


9.50 Odloka o razkuževanju stavb ne bodo spreminjali

Potem ko je pred dobrim tednom začel veljati odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, s katerim je vlada upravnikom naložila, da se najmanj dvakrat na dan organizira razkuževanje opreme, so v združenjih upravnikov nepremičnin in etažnih lastnikov nanjo naslovili pismi. Upravniki so vlado opozorili na tehnične in strokovne težave pri izvajanju odloka, etažni lastniki pa, da bi lahko prelaganje odgovornosti na upravnike ali etažne lastnike brez nadzora in zagotovitve finančnih sredstev po njihovem prineslo slabo izvajanje oziroma neizvajanje odloka. Opozorili so tudi na ranljivejše stanovalce večstanovanjskih stavb, med katerimi so starejši, zato bi morala po njihovem izvajanje ukrepa financirati država. Nobeno od združenj doslej še ni prejelo od vlade odgovora. Z ministrstva za zdravje so nam sporočili le, da »se v tem trenutku ne načrtuje sprememba odloka«. Mo. Z.

9.37 V Šentilju sedem okužb

V zadnjih dneh pa se je najbolj opazno povečala številka v Šentilju, kjer je z virusom okuženih sedem ljudi. Potem ko so na Šentilju izvedeli za opazno rast števila okuženih, se v občini bojijo, da je število okuženih še višje. Občane so zato pozvali, da še naprej dosledno upoštevajo vse ukrepe in naj, če čutijo kakršnekoli simptome, ne zapuščajo domov. Občina gospodinjstvom ni razdelila mask. Na območju Podravja je največ okužb sicer v Mariboru. STA

9.19 Arabska koalicija v Jemnu napovedala začasno premirje 

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je danes v Jemnu razglasila dvotedensko prekinitev ognja zaradi pandemije koronavirusa. Prekinitev ognja bo začela veljati danes ob 11. uri po srednjeevropskem času. Hutijci se na razglasitev prekinitve ognja še niso odzvali. So pa nekaj ur pred tem objavili svojo vizijo za olajšanje dialoga med sprtimi stranmi, v kateri med drugim pozivajo k umiku tujih sil ter koncu blokade jemenskih pristanišč in letališč, ki jo izvaja koalicija. 

Odkar se je v konflikt med Jemenski režimom in Hutijci leta 2015 vmešala Savdska Arabija, je bilo ubitih več deset tisoč ljudi, več kot 24 milijonov prebivalcev pa potrebuje humanitarno pomoč. Humanitarne organizacije opozarjajo, da bi bila pandemija lahko katastrofalna za državo, ki se sooča z najhujšo humanitarno krizo na svetu. Milijoni so razseljeni, zaradi pomanjkanja čiste vode so razširjene številne bolezni. STA​

9.05 Policija opozarja, naj se ljudje držijo varnostnih predpisov

Gorenjska policija ugotavlja, da zlasti mladi pogosto kršijo prepovedi gibanja in zbiranja, zaradi česar prosijo starše, naj poskrbijo, da njihovi otroci tega ne bodo počeli. Včeraj so obravnavali moškega, ki ni upošteval navodil varnostnika o  obvezni uporabi rokavic in zaščitne maske v trgovini, brez utemeljenega razloga pa se je gibal tudi zunaj svoje občine.

8.53 ZN Venezueli poslali pomoč

Združeni narodi so v sredo Venezueli, ki se zaradi ameriških sankcij s težavo sooča z epidemijo, poslali 90 ton pomoči v podporo prizadevanjem za zajezitev epidemije koronavirusa. V pošiljki je med drugim 28.000 kosov zaščitne opreme za zdravstvene delavce kot tudi naprave za koncentriranje kisika in izdelki za nadzor kakovosti vode, so sporočili iz Urada ZN za usklajevanje humanitarnih zadev. 

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je v sredo sporočil, da so do zdaj potrdili 167 okužb z novim koronavirusom, devet ljudi je umrlo. Maduro je za zajezitev širjenja novega koronavirusa odredil karanteno, prekinitev pouka v šolah in na univerzah, skoraj popolno zaprtje meja ter prepovedal vse polete. Vsi okuženi so hospitalizirani. STA

8.32 Conte pozval k pomoči EU

Italijanski premier Giuseppe Conte je v pogovoru za BBC poudaril, da bi morala Evropska unija z ustreznimi in usklajenimi ukrepi pomagati državam članicam, ki jih je pandemija covida-19 najhuje prizadela. Posvaril je, da kriza zaradi pandemije ogroža projekt EU, ki se mora soočiti z najhujšim preizkusom. V Italiji, najhuje prizadeti evropski državi zaradi pandemije, se rast števila novih okužb z novim koronavirusom postopoma umirja, upada tudi dnevno število smrtnih žrtev. Skupno je v Italiji umrlo 17.669 oseb. A italijanski premier je dejal, da bodo kljub tem pozitivnim znakom v državi le počasi in postopoma rahljali drastične ukrepe za zajezitev širjenja bolezni. STA

8.15 Prek spleta kupljeni testi so lahko lažni

Testi za dokazovanje okužb z novim koronavirusom, ki jih je v zadnjem času mogoče dobiti prek spleta, so lahko nepreverjeni in lahko pokažejo lažno pozitivno reakcijo, opozarjajo na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani. Težava različnih spletnih ponudb za samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom je namreč njihova premajhna specifičnost, saj test brez certifikatov in strogih preverjanj lahko pokaže lažno pozitivno reakcijo oziroma reagira s protitelesi, ki so nastala zaradi okužb z drugimi nenevarnimi koronavirusi iz preteklosti.  STA

8.03 V Pakistanu policija pretepla zdravnike

Zdravniki so v Pakistanu organizirali protestni shod, kjer so s sedenjem poskušali opozoriti na izjemno slabe razmere v bolnišnicah ter zahtevali vladne ukrepe in izboljšanje delovnih razmer. Zdravniki namreč nimajo niti zaščitne opreme, zaradi česar so se mnogi okužili. Nekateri okužene bolnike zavračajo. A protest ni trajal dolgo. Policija je zdravnike pretepla s palicami in kopiti pušk, približno 60 jih je noč preživelo v zaporu, poroča Guardian. V Pakistanu je potrjenih nekaj več kot 4300 okužb, a testiranj je malo, zato je dejanska številka mnogo višja.  

7.39 Boris Johnson se počuti bolje

Po tem, ko je bil premier Združenega kraljestva zaradi koronavirusa hospitaliziran in je potreboval celo intenzivno nego, se je po besedah ministra za finance Rishija Sunaka zdravje Borisa Johnsona izboljšalo. Britanski premier je dovolj pri močeh, da se je sposoben sam usesti v postelji. Kljub poročanju nekaterih medijev Johnson ni potreboval respiratorja. 

7.25 Danes se bo prvič od začetka pandemije sestal varnostni svet ZN

Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN) se bo drevi po srednjeevropskem času predvidoma prek videokonference sestal na prvem zasedanju o pandemiji novega koronavirusa. Več tednov se stalne članice VS ZN niso mogle dogovoriti za zasedanje. Prejšnji teden je devet od desetih nestalnih članic VS ZN z Nemčijo na čelu uradno zahtevalo zasedanje VS ZN z udeležbo generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, a so nesoglasja nekaterih članic, zlasti nenavadne zahteve ZDA, to onemogočale. Prejšnji teden je sicer Generalna skupščina ZN soglasno sprejela resolucijo, v kateri poziva k mednarodnemu sodelovanju in multilateralizmu v boju proti novemu koronavirusu. To je bilo prvo besedilo svetovne organizacije na temo virusa od izbruha. STA

7.15 Finančni ministri EU bodo danes ponovno iskali soglasje

Finančni ministri EU bodo danes popoldne nadaljevali pogajanja o fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa. Največja ovira na poti do kompromisa so nesoglasja med Italijo in Nizozemsko glede pogojevanja pomoči iz evropskega mehanizma za stabilnost in vprašanja skupnega zadolževanja. Nizozemska namreč vztraja pri pogojih, ki jih Italija zavrača, sploh brez obljube skupnih obveznic. STA

7.07 Portugalska začasno prepovedala izklope vode, plina in elektrike

Portugalski parlament je v sredo odločil, da so izklopi plina, vode in elektrike zaradi neplačanih računov med krizo zaradi koronavirusa prepovedani. V prvem aprilskem tednu se je namreč na zavodih za zaposlovanje kot na novo brezposelnih vsak dan registriralo 40.000 ljudi. Med ukrepi, ki so jih včeraj sprejeli na Portugalskem, je tudi pomilostitev nekaterih zapornikov. Na portugalskem je doslej potrjenih nekaj več kot 13.000 okužb, 380 ljudi je virusu podleglo. 

Komentarji: