Posel z dolenjskimi smetmi dobil Publicus

Odvoz in obdelava. Računi za gospodinjstva po zagotovilih Ceroda za zdaj ne bodo višji.

Objavljeno
14. januar 2016 19.47
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – Ker dolenjske in belokranjske občine niso bile sposobne zgraditi obrata za mehansko in biološko obdelavo odpadkov (MBO), je novomeško podjetje Cerod na razpisu za prevoz in obdelavo izbralo ljubljansko podjetje Publicus. Tehnološki proces bo za tono odpadkov stal okoli 97 evrov.

Od novega leta je treba mešane komunalne odpadke, preden končajo na deponiji, obdelati v centru za ravnanje z odpadki. Ker tega na deponiji na Leskovcu ni, podjetje Cerod tam ni smelo odlagati odpadkov in do včeraj se jih je na posebnem prostoru nabralo dobrih 400 ton. Publicus jih bo prihodnji teden začel voziti na obdelavo. Direktor Ceroda Albin Kregar pravi, da so za prvo mehansko obdelavo odpadkov na mobilnih strojih na odlagališču izbrali ljubljansko podjetje Salamon, podrobnejšo obdelavo s prevozom in odlaganjem ostanka na deponijo pa bo opravljal Publicus. Cena za tono odpadkov bo od 94 do 97 evrov, na leto pa jih bo treba obdelati 16.000 ton. Po besedah Kregarja gospodinjstva za zdaj ne bo plačevala več kot doslej.

Direktor komunale v krškem podjetju Kostak Jože Leskovar pravi, da smeti iz občin Sevnica, Krško in s Kostanjevice na Krki že obdelujejo na njihovem MBO, pričakujejo jih še iz Brežic in Šentjerneja. Obdelava in odlaganje tone odpadkov za posavske občine stane 122 evrov, v ceno pa ni vključen prevoz do njihovega MBO.