Poškodovanih nekaj manj kot 1000 objektov

V Črnomlju bodo intervencijo po petkovi toči zaključili danes
Objavljeno
13. junij 2018 06.00
Posodobljeno
12. junij 2018 18.17
Del vrtca Čardak ima uničeno streho. Foto Simona Fajfar
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Črnomelj – Včeraj je 160 belokranjskih prostovoljnih gasilcev še naprej s plastičnimi folijami prekrivalo strehe objektov, ki jih je uničila petkova uničujoča toča. Danes, pričakujejo, bodo pokriti vsi in jih bo, po ocenah, nekaj manj kot 1000, od zasebnih hiš do podjetij. Od petka do danes je ljudem v Črnomlju pomagalo več kot 2200 gasilcev iz skorajda vse Slovenije in tudi iz Hrvaške.

Škoda, ki jo je povzročila petkova katastrofalna toča, bo zagotovo presegla deset milijonov evrov, pravi črnomaljska županja Mojca Čemas Stepanović: »Po grobih ocenah komisij, ki so pregledale kmetijske površine in nasade, je samo tam škode za 328.000 evrov. Podatke za škodo v podjetjih še zbiramo.«
 

Komisija za pomoč ljudem


Za pomoč ljudem, ki potrebujejo strešnike ali finančno pomoč, so na občini Črnomelj ustanovili komisijo iz predstavnikov Rdečega križa, Karitasa, občine, centra za socialno delo in civilne zaščite. »Ljudje, ki potrebujejo pomoč ali bi radi pomagali, lahko pokličejo na telefonsko številko 07 306 11 34 ali pišejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.,« pravi županja, ki računa, da bodo po včerajšnji seji občinskega sveta, kjer so se seznanili z razmerami in sprejeli vrsto ukrepov, na junijski seji sprejeli tudi rebalans proračuna, s katerim bodo zagotovili del denarja za obnovo javnih objektov.
 

Na seji vlade tudi o pomoči Črnomlju


»V okviru razpoložljivih možnosti bomo takrat zagotovili tudi denar za pomoč ljudem pri sanaciji škode,« pravi Mojca Čemas Stepanović. Občina je na ministrstvo za šolstvo že poslala vlogo za dodatna intervencijska sredstva za obnovo dveh najbolj poškodovanih javnih objektov: starega dela OŠ Loka Črnomelj, ki ga bo potrebno podreti in zgraditi na novo, in vrtca Čardak, ki je v starem delu zgradbe zaradi dotrajane strehe popolnoma prekrit s folijo. Računajo pa tudi na vlado, ki bo o pomoči po tej hudi naravni katastrofi odločala na četrtkovi seji. S. F.