Poslanci LMŠ bi o interpelaciji Hojsa glasovali iz karantene

Karantena je bila odrejena štirim poslancem stranke LMŠ, po sestanku, na katerem je bila prisotna okužena oseba.
Fotografija: Brane Golubovič, vodja poslanske skupine Liste Marjana Šarca (LMŠ). FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Brane Golubovič, vodja poslanske skupine Liste Marjana Šarca (LMŠ). FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je na tiskovni konferenci pojasnil, da je bila petim poslancem opozicijske stranke Lista Marjana Šarca (LMŠ) odrejena karantena do 16. septembra, zaradi stika z osebo, okuženo s koronavirusom. Po zadnjih informacijah predsednika stranke Marjana Šarca pa je karantena odrejena le štirim poslancem, še dvema pa so samoosamo priporočili. 

Po neuradnih informacijah STA so karantenske odločbe dobili poslanci Jerca Korče, Igor Peček, Andreja Zabret in Jože Lenart, priporočila pa Aljaž Kovačič in Edvard Paulič.

Največjo zagato predstavlja glasovanje o interpelaciji ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. »Verjamemo, da bodo lahko v ponedeljek glasovali o interpelaciji ministra, ki je odstopil, pa mu gospod Janez Janša tega ne dovoli,« je dejal Golubović. O napotitvi v karanteno in o tem, da bodo podali zahtevo za glasovanje na daljavo, so že obvestili predsednika državnega zbora. 

Poleg poslancev je bilo v karanteno napotenih še osem strokovnih sodelavcev stranke. Vsi so zdravi in ne kažejo znakov bolezni, zagotavlja Golubović. Testiranja jim za zdaj ne priporočajo, bodo pa pozorni na svoje zdravstveno stanje. 

Poslanci in strokovni sodelavci so bili tveganju okužbe izpostavljeni v četrtek na sestanku, na katerem je bila tudi okužena oseba. Vodja stranke Marjan Šarec in vodja poslanske skupine Golubović na sestanku nista bila prisotna.
 

Zorčič naklonjen glasovanju na daljavo


Predsednik DZ Igor Zorčič je v petek na seji kolegija vodjem poslanskih skupin predlagal, da prihajajočo izredno sejo DZ, na kateri naj bi obravnavali interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa, izpeljejo po novih poslovniških določilih in manjkajočim poslancem omogočijo glasovanje na daljavo.

»Prizadeval si bom, da poskušamo izredno sejo izpeljati na način, da ne bo kakorkoli osiromašena zaradi te okužbe, ki jo obžalujem,« je Zorčič v današnji izjavi novinarjem pospremil informacijo o okuženi strokovni sodelavki poslanske skupine LMŠ. Ker so bili na skupnem sestanku, je danes pet poslancev dobilo karantenske odločbe in torej prihodnjih 14 dni ne bodo mogli biti fizično prisotni v DZ.

Zorčič je ob tem izrazil zadovoljstvo, da so kljub nekaj težavam aprila sprejeli spremembe poslovnika, ki jim zdaj omogoča tudi glasovanje na daljavo. Tako se bo v petek posvetoval z vodji poslanskih skupin, ali je možno na izredni seji prihodnji teden izpeljati postopek, ki ga torej predvideva poslovnik. Če pride do situacije, da bi vodje poslanskih skupin to zavrnili, pa so še druge možnosti. Med drugim bi se lahko po Zorčičevih besedah s predlagatelji seje dogovorili tudi, da obravnavo interpelacije prestavijo.

Igor Zorčič, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, se bo zavzel z amožnost glasovanja na daljavo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Igor Zorčič, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, se bo zavzel z amožnost glasovanja na daljavo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Po sprejetju sprememb poslovnika so šli tudi »v tehnični del organiziranja« takšne seje, tako bodo v tem tednu preizkusili avdio-video konferenčni sistem, ki omogoča tudi oddaljeno glasovanje. »Nenazadnje pa lahko uporabimo tudi telefone in lahko poslanec po telefonu pove, kako glasuje,« je dejal Zorčič.

Izpostavil je, da si že od začetka epidemije novega koronavirusa v DZ vsi prizadevajo, da bi funkcioniral kar se da normalno, da omogočijo delo strokovnih služb in poslancev. »Jaz si bom prizadeval za to, da ostane tako še naprej. Prizadeval si bom, da ob izpolnitvi poslovniških pogojev uporabimo institut oddaljene seje, torej da naredimo vse za to, da DZ funkcionira normalno naprej,« je ponovil.

»Dejstvo je, da se je tudi DZ kot institucija, kjer poleg 90 poslancev dela okoli 350 ljudi, kjer se giba veliko ljudi, soočil z epidemijo,« je dejal Zorčič in dodal, da se morajo ravnati po navodilih in priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Na vprašanje, ali so to prve karantenske odločbe kateregakoli zaposlenega v DZ, je Zorčič sicer odgovoril, da o tem podatkov ne zbirajo, NIJZ pa jih o tem ne obvešča.

Na delovnih telesih DZ je zagata manjša, saj je bilo že prej možno nadomestiti manjkajočega poslanca z drugim, »je pa pod določenimi pogoji možno izpeljati tudi korespondenčno sejo,« je še dodal predsednik DZ.

Možnost izvedbe sej DZ na daljavo v primeru izrednih razmer, kot so naravne ali druge hujše nesreče, z uporabo informacijske tehnologije, so poslanci potrdili v začetku aprila. Predsednik DZ lahko na podlagi odločitve kolegija skliče sejo na daljavo, če izvedba seje z osebno navzočimi poslanci predstavlja tveganje za zdravje in varnost poslancev, in je to nujno zaradi sprejetja odločitev, s katerimi ni mogoče odlašati. O obstoju izrednih okoliščin odloča kolegij predsednika DZ. »Odločitev je sprejeta, če predlog podpirajo vodje poslanskih skupin, katerih člani predstavljajo najmanj dve tretjini vseh poslancev v državnem zboru,« je razvidno iz poslovnika DZ.

Preberite še:

Komentarji: