»Izbira Šabedra je tehtna, Zajc je jamstvo za nadaljevanje začetega dela«

Obema kandidatoma se obeta zadostna poslanska podpora; glasove podpore so jima napovedali v koalicijskih strankah, računata pa lahko tudi na podporo opozicijske SNS.
Fotografija: Premier Marjan Šarec je predstavil oba kandidata za ministra. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Premier Marjan Šarec je predstavil oba kandidata za ministra. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

V ponedeljek je parlamentarni odbor za infrastrukturo, okolje in prostor dosedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za okolje Simona Zajca ocenil kot primernega, da po odhodu Jureta Lebna prevzame ministrski položaj. Prav tako je odbor za zdravstvo kot primernega ocenil tudi kandidata za zdravstvenega ministra Aleša Šabedra. O njunem imenovanju danes odločajo poslanke in poslanci, oba kandidata pa je predstavil tudi premier Šarec.

Predstavitev stališč poslanskih skupin na današnji seji DZ je pokazala, da si oba kandidata obetata zadostno podporo pri njunem imenovanju. Glasove podpore so jima napovedali v koalicijskih strankah, računata pa lahko tudi na podporo opozicijske SNS.



Izbira Šabedra za ministra za zdravje, je po Šarčevem mnenju pretehtana in tehtna, v Zajcu pa vidi jamstvo za nadaljevanje in dokončanje že začetega dela, za reševanje težav, ki bodo še vzniknile, ter za zagon začrtanih projektov.

Kandidat za ministra za zdravstvo Aleš Šabeder. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kandidat za ministra za zdravstvo Aleš Šabeder. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Premier je sprva zavračal posploševanja in ožigosanja z dvomi, kritikami in nejevero, kar je bilo tudi v primeru kandidata za zdravstvenega ministra. »Nisem iskal in tudi nisem hotel nekoga, ki bi sebe videl ali dojemal kot odrešenika. Nikakor ni šlo za nepremišljenost ali hitenje, prav nasprotno. Moj predlog, naj vodenje ministrstva za zdravje prevzame Aleš Šabeder, je pretehtana odločitev in prepričan sem, da tudi tehtna,« je zagotovil.

Spomnil je na Šabedrovo vodenje UKC Ljubljana. »Šabeder je videl drobovje čakalnih vrst in vzroke zanje. Zaveda se sistemskih hib in zakonskih pomanjkljivosti oziroma slabosti. Kot ekonomist pozna finance, kot menedžer delovanje, razume poslovanje, izvajal je sanacijo. Slišal je zaposlene. Izkusil je sindikate različnih poklicev. Najmanj zaradi vsega naštetega ima moje zaupanje,« je poudaril premier in dodal, da Šabeder diagnozo pozna, zdravljenje pa začenja z današnjim imenovanjem.

Glede ministra za okolje in prostor je Šarec ponovil stališče, da je delo na resorju v zadnjega pol leta, ko je ministrstvo vodil Jure Leben, vzorčen primer dobrega dela. Zasluge je pripisal celotni ekipi, v kateri je tudi Simon Zajc.

Po letih tiščanja glave v pesek, stihije, celo zanikanja so spremembe na okoljskem ministrstvu opazne, je prepričan Šarec. »V Simonu Zajcu vidim nekakšno jamstvo, in sicer jamstvo za nadaljevanje in seveda dokončanje že začetega dela, za reševanje težav, ki bodo še vzniknile, ter za zagon začrtanih projektov,« je poudaril. Med glavnimi nalogami, ki čakajo novega ministra, je izpostavil ravnanje z odpadki, urejanje onesnaženih oziroma degradiranih območij, pripravo podnebne strategije, osvežitev gradbene zakonodaje ter ureditev stanovanjske problematike.

Simon Zajc, kandidat za ministra za okolje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Simon Zajc, kandidat za ministra za okolje. FOTO: Leon Vidic/Delo


Zajc in Šabeder sta se v ponedeljek in torek predstavila pred matičnima odboroma DZ, ki je, kot že omenjeno, njuni predstavitvi ocenila kot ustrezni. Šabeder je v predstavitvi med drugim napovedal takojšne reševanje problematike družinskih zdravnikov, sistemski pristop pri krajšanju čakalnih dob, zmanjševanje administrativnih obremenitev ter posodobitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Zajc pa je napovedal: »V teh šestih mesecih smo na ministrstvu intenzivno delali, določili prioritete in začeli aktivnosti. Ohraniti bomo morali tempo in način dela, ki smo ga zastavili pod vodstvom Jureta Lebna. Dve leti imamo časa, da dosežemo cilje.«

Šesta seja državnega zbora. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Šesta seja državnega zbora. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Preberite še:

Komentarji: