Poslanec PS Ambrožič prepisoval magisterij

Janković: Sem zelo zaskrbljen. Virant: Poslanec, ki mu pade okostnjak iz omare, naj reši svojo čast.

Objavljeno
17. julij 2012 11.34
vidic/dz
Anže Božič, notranja politika, Urban Červek, Maribor
Anže Božič, notranja politika, Urban Červek, Maribor
Ljubljana, Maribor - Ravno se je dobro polegel prah po razkritju, da je poslanec Ivan Simčič pri vpisu na fakulteto uporabljal ponarejeno srednješolsko spričevalo, že se je med izbranci ljudstva našel nov grešnik. Dobra petina magistrske naloge Boruta Ambrožiča (PS) je identična s šest let starejšo diplomsko nalogo Klementine Jezeršek.

»Nikakor ne privolim v tezo, da je moje magistrsko delo plagiat. Zaradi interdisciplinarne narave je nastajalo v daljšem časovnem obdobju, šlo je čez vse postopke ter bilo ustrezno sprejeto in zagovarjano,« je očitke pred številnimi novinarji in strankarskimi kolegi zavrnil Borut Ambrožič.

A dejstva govorijo drugače. Računalniška preverba podobnosti, ki so jo na pobudo časnika Večer opravili na mariborski fakulteti za računalništvo in informatiko, je pokazala, da je pravnik Ambrožič v svojem 344 strani dolgem magisteriju prepisal skoraj celo diplomsko nalogo nekdanje študentke ekonomije. Pri tem je, čeprav imata besedili identične celotne stavke in odstavke, ni navedel kot vir, za kar kazenski zakonik predvideva denarno kazen ali zaporno kazen do enega leta.

Odločitev PS prihodnji teden

»Zaradi tega sem zelo zaskrbljen, a v stranki ne bomo cincali in bomo dokončno odločitev na svetu stranke sprejeli prihodnji teden,« je položaj svojega poslanca komentiral predsednik PS Zoran Janković. Pred tem bodo v največji opozicijski stranki razposlali dve pismi. Dekana mariborske fakultete, na kateri je Ambrožič študiral, Saša Preliča, bodo vprašali o njihovih naslednjih postopkih, pri računalničarjih, ki so izvedli elektronsko primerjavo besedil, pa se bodo pozanimali o resničnosti obtožb glede prepisovanja.

Pri tem Janković ni pojasnil, ali Ambrožiču v primeru potrditve očitkov grozita poziv k odstopu s poslanske funkcije in izgon iz poslanske skupine PS ali bodo odločitev prepustili poslancu samemu in ga obdržali v poslanskih vrstah, kot so storili v primeru Mitje Meršola. »Sporočili bomo prihodnji teden, prepričan pa sem, da bo Ambrožič spoštoval našo voljo,« je dejal Janković.

To ni prvi primer plagiata na univerzi

Bolj jasen je predsednik DZ Gregor Virant, ki meni, da nekdo, ki je prekopiral magistrsko nalogo, ni primeren za poslanca. »Zaradi primerov, ki so se pojavili v tem sklicu DZ, sem kar precej nesrečen. Ko ti iz omare pade takšen okostnjak, je najboljša rešitev, da se poslanec umakne. S tem reši svojo čast, hkrati pa tudi ugled svojih kolegov, poslanske skupine in parlamenta v celoti.«

Na mariborski univerzi so v preteklosti že odvzeli strokovni naziv zaradi plagiatorstva, je povedala glavna tajnica univerze Mojca Tancer. Šlo je za odvzem naziva za sedmo stopnjo izobrazbe, diplomantka pa se na odločitev senata univerze ni pritožila, s čimer je bil odvzem pravnomočen. Prorektorica za znanstveno-raziskovalno dejavnost profesorica Karin Stana Kleinschek je povedala, da je za avtentičnost svojega dela odgovoren predvsem avtor, ki ob oddaji diplome tudi podpiše posebno izjavo. Se je pa strinjala, da je delno odgovoren tudi mentor, ki naj bi preveril, kako je avtor prišel do ugotovitev. »Tovrstne zadeve se pojavljajo povsod po svetu.«

Na pravni fakulteti so se že odzvali na ugotovitve o domnevnem plagiatorstvu poslanca Ambrožiča. Dekan fakultete Sašo Prelič je sklical sejo senata fakultete, ki bo predvidoma v roku treh tednov s posebno komisijo preveril, ali je poslanec res prepisoval ali ne, in nato odločal o morebitnem odvzemu magisterija.

Kaj menite vi?

Ali je prepisovanje diplomskih in magistrskih nalog v Sloveniji postalo del vsakdana?

Kako bi lahko ustavili prepisovanje nalog?

Kakšni vzgibi vodijo posameznika, da prepiše diplomsko ali magistrsko delo?

Je sploh pomembno kakšen je poslančev naziv?