Poslanka SNS prestopila k SDS

Kot samostojna poslanka v parlamentu bi težko bistveno vplivala na politično odločanje, zato se je pridružila poslancem največje opozicijske stranke. Kaj to pomeni za vlado?
Fotografija: Od Jelinčiča se Ivanuša seli k Janši. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Od Jelinčiča se Ivanuša seli k Janši. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana – Poslanka Lidija Ivanuša je z današnjim dnem nepreklicno izstopila iz stranke SNS in iz njene poslanske skupine ter prestopila k SDS. »Razlogi za izstop so v vrednotni in profesionalni nezdružljivosti stališč z vodstvom stranke,« je zapisala na facebooku.

Izstop je zanjo edina možna in korektna odločitev, tudi zaradi odgovornosti do volivcev, saj ravnanje SNS v zadnjem času ne odraža ciljev in vrednot, ki so zapisani v njenih programskih dokumentih in zaradi katerih se je odločila za aktivno politično udejstvovanje.

»Mnogi med vami ste me upravičeno spraševali, zakaj podpiramo vlado, ki izvaja promigrantsko politiko, zakaj glasujemo proti višjim povprečninam, ki bi omogočile bistveno hitrejši razvoj slovenskih občin. Iz vaših besed je bilo moč razbrati očitke, da se prodajamo v zameno za politično funkcijo,« je še pojasnila. 

Njen strankarski kolega Jani Ivanuša medtem obžaluje, da so v poslanski skupini ostali samo še trije, ter zatrjuje, da je strah pred tem, da bi izstopil tudi sam, povsem odveč. Ni pa zanikal poskusov vplivanja nanj, da bi šel po enaki poti, zato ocenjuje, da bi moral premier Marjan Šarec udariti po mizi. Šarec je na vprašanje Dela, ali gre pri prestopu poslanke za načrtno delovanje SDS, da ga spodnesejo, komentiral, da imajo »takšna dejanja vedno namen destabilizacije. Da ni še konec moje koalicije, vem sam, brez političnih analitikov in njihovih ocen,« je zatrdil.

Sebastjan Jeretič, politični komentator FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Sebastjan Jeretič, politični komentator FOTO: Igor Zaplatil/Delo

 

Kompatibilne vrednote


Zaradi zavedanja, da bi imela kot samostojna poslanka v parlamentu težko bistven vpliv na politično odločanje, je odšla k SDS, saj so njene vrednote domoljubja, nacionalne varnosti, skrbi za slovenske državljane, podjetnike, starejše … tiste vrednote, s katerimi se poistoveti, je še dodala. Zdaj upa na korektno in produktivno sodelovanje. 

Novo članico je na twitterju pozdravil tudi prvak opozicije Janez Janša.





V politiko se ni podala zato, da bi kimala in delovala v nasprotju s svojimi prepričanji, niti zato, da bi reševala svojo eksistenco, je poudarila. Pred nastopom poslanske funkcije je sicer vodila erotični masažni salon, kar je v javnosti precej odmevalo.

To je drugi poslanski prestop v tem mandatu. Za prvega je poskrbel Milan Brglez, ki je po tem, ko so ga izključili iz SMC, odšel k SD, danes pa je evropski poslanec.

Franc Jurša pravi, da mora biti poslanska skupina enotna, v njej se je treba pogovarjati in konec koncev sprejeti skupno stališče, ki ga predstavijo drugim poslanskim skupinam. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Franc Jurša pravi, da mora biti poslanska skupina enotna, v njej se je treba pogovarjati in konec koncev sprejeti skupno stališče, ki ga predstavijo drugim poslanskim skupinam. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Preberite še:

Komentarji: