Poslanka SNS prestopila k SDS

Kot samostojna poslanka v parlamentu bi težko bistveno vplivala na politično odločanje, zato se je pridružila poslancem največje opozicijske stranke. Kaj to pomeni za vlado?

Objavljeno
20. december 2019 10.04
Posodobljeno
20. december 2019 13.29
Od Jelinčiča se Ivanuša seli k Janši. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Sandra Hanžič, Suzana Kos
Sandra Hanžič, Suzana Kos
Ljubljana – Poslanka Lidija Ivanuša je z današnjim dnem nepreklicno izstopila iz stranke SNS in iz njene poslanske skupine ter prestopila k SDS. »Razlogi za izstop so v vrednotni in profesionalni nezdružljivosti stališč z vodstvom stranke,« je zapisala na facebooku.

Izstop je zanjo edina možna in korektna odločitev, tudi zaradi odgovornosti do volivcev, saj ravnanje SNS v zadnjem času ne odraža ciljev in vrednot, ki so zapisani v njenih programskih dokumentih in zaradi katerih se je odločila za aktivno politično udejstvovanje.

»Mnogi med vami ste me upravičeno spraševali, zakaj podpiramo vlado, ki izvaja promigrantsko politiko, zakaj glasujemo proti višjim povprečninam, ki bi omogočile bistveno hitrejši razvoj slovenskih občin. Iz vaših besed je bilo moč razbrati očitke, da se prodajamo v zameno za politično funkcijo,« je še pojasnila. 

Njen strankarski kolega Jani Ivanuša medtem obžaluje, da so v poslanski skupini ostali samo še trije, ter zatrjuje, da je strah pred tem, da bi izstopil tudi sam, povsem odveč. Ni pa zanikal poskusov vplivanja nanj, da bi šel po enaki poti, zato ocenjuje, da bi moral premier Marjan Šarec udariti po mizi. Šarec je na vprašanje Dela, ali gre pri prestopu poslanke za načrtno delovanje SDS, da ga spodnesejo, komentiral, da imajo »takšna dejanja vedno namen destabilizacije. Da ni še konec moje koalicije, vem sam, brez političnih analitikov in njihovih ocen,« je zatrdil.

image
Sebastjan Jeretič, politični komentator FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Kako naprej?
Za vsak glas bo treba trgovati
»Ni nujno, da je to konec koalicije ali začetek njenega konca. Če bo Marjan Šarec pametno delal, bo lahko še zbral dovolj glasov za posamezne zadeve. Bo pa vsakič znova delovala matematika tistega trenutka in partikularnega interesa, vsakič znova bo treba trgovati za vsak glas,« ocenjuje Sebastjan Jeretič, politični komentator.
Je torej nastopil čas za oblikovanje alternative Šarčevi koaliciji?
»Če bi ta vlada pravočasno padla, torej da bo več kot dve leti do volitev, bi se zagotovo oblikovala alternativna večina. To je vedno opcija v rezervi. Vlada Marjana Šarca pa lahko dotlej životari še naprej,« je dodal.
Su. K.
 

 

Kompatibilne vrednote


Zaradi zavedanja, da bi imela kot samostojna poslanka v parlamentu težko bistven vpliv na politično odločanje, je odšla k SDS, saj so njene vrednote domoljubja, nacionalne varnosti, skrbi za slovenske državljane, podjetnike, starejše … tiste vrednote, s katerimi se poistoveti, je še dodala. Zdaj upa na korektno in produktivno sodelovanje. 

Novo članico je na twitterju pozdravil tudi prvak opozicije Janez Janša.»V poslanski skupini SDS smo zadovoljni in z veseljem sprejmemo vsakogar, ki spoštuje naše vrednote in naše programske cilje. Gospa Ivanuša se je obrnila na nas in sem jo z veseljem sprejeli v svoje vrste. Očitno so bili pritiski nanjo tako veliki, da se je tako odločila. Naša vrata so odprta za vse. Zagotavljam, da se je na nas Ivanuša obrnila sama, ne držijo navedbe, da smo mi pritiskali nanjo,« je komentiral Danijel Krivec.

Pri poslancih drugih strank SDS po njegovih besedah ne izvaja nobenih aktivnosti, če pa se bo kdo odločil za prestop sam, so vrata njihove poslanske skupine odprta.


V politiko se ni podala zato, da bi kimala in delovala v nasprotju s svojimi prepričanji, niti zato, da bi reševala svojo eksistenco, je poudarila. Pred nastopom poslanske funkcije je sicer vodila erotični masažni salon, kar je v javnosti precej odmevalo.

To je drugi poslanski prestop v tem mandatu. Za prvega je poskrbel Milan Brglez, ki je po tem, ko so ga izključili iz SMC, odšel k SD, danes pa je evropski poslanec.

image
Franc Jurša pravi, da mora biti poslanska skupina enotna, v njej se je treba pogovarjati in konec koncev sprejeti skupno stališče, ki ga predstavijo drugim poslanskim skupinam. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Napeto tudi v Desusu
Po sinočnjem imenovanju Angelike Mlinar za kohezijsko ministrico se v koaliciji odpirajo nove težave. Desusov poslanec Robert Polnar je znova glasoval drugače kot kolegi iz poslanske skupine in nasprotoval izvolitvi ministrice. Vodja njihove poslanske skupine Franc Jurša za zdaj še ni potrdil, da se razhajajo s Polnarjem, vendar ni daleč od tega. Po praznikih načrtujejo temeljit pogovor z njim.

Polnar je bil posebej izpostavljen tudi ob nasprotovanju zakonu o izvrševanju proračunov, ko je dejal, da Šarčevo vlado podpira, a da je trenutno podpornik politike, ki ni sposobna alternativ. Če bi bila v tem mandatu kakršna koli možnost za sodelovanje v drugi vladi, ki bi zmogla več poslanskih mandatov, bi v njej sodeloval, tudi s SDS, je napovedal.