Poslanec LMŠ odstopil zaradi kraje sendviča

Darij Krajčič je stranki včeraj podal odstopno izjavo. V LMŠ so njegovo odločitev komentirali kot edino možno, dejanje pa kot nedopustno.

Objavljeno
14. februar 2019 07.25
Posodobljeno
14. februar 2019 18.22
Pred vstopom v politiko je bil direktor zavoda za varstvo narave. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana – »Če želimo slediti vrednotam in načelom LMŠ, moramo sprejeti odgovornost. To odgovornost je Krajčič z odstopom tudi sprejel. Vsem našim poslancem je hudo zaradi tega, kar se je zgodilo, a to je edina možna odločitev,« je pojasnil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

V stranki so se včeraj seznanili z odstopno izjavo svojega poslanca Darija Krajčiča. Potrdili so, da je njegov odhod povezan s krajo. Včeraj je namreč pozornost vzbudila njegova izjava, izrečena na torkovi seji parlamentarnega odbora za kmetijstvo, da v trgovini ni plačal sendviča:

Darij Krajčič: »Čakam pri pultu, trije ljudje so se med seboj pogovarjali. Tri minute sem zagotovo čakal in se me sploh niso, kot bi rekli moji Zgornjesavinjčani, ‘amuzeli‘, kot da sem tam luft. Potem sem se odločil, da bom preveril njihov sistem kontrole, če ti odneseš kaj iz trgovine ven. Prvič v življenju sem to naredil. In sem šel lepo ven. Nihče ni pritekel ven, nihče ni tulil. Tudi tam, kjer imajo vse pod videonadzorom, tu pa tam tudi gre kaj skozi.«


image
Brane Golubović, vodja poslancev LMŠ. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odločitev je Krajčič sprejel sam, saj so poslanci avtonomni in jih ne more razrešiti nihče, je še dodal Golubovič. Dokler se z njegovim odstopom ne seznani državni zbor, bo opravljal svoje obveznosti. Na izjavi za javnost je manjkal, ker je v tem času v družbi treh poslancev sprejel veleposlanika Avstralije dr. Brendona Hammerja.

V izjavi za javnost na sedežu stranke je vodja poslanske skupine poslančevo odločitev pospremil z besedami, da je Krajčič dober strokovnjak, človek, kolega, prijatelj in sodelavec, vendar je storil »nedopustno dejanje«. 
 

Politični novinec


Krajčič je bil kot poslanec aktiven v odboru za infrastrukturo, okolje in prostor, odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter je bil predsednik odbora za zadeve Evropske unije.

image
FOTO: Leon Vidic/Delo
Še včeraj se je ob premieru, poslanskih kolegih in ministrih iz kvote LMŠ pojavil na razglasitvi odločitve, da bo stranka samostojno nastopila na evropskih volitvah.

Po izobrazbi je doktor gozdarskih znanosti, v preteklosti je deloval kot direktor v zasebnem sektorju in v javnem zavodu, kot generalni direktor na ministrstvu za okolje in prostor, direktor zavoda za varstvo narave ter kot docent na ljubljanski univerzi. Za poslanca je bil izvoljen v Mozirju, prejel je 17,7 odstotka oziroma 1384 glasov.

Glede na rezultat ga bo na poslanskem mestu, če ga bo sprejel, nasledil Nik Prebil. Prebil se je rodil leta 1991 in končuje magistrski študij programa za mednarodne in diplomatske študije na Brdu.

Kraja je, pred Krajčičem, politične funkcije stala že državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Janka Burgarja. Leta 2015 je v Kranju večkrat kradel živilske izdelke, med drugim paštete, jušne kocke in piškote. Zato ga je vlada, na predlog ministra Borisa Koprivnikarja, razrešila. Medtem ko je Andrej Špenga kljub kraji tesnil mesto državnega sekretarja na notranjem ministrstvu v istem času obdržal.