Posmrtno odlikovanje za Jožeta Pučnika

Predsednik Drnovšek je z redom za izredne zasluge posmrtno odlikoval Jožeta Pučnika in podelil deset državnih odlikovanj zaslužnim na področju kulture, medicine in znanosti.

Objavljeno
22. junij 2006 20.53
Ljubljana – Predsednik republike Janez Drnovšek je danes na slovesnosti podelil deset državnih odlikovanj zaslužnim na področju kulture, medicine in znanosti. Z najvišjim, redom za izredne zasluge, je posmrtno odlikoval Jožeta Pučnika "za življenjski prispevek k demokratizaciji, osamosvajanju in mednarodnemu priznanju Slovenije". Drnovšek je ob tem poudaril, da se mu je zaradi njegovega širokega prispevka k samostojnosti Sloveniji odločil to najvišje odlikovanje podeliti prav ob 15-letnici samostojnosti.

"Jože Pučnik je zelo zaslužen za samostojno Slovenijo, za Slovenijo, kakršno imamo danes. Žal ga ni več med nami, da bi mu lahko to odlikovanje izročili osebno. Je pa njegov prispevek širši, ne samo k osamosvojitvi. Njegov prispevek je prispevek k zavedanju Slovencev o tem, kaj smo in kakšni bi morali biti. Njegov prispevek je bil prispevek k prebujanju Slovencev in šele to prebujanje in to zavedanje je potem pripeljalo tudi do konkretnih aktivnosti, akcij, ki so vodile v odločitev za osamosvojitev in tudi k njeni uresničitvi," je dejal Drnovšek.

Izpostavil je tudi njegovo vlogo po osamosvojitvi, kot tistega, ki je dal "pomemben prispevek v slovenski politiki pri ustvarjanju naše države". "Zato sem seveda izbral sedanji trenutek petnajstletnice samostojnosti, da se ob tem trenutku spomnimo nanj z najvišjim odlikovanjem, ki ga lahko naša država podeli, in da mu s tem na tak način povrnemo nekaj, kar nam je sam dal v tem obdobju," je še dejal Drnovšek. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo Pučnik ostal zapisan kot eden ključnih politikov, ki so v najbolj pomembnem obdobju slovenske zgodovine "dali morda tisti odločilni impulz, ko so se začele stvari premikati v pravo smer".

Drnovšek je ob tem še povedal, da bodo odlikovanje hranili v njegovem uradu. Po odlikovanja namreč ni prišel nihče od svojcev Pučnika, ki je umrl leta 2003. Na vprašanje, zakaj, je predsednik Drnovšek kasneje novinarjem dejal, da ne ve in da je treba to vprašanje zastaviti njegovim svojcem. Ostali nagrajenci pa so na današnji slovesnosti osebno prejeli svoja odlikovanja.

Ostala odlikovanja

Drnovšek je tako izročil zlati red za zasluge Ljerki Glonar za življenjsko delo v slovenski transfuzijski medicini, posebej za zasluge pri odkrivanju in preprečevanju hemolitične bolezni novorojenčka. Matejo Bohinjec je odlikoval za življenjsko delo v medicini, posebej za zasluge v imunogenetiki in istokompatibilnosti.

Pisateljici in prevajalki Neži Maurer je izročil zlati red za zasluge za življenjsko delo in ustvarjalni prispevek k slovenski književnosti in kulturi. Pisatelju Tonetu Partljiču je izročil zlati red za zasluge za izjemno delo in zasluge pri razvijanju kulture v Sloveniji.

Red za zasluge pa je Drnovšek izročil tudi Pavlu Mihelčiču za programsko odličnost, mednarodno umetniško odmevnost in predstavljanje slovenske sodobne glasbe pri vodenju mednarodnega festivala Svetovni glasbeni dnevi - Slovenija 2003.

Miroslava Stiplovška je predsednik odlikoval z zlatim redom za zasluge za življenjsko delo in pomemben prispevek k znanstveno-raziskovalnemu in pedagoškemu delu v novejši slovenski zgodovini. Evropskemu komisarju za znanost in raziskave med letoma 1999 in 2004 Philippu Busquinu pa je Drnovšek izročil zlati red za zasluge "za zasluge in pomoč pri načrtovanju raziskovalno-razvojne strategije Republike Slovenije in njenem uveljavljanju v Evropskem raziskovalnem prostoru (ERA)".

Medaljo za častno dejanje pa je predsednik republike izročil Jeleni Vladimirovni Hostnik za podarjeno dokumentarno gradivo o slovaropiscu, jezikoslovcu, prevajalcu, publicistu, profesorju klasičnih jezikov Davorinu Hostniku, ki je na prelomu 19. in 20. stoletja pomembno prispeval h krepitvi slovensko-ruskih kulturnih in znanstvenih stikov.

Za prizadevno delovanje pri razvijanju strokovnih rešitev v poslovni znanosti in njihovem prenašanju v prakso, povezovanju gospodarstva in kulture ter uveljavljanju ideje odličnosti na vseh področjih gospodarskega in družbenega življenja pa je Drnovšek z medaljo za zasluge odlikoval Društvo ekonomistov Dolenjske in Bele Krajine.

Drnovšek je na koncu poudaril, da je vsak od odlikovancev dal svoj trajen prispevek na svojem področju, "ki so zaznamovala našo družbo, tudi našo sedanjost in bodo najbrž zaznamovala tudi našo prihodnost".

V imenu nagrajencev se je za odlikovanja zahvalila Neža Maurer, Philippe Busquin pa je v zahvali poudaril, da je odlikovanje, ki ga je prejel, odraz pomena, ki ga daje Slovenija raziskovanju, znanosti in razvoju.