Predstavitvena informacija

Pošta Slovenije obvešča svoje uporabnike

Pošta Slovenije je za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom in zaščito zaposlenih sprejela dodatne ukrepe.

Objavljeno
20. marec 2020 07.14
Posodobljeno
23. marec 2020 11.47
Pošta Slovenije svoje poslovanje prilagaja trenutnim razmeram. FOTO: Pošta Slovenije
Uporabnike storitev pozivamo, da gredo na pošto samo, če je to zares nujno potrebno. Večina poštnih poslovalnic bo od 19. 3. 2020 odprta od 9. do 15. ure oziroma od 9. do 11. ure. Ob sobotah pošte ne bodo poslovale, hkrati pa ne bosta poslovali dežurni pošti.

Na Pošti Slovenije pozivamo vse prebivalce, da v skrbi za zdravje zaposlenih in vseh uporabnikov poštnih storitev upoštevate naslednje nasvete: 
 

NE HODITE V POSLOVALNICE, ČE NI NUJNO 

Prosimo, v poštne poslovalnice se odpravite le, če je to nujno potrebno. Vstopajte eden po eden. V poštnih poslovalnicah je lahko sočasno zgolj toliko strank, kolikor je delujočih poštnih okenc. Upoštevajte priporočeno varnostno medsebojno razdaljo. Če so vsa okenca zasedena, počakajte pred vhodnimi vrati poslovalnice, da pridete na vrsto.  
  

PAKETE NAROČAJTE IN PREVZEMITE NA ALTERNATIVNIH MESTIH, ki ne vključujejo fizičnega stika 

Uporabljajte našo mrežo PAKETOMATOV ali se dogovorite za dostavo na dogovorjeno mesto npr. pri vhodu, pred garažo ipd. Storitve, kot so vnos/odvoz blaga v/iz stanovanja naslovnika, dostava ob določenih urah ipd., pa se do nadaljnjega ne bodo izvajale
  

NE PLAČUJTE PO POVZETJU

Prejemniki paketov za plačilo uporabite načine neposrednega plačila spletnim trgovcem (s plačilom po predračunu ali s plačilnimi karticami). Izogibajte se plačevanju po povzetju in minimalizirajmo stike z dostavljavci, gotovino.  
  

PAKETE PREVZEMAJTE PRED VRATI 

Ne čakajte na pismonošo. Tudi za redno pošto ne. Vse, kar se da vložiti, bo pismonoša vložil neposredno v hišni predalčnik, paket pa pustil, kot ste se dogovorili. 

Primopredaja paketov poteka izključno na prostem. Dostava na želeni časovni okvir se trenutno ukinja, torej dostava do 10. ure, po 16. ter med 18. in 20. uro ni več mogoča. 

  
Hkrati pozivamo SPLETNE TRGOVCE, da zaradi minimaliziranja osebnih stikov pri vročanju pošiljk do nadaljnjega svoje kupce usmerjajo na spletna plačila in se IZOGNEJO posebnim storitvam, kot so ODKUPNINA (plačilo po povzetju), AR (povratnica), POD (podpis naslovnika) in DOB (dobavnica). 

Prav tako vas obveščamo, da začasno ukinjamo dostavo v časovnih oknih (do 10. ure, po 16. ter med 18. in 20. uro).
Storitve, kot so vnos/odvoz blaga v/iz stanovanja naslovnika ipd., pa se do nadaljnjega ne bodo izvajale

V ČASU POVEČANJA SPLETNIH NAROČIL prosimo za RAZUMEVANJE IN POTRPLJENJE pri morebitnih zamikih pri dostavi. 
  

VROČANJE POŠILJK BREZ OSEBNEGA STIKA 

V postopkih vročanja poštnih pošiljk v dostavi SPREJEMAMO ukrepe, s katerimi se želimo izogniti osebnemu stiku med pismonošo in naslovnikom, vse z namenom, da se čim več vročitev opravi brez fizičnega stika oziroma brez podpisa o prevzemu pošiljke.
  
KAKO BOSTE V PRIHODNJIH DNEH OBVEŠČENI O PRISPELIH POŠILJKAH IN NASVETI GLEDE PREVZEMA:

Za pošiljke, ki se vročajo po posebnih zakonih (ZUP, ZKP, ZPP idr.), velja:
  • pisma »ZPP posredno« vam bomo takoj vložili v hišni/izpostavljeni predalčnik,
  • za pisma, ki se vročajo po Zakonu o splošnem upravnem postopku (ZUP) in Zakonu o pravdnem postopku (ZPP osebno vročanje), boste prejeli obvestilo/sporočilo o prispeli pošiljki, vendar če to ni nujno potrebno, jih ne hodite iskat na pošto, saj jih boste v skladu z zakonodajo po poteku roka za prevzem na pošti prejeli v svoj hišni/izpostavljeni predalčnik,
  • za ZKP-pisma in ZSReg/ZFPPIPP-pisma boste prejeli obvestilo/sporočilo o prispeli pošiljki. Pošiljko v roku za prevzem prevzamete na pošti.
 
  • Priporočena pisma brez storitev se vložijo v hišni/izpostavljeni predalčnik. 
  • Za prevzem paketne pošiljke in pošiljk hitre pošte se s pismonošo telefonsko ali na ustrezni razdalji dogovorite za dostavo na dogovorjenem mestu, tako da se pošiljka vroči brez osebnega stika.
  • Vsebino telegramov bomo poskušali naslovnikom predati po telefonu oziroma dostaviti kot navadno pismo.
 
  • Za vse vrste nakaznic (poštne, pokojninske, denarna nakazila – nakaznice UPN), priporočene pošiljke s storitvami (AR, ODK, DOB, POD …), vrednostna pisma, priporočena pisma z bančnimi karticami, praviloma prejmete obvestilo v hišni predalčnik, pošiljko pa prevzamete na pošti. Če obstaja možnost izvedbe, s katero se pismonoša in vi strinjate, lahko uporabite BREZKONTAKTNO VROČANJE in strogo sledite navodilom v nadaljevanju: 
  • ob vročitvi se lahko (če in kjer obstaja možnost) dogovorite, da se znesek gotovine odloži na primerno mesto (npr. okenska polica ipd.), s čimer se izognete fizičnemu stiku, 
  • zagotovite priporočeno razdaljo (1,5 m).

Tak način naj uporabijo ranljive skupine (starejši, gibalno ovirani …), ki prevzem pošiljk težko opravijo na izročilnih poštah. Podpis v tem primeru ni potreben, saj je izvedena brezstična predaja pošiljke.


V danih razmerah želimo vzpostaviti takšen način dela, ki bo kar najbolj in v prvi vrsti zaščitil zaposlene v Pošti Slovenije ter vse uporabnike poštnih storitev.

Aktualne informacije spremljajte na www.posta.si.