Poštarji bodo stavkali do izpolnitve zahtev

Vodstvo Pošte Slovenije zatrjuje, da zvišanju plač ne nasprotuje, a zahtevi ne more ugoditi, saj bi ob njeni izpolnitvi družba že letos poslovala z večmilijonsko izgubo.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Opolnoči se je začela prva stavka v zgodovini Pošte Slovenije, ki bo po napovedih Sindikata poštnih delavcev trajala do izpolnitve zahtev. Stavkajoči – po informacijah Sindikata poštnih delavcev je po vsej državi stavkalo 70 odstotkov pismonoš in približno polovica uslužbencev za poštnimi okenci – zahtevajo desetodstotni dvig plač ter zaposlitev 300 dodatnih delavcev v poštnem prometu.

Vodstvo Pošte Slovenije zatrjuje, da zvišanju plač ne nasprotuje, a zahtevi ne more ugoditi, saj bi ob njeni izpolnitvi družba že letos poslovala z večmilijonsko izgubo, negativno poslovanje pa bi po njihovem mnenju ogrozilo 6300 delovnih mest. Direktor Pošte Slovenije Boris Novak pravi, da so se pripravljeni pogovarjati tudi o zvišanju plač, vendar na način, ki ne bo ogrozil poslovanja podjetja in delovnih mest v njem. »Stavka hkrati pomeni poslabšanje konkurenčne pozicije skupine na trgu, še posebno na paketnem področju, kjer se srečujemo s številnimi, tudi pomembnimi mednarodnimi konkurenti,« so sporočili s Pošte Slovenije.



Pošta Slovenije je zaposlenim namesto desetodstotnega dviga plač ponudila izplačilo poslovne uspešnosti v višini 1,5 milijona evrov v letošnjem letu, ne glede na dosežene poslovne rezultate družbe, a Sindikat poštnih delavcev Slovenije ponudbe ni sprejel. Vztrajali bodo pri stavkovnih zahtevah. Saša Gržinič, predsednik sindikata, je dejal: »Nad odzivom zaposlenih smo pozitivno presenečeni. Po naših ocenah se je za stavko odločilo kar 70 odstotkov pismonoš po državi in približno polovica uslužbencev za poštnimi okenci.« Po trditvah uprave je stavkala manj kot tretjina zaposlenih, največ v Kopru in Celju.
Vodja pogajalske skupine Karmen Lebe Grajf je zanikala navedbe sindikata, da se je menda že zjutraj sesul sistem dostave, prav tako je zavrnila očitke, da so študentom, ki so se želeli pridružiti stavki, grozili, da v tem primeru z njimi ne bodo več sodelovali.

Glede na dogovor o stavkovnih zahtevah, dosežen februarja, mora Pošta Slovenije do konca leta zaposliti 312 delavcev. Konec oktobra je bilo dodatnih zaposlitev že 231, torej jih morajo zaposliti še 81.



Zaradi stavke ljudje na poštah niso mogli plačevati položnic in kupiti trgovskega blaga, v poštnih nabiralnikih ni bilo časopisov in reklam. Motena je bila dostava paketov, težjih od deset kilogramov, in logističnih tovorov.


Zagotovljen minimalni obseg poštnih storitev


Po zakonu o poštnih storitvah in zakonom o stavki morajo med njo zagotavljati minimalni obseg poštnih storitev. To pomeni prenos vseh pisemskih in paketnih pošiljk, lažjih od deset kilogramov, v času stavke je bil zagotovljen tudi prenos vseh mednarodnih poštnih pošiljk ter vseh nujnih pošiljk (Hitra pošta, pošiljke UPS, telegrami).

Stavki se ni pridružil Sindikat delavcev prometa in zvez, ker ocenjuje, da je dogovor, sklenjen februarja, dober in ga delodajalec izvaja. Na Pošti Slovenije, ki stranke prosi za razumevanje ob motnjah v poštnem prometu v času stavke, trdijo, da stavka ni upravičena, saj februarja podpisan dogovor izboljšuje pogoje za zaposlene v skupni vrednosti 17,7 milijona evrov za letošnje in prihodnje leto. Cilj družbe je čim hitrejše zbližanje stališč in sklenitev dogovora. Pogajanja bodo nadaljevali jutri.

Preberite še:

Komentarji: